Raskaus 14.08.2018 Päivitetty 27.12.2022

Lukijat paljastavat ikävimmät raskausvaivat – ikävin voi viedä jopa liikkumiskyvyn

Kysyimme lukijoiltamme, mitä raskausajan vaivaa he pitivät kaikkein ikävämpänä. Oliko se jatkuva pissahätä, selkäkivut, peräpukamat vai jotain muuta?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Raskausaika voi olla toiselle ihanaa ja toiselle kurjaa aikaa. Kehossa tapahtuvat muutokset ja hyrräävät raskaushormonit aiheuttavat erilaisia vaivoja lähes kaikille odottajille, mutta niiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Myös samalla naisella yksi raskaus voi olla hyvinkin vaivaton ja toinen taas erilaisten vaivojen kuormittama.

Olemme kirjoittaneet niin yleisimmistä keskiraskauden kuin loppuraskauden vaivoista. Mutta mitkä raskausvaivat olivat lukijoidemme mielestä kaikista ikävimpiä?

Kaikista ikävin vaiva voi viedä jopa liikkumiskyvyn

Repivää särkyä, kovia vihlaisuja, narinaa liikkuessa… Liitoskivut ovat osalle odottajista erittäin tuskallisia, ja voivat jopa estää työnteon ja liikkumisen.

Liitoskivut. Kesti mulla reilut 5 kk.

Liitoskivut invalidisoi…

Liitoskivut, supistelu ja jatkuva pissahätä haittaavat työssäoloa.

Liitoskivut johtuvat siitä, että lantion luuliitokset löystyvät raskauden aikana, jotta vauva mahtuisi syntymään. Kivut tuntuvat häpyluun kohdalla, alavatsassa, alaselässä, reisissä tai nivustaipeessa.

Liitoskivuille ei ole olemassa suoranaista hoitomuotoa, mutta kipua voi yrittää lievittää muutamin keinoin. Olo voi olla todella epämukava etenkin, jos vatsan alueella on samanaikaisesti myös muita vaivoja, kuten harjoitussupistuksia.

Liitoskivut, joihin en saanut mitään apuja ja kummastelivat vaan sitä, ettei mulla ole mitään ennakoivia supistuksia. Onneksi, sillä liitoskivut jatkuivat pitkään lapsen syntymän jälkeen.

Toisessa raskaudessa liitoskivut / ennakoivat supistukset.

Liitoskivut ja puolivälistä synnytykseen asti riesana olleet päivittäiset supparit.

Närästys tulee monelle vasta raskaudessa tutuksi

Toiseksi hyvin ikäväksi raskausvaivaksi mainittiin närästys. Se on vaiva, joka tulee monelle naiselle tutuksi juuri raskauden myötä. Kasvava kohtu aiheuttaa mahalaukkuun painetta, mikä aiheuttaa närästystä.

Kolmannen lapsen kohdalla huono-olo ja närästys.

Ehdottomasti närästys sekä jatkuva heräily öisin lonkkasärkyyn!

Myös närästyksen helpottamiseen on olemassa muutamia neuvoja, ja odottajan kannattaakin esimerkiksi välttää närästystä aiheuttavia ruoka-aineita. Närästys helpottaa yleensä raskauden loppuvaiheessa, mutta loppuu varmasti vasta silloin, kun vauva on ulkona mahasta.

Lukijamme kertoo, kuinka vaikeaan närästykseen ei tehonnut mikään:

NÄRÄSTYS!! Molemmista lapsista aivan hirveä närästys, alkoi tuolloin keskiraskaudesta, mutta loppui vasta kun lapset oli maailmassa. Enpähän enää ikinä ihmettele ääneen ”mikä siinä närästyksessä on muka niin hirveää”, kun on itse sen närästyskivun ja toistuvat yölliset oksennus-tukehtumiset joutunut kokemaan. Ei auttanut ruokavalio, ei auttanut reseptilääkkeet, ei auttanut kuin aika.

Närästys oli tosi kovaa ennen kunnollista lääkitystä. Vähällä selvisin. Pahoinvointia oli vähän aikaa mutta kyllä tuo oksunärästys oli pahempaa.

Ikävimmät raskausvaivat voivat haitata jokapäiväistä arkea.

Liitoskivut voivat tuntua myös alaselässä.

Loppuraskaudessa kehosta voi tulla tahaton ikiliikkuja

Raskausaika voi olla myös kovaa aikaa jaloille. Kengännumero voi kasvaa, jalkoja turvottaa ja suonta vetää.

Ekassa raskaudessa tolkuttomat jalkakivut.

Jalkavaivoista varsinkin raskauden loppuvaiheessa odottajaa voivat rasittaa levottomat jalat, joiden kanssa olo voi käydä hyvinkin tuskalliseksi. Levottomat jalat voivat haitata nukkumista ja näin ollen uuvuttaa, kuten lukijamme kertoo:

Pahoinvointi ja levottomat jalat => unettomuus.

Levottomuus iskeekin yleensä juuri nukkumaan mennessä tai muutoin levossa.

Levottomat jalat/suonenvedot.

Levottomat jalat, närästys, oksentelu, unettomuus… kaikki yhtä kamalia.

Epämukavaa ja kiusallista tunnetta jaloissa voi yrittää helpottaa esimerkiksi hämäämällä kehoa tai kokeilemalla lämpöhoitoa.

Yksi ikävimmistä on osa lähes jokaisen raskautta

Valtaosa odottajista kärsii pahoinvoinnista varsinkin raskauden alkuvaiheessa – niin myös meidän lukijamme.

Erityisen ikäväksi raskausvaivaksi sen tekee jatkuva oksentelu. Jos ruoka ei pysy sisällä, alkaa painokin helposti laskea.

Kuopusta odottaessa 6 kuukautta kestävä aamupahoinvointi, ja painokin laski.

Joskus pahoinvointi ei myöskään ala helpottaa, vaan vaivaa pitkälle loppuraskauteen asti.

Pahoinvointi 24/7. Olen oksentanut kolmessa raskaudessa yhteensä noin 70 viikkoa.

Pahoinvointi ja ne mysteeriksi jääneet vatsakivut.

Pahoinvointi ja oksentaminen 20. raskausviikolle asti.

Raskauspahoinvointi on usein pahimmillaan aamuisin, mutta jos se jatkuu ympäri vuorokauden, yleisvointi voi ymmärrettävästi romahtaa.

Kaikilla ei ole kipuja ollenkaan

Lukijoiden kommentit voivat saada aikaan toivottomuuden siitä, että raskaus olisi vain suoraa kärsimystä ja erilaisten kipujen kanssa selviytymistä. Näin ei kuitenkaan onneksi ole.

Jotkut lukijamme myös kertoivat, että raskausaika oli levollinen ja kivuton, ja olo tuntui jopa paremmalta kuin koskaan.

Ensimmäisten kuukausien pahoinvointi, muuten elämäni kunnossa!

Ei ollut mitään vaivoja, loppuvaiheessa nyt vähän jotain liitoskipuja.

Ei mikään. Olin elämäni kunnossa ja nautin!

 

Jutun kommentit ovat Kaksplussan Facebook-sivuilta.

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X