Raskaus 24.04.2024 Päivitetty 04.06.2024

Onko raskaus mahdollinen, vaikka raskaustesti on negatiivinen? Lääkäri kertoo, milloin testi voi antaa virheellisen tuloksen

Onko negatiivinen raskaustestin tulos luotettava? Ei aina, paljastaa asiantuntija.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Oletko pohtinut, voiko raskaana olla, vaikka raskaustesti olisi negatiivinen? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Turtiaisen mukaan negatiivisen raskaustestin tulos voi olla virheellinen monesta eri syystä.

– Kyllä raskaana voi olla, vaikka raskaustesti näyttää negatiivista. Yleisimmät syyt virheelliseen tulokseen ovat, että raskaushormonipitoisuus on liian matala tai poikkeuksellisen korkea ja testi ylikuormittuu, jolloin se ei pysty havainnoimaan raskaushormonia, Turtiainen kertoo.

Väärä negatiivinen testitulos saadaan, jos raskaustesti tehdään liian aikaisin esimerkiksi jo ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt jäädä pois tai hedelmöittymisestä on kulunut alle kaksi viikkoa.

Hyvin harvinaisissa tapauksissa raskaushormonissa voi Turtiaisen mukaan olla myös kemiallinen muutos, jonka takia raskaustesti ei tunnista raskaushormonia ja sen tulos on negatiivinen.

– Tässä tilanteessa virtsasta otettu raskaustesti voi näyttää negatiivista jopa koko raskauden ajan. Raskaus voidaan kuitenkin aina varmistaa tai poissulkea verikokeella tai ultraäänitutkimuksessa raskausviikosta kuusi eteenpäin.

Kohdunulkoinen raskaus voi myös vaikuttaa testitulokseen

Myös kohdunulkopuolinen raskaus voi vaikuttaa testin tulokseen.

– Kohdunulkoisessa raskaudessa kotona tehty raskaustesti voi antaa positiivisen tuloksen myöhemmin kuin normaalisti etenevässä raskaudessa sen vuoksi, että poikkeavassa raskaudessa raskaushormonipitoisuuden nousu on yleensä hitaampaa, Turtiainen kertoo.

Positiivinen raskaustesti ei kerro, missä paikassa raskaus sijaitsee. Se kertoo vain, että hedelmöittyminen on tapahtunut, alkio on kiinnittynyt ja istukan muodostuminen on alkanut.

On hyvä muistaa, että negatiivinen raskaustesti ei automaattisesti tarkoita kohdun ulkopuolista raskautta. Kohdunulkoinen raskaus saattaa olla kyseessä, jos raskauden aikana havaitsee toispuoleista alavatsakipua tai poikkeavaa veristä vuotoa. Rajumpia oireita voivat olla voimakas vatsakipu tai huonovointisuus. Toisinaan voi esiintyä myös hartiapistosta. 

Kohdunulkoista raskautta epäiltäessä on aina syytä hakeutua lääkäriin, jossa kehon raskaushormonipitoisuus mitataan verestä.

Negatiivinen raskaustesti voi johtua liian varhaisesta testaamisesta

Monet lasta yrittävät tekevät raskaustestin jo ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Turtiaisen mukaan päivittäinen tai liian varhainen testaaminen ei kannata, koska testituloksen vaihtumisajankohtaa negatiivisesta positiiviseksi ei voi ennustaa. Testin tulos ei myöskään itsessään ennusta raskauden kulkua.

Jos raskaustestin tekee liian aikaisin, on tulos todennäköisemmin negatiivinen.

– Gynekologina suosittelisin tekemään testin aikaisintaan kahden viikon päästä oletetusta ovulaatiosta tai siitä, että kuukautiset ovat jääneet kierron mukaan tulematta, Turtiainen kommentoi.

Positiivisen tuloksen näkymiseen vaikuttaa myös se onko raskaus normaalisti etenevä vai poikkeava. Normaalisti etenevässä raskaudessa raskaushormonipitoisuuden pitäisi tuplautua parissa päivässä.

– Tämän takia itse ajattelisin, että pari-kolme päivää voisi olla hyvä odottaa ennen kuin tekee uuden testin, Turtiainen toteaa.

Raskaushormonin pitoisuus on yleensä korkein aamuvirtsasta otetussa näytteessä.

Miksi raskaustesti on negatiivinen, mutta kuukautisia ei tule?

Kuukautisten myöhästymiselle voi raskauden lisäksi olla monia muitakin syitä.

Kuukautiskierron epäsäännöllisyyksiä voi aiheuttaa esimerkiksi PCOS eli monirakkulaiset munasolut, mutta satunnaiset häiriöt kuukautiskierrossa ovat muutenkin tavanomaisia.

– Ylivoimaisesti yleisin syy kuukautisten myöhästymiselle ovat kuukautiskierron häiriöt, esimerkiksi ovulaation puuttuminen. Kaikilla naisilla voi olla yksittäisiä kiertoja, missä munasolu ei irtoa ja siinä tapauksessa kyseinen kierto saattaa pitkittyä, Turtiainen kertoo.

Vaikka raskaustesti olisi negatiivinen, saattaa henkilö silti kokea tuntevansa raskauteen sopivia oireita. Turtiaisen mukaan tämä on normaalia, sillä kuukautiskierrossa hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa raskaudellekin tuttuja oireita. Estrogeenitason nousu voi aiheuttaa esimerkiksi rintojen kipeytymistä ja turvotuksen tunnetta. Lisäksi myös endometrioosi sekä suolistoperäiset vaivat saattavat aiheuttaa turvotusta ja nipistelyä alavatsalla.

Lue myös: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista alkuraskauden yleisimmistä oireista

Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Jos raskaustesti on negatiivinen, mutta kuukautisia ei kuulu, ei kannata panikoida. Kuukautisia voi Turtiaisen mukaan odotella jopa muutaman viikon ja vasta sitten hakeutua lääkäriin, jos muuten hälyttäviä oireita, kuten kipua tai runsasta vuotoa, ei ole.

– On normaalia, että yksittäisissä tilanteissa kuukautiskierto pitkittyy. Jos kierron pitkittymistä alkaa tulla usein ja kierto on hyvin epäsäännöllinen, on toki hyvä selvittää mistä on kyse.

Jos potilaalla on muitakin oireita samaan aikaan, saattaa epäsäännöllisen kuukautiskierron taustalla olla myös jokin sairaus kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai hoitamaton keliakia. Tämän takia on hyvä tarkistaa, mitä syitä kuukautisten epäsäännöllisyyden taustalla on, jos kuukautiset ovat jatkuvasti myöhässä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X