Synnytys 26.03.2022

Sulkemisseremonia on äitijuhla synnytyksen jälkeen – julkkisäidit ovat jo testanneet

Suomessa äideille ei ole tapana järjestää synnytyksen jälkeen juhlaa, vaan huomio on yleensä vastasyntyneessä. Olisiko sulkemisseremonia kukkakylpyineen hyvä perinne myös pohjoiseen?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Sulkemisseremonia on rantautunut maailmalta myös Suomeen. Seremoniassa synnyttänyttä äitiä hellitään ja hemmotellaan rauhallisessa ympäristössä. Alun perin meksikolaiseksi mielletty rituaali, englanniksi closing the bones, on saanut maailmalla huomiota varsinkin doulien ja kätilöiden parissa.

Suomestakin löytyy sulkemisseremoniaa tarjoavia kätilöitä. Monien tunnettujen äitien synnytyksissä mukana ollut Johanna Honkanen on toteuttanut sulkemisseremonian muun muassa malli Aleksandra Escatille, näyttelijä Jasper Pääkkösen puolisolle.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Alexandra Escat (@alexandraescat) jakama julkaisu

Lue myös: Auto synnytyslahjaksi? Push present on maailmanluokan ilmiö, joka tulee pikku hiljaa Suomeen

Mikä sulkemisseremonia?

Sulkemisseremoniassa tavoitellaan synnyttäjälle rentouttavaa ja meditatiivista hetkeä suuren elämänmuutoksen ja kokemuksen myötä.

Seremonialla juhlistetaan äitiyttä, mutta tarkoituksena on myös muistuttaa, että äiti on vauvasta erillinen olento. Äidillä on omat tarpeensa, joista hänen tulee saada huolehtia.

Seremonia on siis eräänlainen hemmottelu- ja rauhoittumishetki, jossa äiti saa osakseen huomiota. Usein huomio on vastasyntyneessä, mikä on täysin perusteltua, mutta äidinkin hyvinvoinnista tulee pitää huolta.

Lue myös: ”Ei ihme, että tuntuu päässä asti” – synnyttäjän toipuminen ottaa aikansa, ja tätä kaikkea sillä välin kehossa tapahtuu

Sulkemisseremonian voi toteuttaa eri tavoin, mutta yleensä se toteutetaan rauhallisessa paikassa esimerkiksi äidin kotona.

Synnytysseremoniaan voi kuulua:

  • synnytyksen läpi käymistä joko keskustelemalla tai taiteen keinoin
  • yrtti- ja kukkakylpy jota seuraa hieronta
  • puuvillahuivien sitominen eli varsinainen sulkeminen – lepäävä vanhempi kiedotaan huiveilla ikään kuin kapaloon, minkä uskotaan rentouttavan ja parantavan kehon ääriviivojen hahmottamista

Lue myös: Varpajaiset eivät olleet alkujaan miesjuttu – synnytysvuoteella auttaneet naiset skoolasivat kiitos- ja kipuviinaa

Milloin voi toteuttaa?

Sulkemisseremonia voidaan toteuttaa milloin vain, vaikka synnytyksestä olisi kulunut jo pidempi aika. Sulkemisseremoniaa voidaan pitää mahdollisuutena käydä läpi synnytykseen liittyviä pettymyksiä.

Sulkemisseremonian kanssa kannattaa odottaa siihen asti, että jälkivuoto on loppunut, mikäli mielii kukkakylpyyn. Jälkivuodon aikana kohdun sisäpuolella on vielä avointa kudosta ja kohtu on altis bakteereille sekä tulehduksille.

Kuka tekee?

Sulkemisseremonian voi tehdä kuka vain. Yleisesti palvelua tarjoavat yksityiset kätilöt ja doulat.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos synnytys on ollut hyvin traumaattinen, pelkkä sulkemisseremonia ei välttämättä ole riittävä asian käsittelyyn. Tällöin kannattaa ottaa asia puheeksi neuvolassa, josta voidaan ohjata neuvolapsykologin luo.

Sulkemisseremonia voi kuitenkin tarjota äidille ihanan rauhoittumishetken usein niin työlään vauva-arjen keskellä. Myös vauva voi osallistua seremoniaan yhdessä äidin kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X