Raskaus 19.12.2021

Raskauspemfigoidi aiheuttaa pahimmillaan rakkuloita - Lääkäri: ”Kutina on saatava aisoihin, jotta äiti pystyy nukkumaan”

Raskauspemfigoidi vahvistetaan koepalan avulla, sillä muuten asiasta ei ole varmuutta. Varoitus: kuvamateriaali saattaa järkyttää.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock ja Maija Nurmimäki

Raskauspemfigoidi on harvinainen mutta ikävä ihosairaus, jonka aiheuttaa kehon autoimmuunireaktio. Hankalin oire useimmille on voimakas kutina, joka voi häiritä normaalia elämää ja odotusta.

Hoitamattomana raskauspemfigoidi voi pahentua entisestään synnytyksen jälkeen nimestään huolimatta.

Lue myös: Raskauspemfigoidi sai Maijan pelkäämään kuolemaa: ”En voinut jäädä nurkkaan itkemään ja raapimaan ihoani”

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, dosentti Laura Huilaja kertoo, että raskauspemfigoidiin sairastuu Suomessa vuosittain yksittäisiä odottajia.

– Yksi viidestäkymmenestätuhannesta odottajasta saa kyseisen diagnoosin. Ei olekaan tavatonta, että ihottumaa ei harvinaisuuden vuoksi heti osata neuvolassa tunnistaa.

Ihottuma voi ulkonäöllisesti muistuttaa monimuotoista raskausihottumaa. Ainoastaan ihosta otetulla koepalalla voidaan selvittää varmaksi kumpi on kyseessä.

– Asian varmistaminen on tärkeää siksi, että raskauspemfigoidiin liittyy myös sikiöriskejä toisin kuin monimuotoiseen raskausihottumaan.

Maija Nurmimäki kertoi Kaksplussan haastattelussa raskauspemfigoidioireistaan. Kuvassa Maijan olkapää.

Äidin kutina yleensä hankalin oire

Ihottuma alkaa yleensä vatsan seudulta toisella tai viimeisellä raskauskolmanneksella. Kutisevalle alueelle voi tulla näkyvää ihottumaa. Se voi toisinaan muistuttaa nokkosihottumaakin.

– Ihottuma voi olla hyvin monen näköistä. Joskus ihottumaan liittyy pientä näppylää. Viimeisimpänä oireena ilmaantuvat yleensä rakkulat.

Kaikille raskauspemfigoidia sairastaville rakkuloita ei kuitenkaan ilmaannu.

Lue myös: Ihon kutina raskausaikana voi olla hälytysmerkki: Raskaushepatoosi oireilee kiusallisena kutinana

Raskauspemfigoidi: kuvassa sormi, jossa rakkula.

Maijalle kivuliaita rakkuloita ilmaantui esimerkiksi käsiin.

Sikiöön liittyvät riskit

Raskauspemfigoidin on todettu aiheuttavan riskin sille, että synnytys käynnistyy ennen laskettua aikaa.

– Raskauspemfigoidiin liittyvä ennenaikaisuus on kuitenkin myöhäistä ennenaikaisuutta, Huilaja tähdentää.

Myös lievää sikiön kasvuhidastumaa on havaittu.

Raskauspemfigoidin sairastaneiden äitien vauvoista vain kolmella prosentilla on rakkuloita iholla. Ne eivät yleensä vaadi hoitoa vaan häviävät itsestään.

– Vanhempia huojentaa usein tieto siitä, että pääsääntöisesti vauvat voivat hyvin, eikä ihosairaus aiheuta pysyvää haittaa lapselle.

Lue myös: Ultraäänessä Karolinalle, 34, selvisi, että lapsen käsi loppuu kyynärpäähän – ”Raskaudesta on silloinkin lupa iloita”

Hoitona kortisonivoiteet- ja lääkkeet

Raskauspemfigoidin aiheuttama kutina iholla on ikävä oire, jota hoidetaan kortisonivoiteilla tai tarvittaessa suun kautta otettavilla kortisonitableteilla.

– Äidin hyvinvointi heijastelee vauvaan. Kutina on saatava aisoihin, jotta äiti pystyy nukkumaan ja elämään normaalia elämää.

Huilaja kertoo, että jos suun kautta otettava kortisonilääkitys ei sekään tehoa, on vielä olemassa muita lääkkeitä joita raskauden aikana voidaan raskauspemfigoidin hoitoon turvallisesti käyttää.

Mikäli suun kautta otettavan kortisonilääkityksen tarve on pitkäaikainen, on huolehdittava riittävästä kalsiumin saannista. Se voidaan varmistaa kalsiumlisällä.

Raskauspemfigoidi voi uusiutua

Todennäköistä on, että raskauspemfigoidi uusiutuu, jos siihen on aiemmassa raskaudessa sairastunut. Oireettoman raskauden todennäköisyys on vain 5–8 prosenttia.

– Meillä on kerättynä pieni, suomalainen aineisto. Siinä mukana olleilla äideillä oireettomia uusintaraskauksia oli kuitenkin kahdella kolmasosalla.

Raskauspemfigoidin uusiutuessa oireet yleensä alkavat jo aikaisemmin, ensimmäisen kolmanneksen tienoilla. Lisäksi oireet ovat voimakkaampi kuin ensimmäisellä kerralla.

Yleensä raskauspemfigoidi rauhoittuu muutamia viikkoja ennen synnytystä, mutta aktivoituu kolmella neljästä uudelleen synnytyksen yhteydessä.

Osalla raskauspemfigoidipotilaista oireilu aktivoituu vielä myöhemmin kuukautisten alkaessa tai hormonaalisen ehkäisyn aloittamisen yhteydessä.

Myös se, että raskauksia on takana jo useita, voi altistaa raskauspemfigoidille.

Anna.fi: Kutinaa ja ihottumaa! Onko minulla atooppinen iho?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X