Raskaus 08.08.2021 Päivitetty 22.10.2021

Olympiaurheilija Lotta Henttala, 32, tuli raskaaksi, kun elämään palasi ilo – oman isän reaktio yllätti

Lotta Henttala tuntee päässeensä jaloilleen raskaan vuoden jäljiltä. Kilpaileminen alkoi taas maistua, kunnes pienokainen yllätti tulostaan kesken kisamatkan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Sampo Korhonen

Maantiepyöräilijä Lotta Henttalalle, 32, on Tokion olympialaishuumassa maistunut lihapullat ja perunamuusi.

– Mielellään kermakastikkeen ja puolukkahillon kera, hän naurahtaa.

Raskaudenaikaisen mieliteon vuoksi Lotta on monesti suunnannut ruokakaupan valmistiskille, jos kokkaaminen ei ole tullut kysymykseen. Väsymys on painanut, mutta alkuraskauden pahoinvointi on onneksi väistynyt.

Kesä 2021 onkin kulunut hyvin erilaisissa merkeissä kuin Lotta vielä viime keväänä ajatteli.

Pyöräily ja kilpailut ovat jääneet menestyneeltä maantiepyöräilijältä toistaiseksi – olympialaisiin hänen oli tarkoitus vielä toukokuussa lähteä kisaamaan. Se vaihtui selostajan rooliin Ylen kisastudiossa.

Kaksi kuukautta ennen olympialaisia

Toukokuussa 2021 Lotta Henttala oli kilpailemassa Espanjassa Vuelta A Burgos -kisassa. Pyöräilyn ilo oli taas löytynyt vuonna 2020 iskeneen loppuunpalamisen ja masennuksen jäljiltä. Lotta tunsi olevansa voimissaan ja odotti olympialaisiin pääsyä innolla.

Huono olo kuitenkin vaivasi espanjalaiskilpailussa. Aviopuoliso Joonas Henttala epäili Lotan olevan raskaana.

– Olin varma, että testi ei ole positiivinen. Päätin poissulkea oireet tekemällä sen.

Fysioterapiaa opiskelevalla Lotalla oli kisamatkallaan etätunti. Lotta teki raskaustestin oppituntien välisellä tauolla. Oma esitelmä oli vuorossa tauon jälkeen.

– Olihan se vaikea keskittyä, kun testi näytti heti selvästi plussaa.

Lotta ja Joonas olivat shokissa, mutta samalla valtavan onnellisia. Muutamia päiviä he järjestelivät ajatuksiaan. Raskauden alkaminen tuntui kuitenkin upealta.

Lotalla oli todettu menneinä vuosina hormonihäiriö, jonka vuoksi raskaaksi tuleminen voisi olla tavallista vaikeampaa.

– Olin iloinen, että raskaus oli alkanut näinkin helposti itsestään. Minulla oli aiemmin aavistus, että raskaaksi tuleminen voi olla hyvin hankalaa.

Äitiys on ollut Lotan toiveissa niin kauan kuin hän muistaa.

– Olen aina ajatellut, että äiti minusta tulee. Oli lapsi sitten oma tai adoptoitu.

Raskauden paljastumisen aikaan molemmilla oli tavoitteissa jatkaa kilpauraa sekä Lotan lisäksi opintojaan. Pyöräily on nyt tauolla, mutta olympiahaaveita Lotta ei ole valmis kuoppaamaan. Lotta edusti jo Rion olympialaisissa 2016, ja nälkää jäi.

– Jos joskus vielä haluan olympialaisiin, perheellistyminen ei ole esteenä. Sinne pääseminen on lopulta kiinni vain itsestäni.

Tokion olympialaisissa kilpaili esimerkiksi yleisurheilija Kristiina Mäki, joka sai vauvan tammikuussa – juoksemisen hän lopetti kuukausi ennen synnytystä ja aloitti uudestaan kuukausi sen jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat.

Liiallinen sisukkuus sukurasitteena

Lotta Henttala on tullut viime aikoina urheilusuoritusten lisäksi tunnetuksi siitä, että on avoimesti kertonut loppuunpalamisesta. Suorituskeskeisyys ja menestyksen mukaan itsensä arvottaminen ovat vaivanneet Lottaa nuoresta iästä asti.

Asiaa on puitu myös Lotan perheessä, erityisesti Lotan ja hänen isänsä kesken. He ovat molemmat kokeneet vahvaa paloa kilpapyöräilyyn.

Lotan loppuunpalaminen sai molemmat tarkastelemaan urheiluun asennoitumista uudelta kannalta.

”Yllätyin, että isäni oli niin iloinen uutisesta, vaikka luuli aluksi minun huijaavan.”

Isä ja tytär ovat kertoneet, että heitä yhdistää sisukkuus ja temperamenttinen luonne. Sitä on kuitenkin vaikea rauhallisesta Lotasta haastatteluhetkellä havaita.

Tuusulan kodin keittiönpöydän ääressä Lotta kertoilee, että hän tapaa vanhempiaan säännöllisesti. Vaikeista asioista avautuminen ei vienyt perhettä erilleen. Porissa asuvat äiti ja isä tulevat usein vierailulle Tuusulaan.

Myös raskausuutisen vastaanotto on ollut ilahtunut. Suku on Lotan mukaan vakuuttunut siitä, että lapsi on kilpahaaveista huolimatta tarkoitettu nyt saapuvaksi.

– Yllätyin, että isäni oli niin iloinen uutisesta, vaikka luuli aluksi minun huijaavan.

Masennuksen uusiutuminen pikkuvauva-aikana on käynyt mielessä, mutta Lotan kohdalla masennus oli hänen mukaansa paljolti sidoksissa juuri kilpaurheilu-uraan.

Masennuksen uusiutuminen vauva-aikana on käynyt mielessä, mutta toisaalta Lotan kohdalla sairastuminen oli sidoksissa juuri kilpaurheiluun.

Armollisuutta Lotta on opetellut kuluneen vuoden aikana paljon. Mutta miltä kehon muuttuminen ja pyöristyminen tuntuvat tiukkaan urheiludieettiin ja kunto-ohjelmaan tottuneesta pyöräilijästä?

– Raskausviikkoon 16 mennessä painoa on tullut kahdeksan kiloa. Olen sinut asian kanssa, mutta tuntuuhan se hassulta. Jännityksellä odotan, paljonko painoa vielä kertyy.

Psykoterapiassa käymisen Lotta on päättänyt jättää vähemmälle nyt, kun olo on ollut parempi. Masennuksen uusiutuminen pikkuvauva-aikana on käynyt mielessä, mutta Lotan kohdalla masennus oli hänen mukaansa paljolti sidoksissa juuri kilpaurheilu-uraan.

Kun vauva on täällä ja puoliso Joonas on kisamatkoilla, Lotta aikoo viihtyä lapsuudenperheensä luona.

– Enköhän silloin aja Poriin. Odotan myös, että pääsen viettämään enemmän aikaa veljeni perheen ja tämän pienten lasten kanssa.

Lotta Henttala: Lapsen tulee urheilla omaksi ilokseen

Lastaan Lotta aikoo kannustaa kilpaurheilun pariin vain siinä tapauksessa, jos se vaikuttaa olevan lapsen suuri haave. Selvää on se, että lapsen tulee urheilla omaksi ilokseen, ei vanhempien.

Lotta on myös toiminut tukena nuorille tytöille, jotka kisaavat maantiepyöräilyssä. Kokenut ammattilainen ajattelee, että hänellä on annettavaa erityisesti itsetunnon tukemiseen.

– Lapsille pitkäjänteinen harjoittelu ei aina ole luontevaa, ja he tarvitsevat siihen tukea. Urheilusta ei saisi kuitenkaan tulla tylsinäkään hetkinä ankaraa työstämistä.

Lue myös: Intiasta adoptoitu Aada ei osannut leikkiä, eikä hyväksynyt aluksi muita kuin äitiään – nyt iltasadun lukee isä, ja suhde sisaruksiin voi paremmin

Anna.fi: Tämä valokuva on ministeri Anna-Maja Henrikssonille yksi tärkeimmistä: ”Vanhemmaksi tuleminen ei ole itsestäänselvyys”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X