<3 Huhtikuiset 2011 <3

Neiti 5kk ja mitat oli 65.3cm 7205g :) Piikit sai taas mut nyt ei tunnu ainakaa vielä lämpöseltä ku viimeks nousi lämpö ja oli vähä kiukkunen rokotteitten jälkee.

Ratasosaan siirryttii hetki sitte ja pistin jo kopan vaatehuoneesee littanaksi pois käytöstä. Ainoo et en millää saanu pois sitä sisäkangasta ku se oli jotenkin siinä kantokahvassa kiinni ja se ei kai lähteny pois. Pitäs ettiä käyttöohjeet nii ehkä tuo lukis sielä miten sen saa pois ja pesuun.

Tyttö nukahtaa helposti nykyään lähes aina. Päiväunille pistän makuupussii sisävaatteissa ja pipo+tumput ja joskus kauluri ja lämpösenä on pysyny. Vähä aikaa jumppapallon päällä pomputtelee ja pitää lähellä itteeni nii siihen kuukahtaa. Joskus itkeskelee vähä mut nopeesti äskenki nukahti. Iltaunille nukahtaa (on nukahtanu nyt viimeaikoina) sillee et kasilta on iltapala/puuro ja sit kylpyyn ja tissille. Sit joskus melkei nukahtaa jo siihen nii nostan sitte ku ei enää syö nii sänkyy ja sinne sit jää ettimään unta.
Aivan luksusta ku aiemmi piti kävellä ympäri kämppää puoliki tuntia ja muksu huutaa kokoajan! Ihan yhtäkkiä vaa alko tollee nukahtaa. Me like!

Meil on kans tollane "ruokatutti" ja viinirypälettä ja kurkkua on syöny siitä. Aattelin kyl kokeilla just nektariinia tai persikkaaki tai päärynää tms et mitäs tykkää.

Soseita ollaa syöty nyt jo melkei kuukausi ja ekana alotettiin persikalla. Sit porkkanaa tein ite pakkaseen kuutioiksi ja bataattia kans. Porkkana on herkkua mut bataatti ei nii kauheen. On myös maistellu paljon muutaki :) Tänää annoin jo 3kuutioo bataattia ja 3 porkkanaa vai olikohan 4. Sit söi vielä hedelmäsosetta puoli purkkia päälle :) Aina ei kyl syö noin hyvin :D Aamulla oon ny kaks päivää antanu puuroo ja eilen illallaki. Kauralla mennään nyt, ja saanpa iteki aamupalaa ku teen semmosen lautasellisen puuroo.

Manduca <3 on ollu monen päivän pelastus ja tykkään ihan kauheesti siitä. Helppo lähtee koiraaki käyttään ulkona eikä tarvii ootella hissiä ja ärsyyntyä siitä ku ovia pitää aukoo ja vaunuja työntää ja koiraaki katella et mite se menee. Metsässä ollaa tehty muutamaan otteeseen lenkkejä sillä kans. Kaupungissa kävin sen kans sillo ku vauva oli ihan pieni ja se nukku siinä tosi hyvin. Ei oikee muute nukkunu sillon ku sylissä ja meinasin tulla mökkihöperöksi nii sit menin ton manducan kans kaupunkii ihan vaa kävelee ja kattelee vaik ei ollu mitää asiaa ees sinne. Miinusta vaa siitä et pitää maksaa bussilla mennessä ja vaunujen kans ei :D

Meiän päivärytmi aikalailla tällanen:

herätään 7-9 aikaan, makoillaa ainaki 8 asti sängyssä ennen ku suostun nousemaa. Nyt on monesti heränny jo tossa puol 8.
siitä sit mennää kylppärii ja muksu sitteriin ja ite meen suihkuu. Sit ku oon pukenu nii vauvalle vaipan vaihto ja vaatteet päälle. Sitte aamupalalle, yhtäaikaa syödään tai ainaki melkei :)
Vähän aikaa leikkiä ja sit on tyttö valmis ekoille päikkäreille n. 10 aikaa. Nukahtaa siis aika nopeesti ku pallon päällä pomppii ja eka antaa tissiä.

Unet kestää about 30min-1,5h (kerran nukku 3h 20min!!!) jonka jälkee sit kattellaa missä mennään ja leikitään ja sit imetän.

13-14 aikaa on usein taas väsyny, joskus ennen sitä annan ruokaa, joskus vaa imetän. Riippuu kui väsyneeks on ehtiny. Unet vähä lyhemmät yleensä ku ekat, mut puolisen tuntia kuiteki.

Sit taas leikkiä ja syömistä jos ei oo ennen unia syöny ja aika hyvin viihtyy tuola lattialla iteksee. Nyt on alkanu pakittaan nii saattaa joutua kattelee et missä se oikei on jos oon koneella vaikka :D

Kolmannet päikkärit sitte 17-18 aikaa riippuu mite on ekat kahet päikkärit menny. Ja taas unilta leikkiä tai ihmettelemistä. Joskus ottaa viel pienet tirsat siinä 19 aikaa mut harvemmin, oikeestaan vaan jos on ollu ihan lyhyitä päikkärit aiemmin.

Sit 20 syömää iltapuuro ja sen jälkee kylpyyn, aika usein mies kylvettää. Ja sitte taas tissiä ja tosiaa nykyää voi laittaa vaa sänkyy ja sinne nukahtaa. Tai ainaki toivon et se jatkuu näin :D

Yöllä herää aika usein syömään tai sit haluaa vaa lähelle. Täytyy varmaa laittaa laita takasi pinniksee ja siirtää kauemmaks omasta sängystä josko ei heräilis ihan maidon tuoksuun vaa.

Hyvin suurpiirteinen rytmi toi on ku jos tulee jotai menoo nii se sotkee sit heti päikkäreitä. Mut suunnillee noin :)
 
Osaako kukaan auttaa, mikähän meijän neidillä on...?

Jo useampana iltana yöunille mentyään noin puoli tuntia-tunti nukahtamisesta neiti alkaa itkemään ihan kauheasti. Ei aina edes avaa silmiään tuon itkuhuudon aikana. Rauhoittuu aika nopeasti, kun laitan tutin suuhun ja silittelen hetken. Mutta tämä ilta on "ennätys": tyttö alkanut itkemään 21.05, 22.05 ja 23.05, tunnin välein siis nyt jo kolme kertaa. Mikähän tässä voi olla kyseessä? Ennen yöunille menoa olen tottakai tytön vaipan vaihtanut ja hyvin syöttänyt, eikä noiden itkukohtausten jälkeen tyttö tissiä halua, eli en usko nälästä olevan kyse. Voisiko olla jotain mahavaivoja tai painajaisia vai mitä? Täysimetyksellä mennään, niin en käsitä, mistä niitä mahavaivoja tällain yhtäkkiä voi tulla, jos ne nyt ovat noiden itkujen taustalla... Harmittaa ja surettaa kovasti neidin puolesta, kun muuten neidillä -ja meillä vanhemmilla- on ollut tosi kiva päivä, yhdessä ollaan koko päivä leikitty ja hassuteltu ja naurettu...
 
Voi sonta. Näpyttelin vastausta hyvän tovin ja se katosi bittiavaruuteen :mad: No mutta. Lyhyesti: meillä oli eilen vähän vastaavanlainen episodi. Osin johtui varmasti yliväsymyksestä, päikkärit jäivät vähän lyhyenlaisiksi ennen vauvajumppaa, neiti kyllä paikkasi sitten hiukan tilannetta kotimatkalla... Meillä mennään korvikkeella ja soseilla. Mutta muistaakseni eilen ei tullut mitään uutta ruokalistalle, mikä olisi voinut jäädä sinne masun mutkaan kipristelemään... Mietin sitäkin, söikö tyttö jotenkin eri tavalla, esim. hotkiko, mutta en ainakaan kiinnittänyt huomiota sellaiseen (eikä sitä kyllä oikein voi olla huomaamatta!). Kaipa sitä voi nelikuinenkin nähdä jo unia ja painajaisia? En tiedä. Toisaalta taas, meitin neiti tyyntyi ainakin tosi nopeasti, kun laittoi tutin ja silitti hetken, joten se painajaiseen herääminenkin tuntuu vähän kummalta... Vai olisiko sitten jokin ikäkauteen liittyvä juttu? No, joka tapauksessa se oli poikkeuksellista, että pari-kolme kertaa nukahtamisen jälkeen herää (kaipaamaan tuttia). Poikkeuksellista oli myös se, että neiti heräsi syömään jo n. klo 4.30, kun tässä on jo pitkään menty ihan kunnollisilla yöunilla ilman evästaukoja ;)
 
Veyve ja Ninuski: Mihin teillä vauvat nukahtaa? Eli nukahtaako syliin tai tissille vai omaan sänkyyn? Ylisyökö iltaisin? Meillä loppui (tai ainakin väheni huomattavasti) nuo heräilyt, kun ei ylisyötetä iltaisin (luulin väärin haluavan tankkausta, vaikka itkeskeli jo väsymystä) ja yritetään laittaa omaan sänkyyn ennen nukahtamista. Aina ei tuo nukuttaminen kylläkään onnistu ja ehtii nukahtaa syliin tai tissille. Poika kun ei ihan hyvällä sänkyynsä jää. Esikoisella oli vastaavanlaisia heräämisiä, mutta sillon oli jo 6kk. Pari tuntia nukahtamisesta heräs huutamaan, eikä keksitty mikä auttais, ainut kerta kun häntä joutui kantelemaan. Vähän eri kaliiberia kuin pikkuveljensä :) Se oli joulun välipäivinä mun vanhemmilla ja uudenvuodenaattona mun äiti vahti unia, kun olin ulkona raketteja katsomassa, ja oli huudon alettua kääntänyt pojan vatsalleen. Tsadam - se auttoi. Siitä lähtien poika nukkui vatsallaan, ajattelin että kätkytkuoleman riskiä ei enää siinä iässä ole (mutta taitaa se kyllä olla, tiedän nyt). Nytkin yksi th sanoi, että huutamiseen saattaa auttaa vatsalleen kääntäminen. Ja vaikkei vatsallaan pidä nukkua, kuka kieltää nukuttamasta ja kääntää sitten kun on unessa. Meillä ei tosin tuo toiminut.

Nukuttamisesta: Itse asiassa viime viikolla meni vielä ihan hyvin. Syötin pimeässä makkarissa ja siirsin sänkyyn. Jos alkoi itkeä, nostin syliin ja rauhoitin ja laitoin sänkyyn juuri ennen nukahtamista ja useimmiten jäi sinne. Joskus piti toistaa rauhoittelu. MUTTA oltiin ke-ma mun vanhemmilla ja nyt tuntuu, että kaikki hyviksi opitut rutiinit meneekin päin peetä. Olin siis siellä yksin poikien kanssa ja nukutin molemmat samassa huoneessa (yläkerrassa ainut huone, ympärillä kylmä avovintti, eli ei paljon lähetty muualle rauhotteleen) ja nuorempi nukahti tissille, ettei vaan ala huutaa, koska sit ei tuu esikoisen nukkuminen olis venähtäny vieläkin pidempään. Eilinen oli unien suhteen kamala päivä, millekään unille ei nukahtanut itsekseen. Yleensä ainakin aamupäiväunille nukahtaa itsekseen vaunuihin, mutta nyt ei. En sit tiedä onko rytmit muuttunu ja vein väärään aikaan vai mistä on kyse. Yritin kyllä useamman kerran eri aikoihin, kun poika vaikutti väsyneeltä. Sit lopuks oli niin väsyny, että vaan huusi ja piti hytkyttää sylissä uneen. Tämä tapahtui neljä kertaa päikkäreille ja nukkui joka kerta vaan 30-45min, kun yleensä yhet unet on väh. 1,5h. Ja kun tietää ton pojan koon, ei se hytkyttäminen ole kovinkaan kevyttä hommaa :kieh: Yöunille meno oli yhtä huutoa, mutta onneks sillon oli hytkyttämässä lisäkseni mies. Tiesin, ettei nälkäänsä itke ja tuntu, että poitsu poksahtaa jos vielä syötän. Halusin laittaa sänkyynsä nukahtamaan, mutta kun kesti ja kesti, oli loppujen lopuks ihan sama kunhan nukahtaa! Viimeks kun muutettiin tapoja, oli yks ilta huutoa ja sit helpompaa, toivottavasti nyt menis samalla kaavalla... Mä oon ihan pihalla ton pojan kanssa!!! Onneks tänään on neuvola, pääsee purkaan. Sori kun jouduitte nyt "kuunteleen" tän avautumisen.

Pojalle tuli eilen 5kk täyteen, mutta vielä rintamaidolla mennään. Voipi olla että piakkoin aloitetaan puurot. Voikohan puurolla aloittaa kiinteät? Kysäsenpä sitäkin tänään. Ja muutenkin meidän teemana neuvolassa taitaa olla syöminen, johtuen pojan painosta ja varmaan muutenkin tässä iässä.

Nyt aamupalalle. Poika nukkuu vielä, onpa varma keino saada hereille, kun alkaa tehdä itselleen syötävää ;)

Mukavaa keskiviikkoa mammoille!

Muoks: Ei tarvinu kun alkaa suunnitella syömistä, niin makkarista alkoi kuulua juttelua :D Toimii!
 
Viimeksi muokattu:
Ninuski vavat näkevät jo kohdussa unia joten kyllä he voivat jo nähdä unia ja näkevätkin :) Meillä aamuyöt on nykyään tosi levottomia, en voi käsittää mistä tää johtuu :O ? Kun meidän viereen nukahtaa heti aamuyöllä siis mutta omassa sängyssä ähinää ja möhinää. Meidän pojuli kovasti harjoittelee pyllyn ylös nostoa eli pian varmaan jollain keinoin edetään :)
 
Anskuli1978, meillä tuo oli todella poikkeuksellinen tilanne, sillä viimeksi kuluneiden, reilun 2kk:n aikana tuo taisi nyt olla peräti toinen ilta, kun nukkumaanmenon kanssa oli jotain "häikkää". Yleensä tuttia tarvitsee käydä laittamassa vain kerran, jos sitäkään. Ja silloinkaan ei ole ehtinyt itkuun asti, vaan se on ollut lähinnä sellaista yninää. Neidin nukkumaan saamiseksi ei tarvitse tehdä mitään sirkustemppuja, keinutella tai kanniskella, hyssytellä tms, kun meillä on samat iltarutiinit olleet käytössä jo pitkään (kirjoitin jo aiemmin tuolla, en jaksa kaivaa ja kopsata ;) ), ja aivan alusta asti likka on nukutettu pinnikseensä, ei syliin. Ylen syömisen piikkiikään en tuota laittaisi, koska nukahtaessa masu ei oireillut millään muotoa, ei tullut siis pukluja eikä ollut kipuitkuja... Meillä unimaitopullo on n. 130ml ja se yleensä ottaen menee kokonaan, satunnaisesti on saattanut jäädä joku reilun 10ml tilkka juomatta.

Eilen illalla tilanne oli taas sikäli normaali, että neiti nukahti oikein nätisti pinnikseensä, eikä tuttirallia ollut lainkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Oukki, sit ei johdu siitä kun meillä. Tämä lapsi on alusta asti ollut ihan erilainen kuin veljensä, huomattavasti vaativampi ja vaikuttaisi paljonkin temperamenttisemmalta, sen takia tuntuu että kaiken saa opetella ihan alusta :) Rutiinit on meilläkin olleet muuten samat alusta asti, mutta sen virheen teimme, että annoin nukahtaa tissille. Ei oikein tunnu meillä menevän jakeluun, että ne jutut mitkä toimi esikoisella, ei toimi tällä. Pitkät on piuhat ja kaikki täytyy näköjään oppia kantapään kautta :D Tosin vaativuuden lisäksi vauva on sitten myös sosiaalisempi ja oikea hymypoika silloin kun ei ole nälkäinen tai väsynyt (ne kyllä ilmaisee sitten tooooosi voimakkaasti). Esikoinen ei liikoja varsinkaan vieraille hymyillyt ja on edelleen tosi hitaasti lämpiävä. Just muisteltiin viikonloppuna, että hymyä ei herunut millään edes sukulaisille, katsoi vaan tuimasti ja kurtisteli kulmiaan heidän pelleilyilleen :D Tämä nuorempi väläyttelee hymyjä kaikille, eikä tarvitse kuin katsoa kohti.

Toivottavasti nyt kuitenkin kaikilla illat ja yöt rauhoittuu.
 
Veyve ja muut: Meillä myöskin tyttö alkaa yht´äkkiä unissaan itkemään ja kovaa. Useimmiten n. 40min kohdalla. Olen tulkinnut nämä itkut niin, että joko unisyklien välissä aina havahtuu tai näkee unia. Tyttö saattaa alkaa itkemään täyshuutoa kyllä esim. 2h unien jälkeen, jolloin kyse on varmaan unen näkemisestä.Rauhoittuu yleensä syliin ja jatkaa unta, mutta jokusen kerran ei ole millään rauhoittunut ja on jouduttu tyttö herättää kesken unien. Huudon aikana on siis periaatteessa unessa.

Meillä on puhjennut alahampaat. Mukavasti syödessä tunnen hampaan nysät:whistle:
Syömäpuolella mennään edelleen täysimetyksellä. Kovin tuntuu tytöllä olevan massakausi menossa, joten maito riittänee ihan hyvin vielä. Ens viikolla 5kk neuvola niin sitten uudet mitat.
 
masuilija meillä on myös tuota aamuyön levottomuutta edelleen. Päristelee, jokeltelee ja leikkii tutillaan. Nukkuu kyllä takaisin, mutta ihme episodeja nuo kyllä ovat.

Meillä on nyt pidetty taukoa toista päivää kiinteistä, kun ilmaantui iho-oireita, ilmavaivoja yms. vatsavääntelyä/levottomuutta (kokeilussa ollut nyt kesäkurpitsa/bataatti). Maissivelliä olen silti vielä maidon kera antanut. Palaan taas asiaan, kun tilanne on hieman rauhoittunut. Tiedä vaan mitä kiinteää sitten antaisi? Viikon kaksiko pelkkää bataattia? Perunaa? Olisiko vinkkejä?
 
Osaako kukaan auttaa, mikähän meijän neidillä on...?

Jo useampana iltana yöunille mentyään noin puoli tuntia-tunti nukahtamisesta neiti alkaa itkemään ihan kauheasti. Ei aina edes avaa silmiään tuon itkuhuudon aikana. Rauhoittuu aika nopeasti, kun laitan tutin suuhun ja silittelen hetken. Mutta tämä ilta on "ennätys": tyttö alkanut itkemään 21.05, 22.05 ja 23.05, tunnin välein siis nyt jo kolme kertaa. Mikähän tässä voi olla kyseessä? Ennen yöunille menoa olen tottakai tytön vaipan vaihtanut ja hyvin syöttänyt, eikä noiden itkukohtausten jälkeen tyttö tissiä halua, eli en usko nälästä olevan kyse. Voisiko olla jotain mahavaivoja tai painajaisia vai mitä? Täysimetyksellä mennään, niin en käsitä, mistä niitä mahavaivoja tällain yhtäkkiä voi tulla, jos ne nyt ovat noiden itkujen taustalla... Harmittaa ja surettaa kovasti neidin puolesta, kun muuten neidillä -ja meillä vanhemmilla- on ollut tosi kiva päivä, yhdessä ollaan koko päivä leikitty ja hassuteltu ja naurettu...
Koklaappa röyhtäyttää. Meidän jäppisellä on toisinaan samaa. Nykyään onneks harvemmin. Mutta siis röhkäisee ihan unissaan. Ei ole muuten mitään refluksia tai ongelmaa. Nielee vaan joskus liikaa ilmaa
 
Viiva, oliko tuo kesäkurpitsa-bataatti kaupan sose vai omatekoinen? Minä nimittäin huomasin, että kaupan sose sisältää kesäkurpitsan ja bataatin lisäksi palsternakkaa. Vasta kotona luin tuoteselosteen ajatuksella, ja kieltämättä tunsin itseni jotenkin "huijatuksi" :D Siis tiedän kyllä, että kaupan soseissa voi olla vaikka riisijauhoakin joukossa, mutta silti minusta tuo oli jotenkin... katalaa... Mutta siis sitä vaan meinasin, että noissa yhdistelmäsoseissa on vähän vaikea jäljittää "syyllistä" vatsanpuruihin, varsinkin jos siellä on jokin tuollainen palsternakan kaltainen "salainen" ainesosa :D No, onneksi meillä ei ole mitään syytä vahtia silmäkovana noita tuoteselosteita, ettei sose vaan sisällä jotain tiettyä sopimatonta ainesosaa... (toivotaan, ettei nuo nyt sitten olleet ne kuuluisat viimeiset sanat ;) )
 
No niin naiset! Nyt päästään kakkajuttuihin sitten :D

Täällä pohditaan vauvan ummetusta. Poikasemme on siis täysimetyksellä eikä vielä ole kiinteitäkään aloitettu. Aiemmin (oikeastaan ihan alusta asti) tämä poju on ollut kakkamaakari ja kakannut useita kertoja päivässä. Toki viime kuukausina vähän harvemmin, mutta edelleen päivittäin. Nyt parin viikon ajan on tullut joku, että ei tosiaankaan kakkaa edes joka päivä. Voi mennä 4 päivääkin ilman.

OLen vähän ymmälläni. Onko tää normaalia? Ja pitääkö tälle tehdä jotain? Ja jos, niin mitä? Kummaa tässä on se, ettei lapsen tai mun ruokavalio ole muuttunut mitenkään.

Ajatuksia?
 
Santtu82, vaikka meitin neiti oli ns. sekakäyttäjä eli sai rintamaidon ohella myös korviketta, sanoi sekä neuvola että yksityinen lastenlääkäri pitkästä kakkavälistä "normaalia, normaalia". Ja meillä se oli todella pisimmillään 6,5vrk. En tiedä, kutsutaanko tuota sitten ummetukseksi, kun sitten kun se iso jytky tuli, se todella oli iso jytky: vaipan täydeltä sellaista puuromaista kakkaa - ihan normivauvankakan näköistä... eli vatsa ei ollut kovalla varsinaisesti, suoli vain toimi laiskanlaisesti. Meille lastenlääkäri ei edes suosittanut mitään Levolacin tai vastaavan käyttöä, sanoi että voipi meitin tapauksessa laiskistuttaa suolta ennestään, joten parempi olla sotkematta lääkkeitä tähän - vielä. Mutta eräällä toisella keskustelupalstalla oli äiti saanut ihan lastenosastolta neuvon liottaa luumua yön yli vedessä ja juottaa pienen tilkan sitä likovettä sitten vauvalle vatsan toiminnan edistämiseksi.

Meillä tuo vatsan toiminta saatiin reippaammaksi vyöhyketerapia-session jälkeen. Ei käyty kuin kerran, mutta se selvästi "avasi hanat", ainakin kakkaväli lähti siitä lyhenemään puoli vrk -vuorokauden kerrallaan. Tai sitten vain aika teki tehtävänsä ja ruuansulatuskanavisto kehittyi piirun verran paremmaksi ;) Mutta soseiden aloitus viimeisteli homman, nyt kun niitä on syöty, vatsa on toiminut kerran päivässä, kaksi... jopa kolme parhaassa. Eikä silti ole tosiaan "kuralla", vaan tuotos on kohtuullisen kiinteää, vaan ei kovaa.

Voisiko se masu kuitenkin kaivata jotain muutakin kuin maitoa jo? En tiedä... :confused:

Lisäys:
Piti vielä kysymäni: näyttääkö kakkaaminen kivuliaalta, kun vauva viimein kakkaa? tai aiheuttaako tuo pitkä väli muuta vaivaa vauvalle (kuumetta, enempi piereskelyä tai röyhtyjä jne)?
 
Viimeksi muokattu:
Ninuski täällä syödään aamulla maitoa/velliä (en oo aatellu kuinka paljon), 12 aikaan pilttipurkillinen vihannessosetta, 15 aikaan hedelmäpiltti kokonaan, n. klo 18 taas pilttipurkillinen sosetta ja illalla kaurapuuro. Maitoa aina silloin tällöin päälle ja kun nälkä yllättää.

Kurkkua varsinkin meijän neiti imeskelee oikein mielellään.. Jos äitiä tympäsee kiukuttelut, niin kurkku on se jonka avulla luen lehen loppuun ;). Taijan käydä ostamassa semmosen imeskelyverkkojutun...


Nyt olen muutamana iltana peräkkäin ihan tietoisesti aikaistanut nukkumaan menoa. Kahdeksan jälkeen iltapesut ja iltapala. Yhdeksän jälkeen on nukahdettu hyvin. Joskus kyllä käynyt sitten niin että neiti herää 11 aikaan, jos ei ite olla vielä nukkumassa :/.. aika pian saan sen nukahtamaan onneks uudelleen. Että kiitosta vinkkeleistä. Meillä on nukkuma-aika aikaistunu :D.

viiva meillä kans on levottomuutta öisin omassa sängyssä.. Yleensä pitääki sitte ottaa viereen nukkumaan nii nukkuu paljon paremmin.

Täälläkin meuhkataan ja paukutellaan milloin milläkin ja milloin mitäkin. Lattialla ollessa jalat paukuttaa maata jatkuvasti. Minusta se on lähinnä mukavaa, eipä oo hiljasta :D. Mummulassa oli semmonen kävelytuoli/auto. Voi sitä riemua kun sillä pääsi yksin menemään eikä tarvinnu olla lattiatasossa! :D onneksi meillä ei silti semmosta ole - oppis käveleen varpailla..
Kantorepuistaki oli puhetta. Meillä semmonen aivan ehoton!

veyve meijän tytöllä oli kuukausi sitten samanlaista paniikkikohtausta juust ½-1h nukahtamisesta.. en tiiä mikä oli mut nyt se on hävinny. Luin että varsinkin n. 2 vuotiailla kyseistä paniikkiheräämistä esiintyy useinki.. Sille kai ei ollut mitään kummempaa selitystä.
Korvatulehusta kans mietin, jos jatkuu niin kannattas ehkä käydä tsekkaan korvat.

Ensviikolla 5kk neuvola. Mukava nähä miten on kiinteiden alottaminen vaikuttanu tytön painoon. Paljon se on vaikuttanu, mut että miltä se käyrällä näyttää yms.. Nyt pitkästä aikaa taas oma terkka :).
 
Neiti 5kk 1vk ja tänään käytiin neuvolassa. Mitat 7650g ja 65,5cm. Pituuskäyrä taas notkahti joka oli odotettavissakin. Ja painonnousukin hidastunut. Mutta siis rintamaidolla mennään siihen saakka kunnes neiti 6kk :) Rokotusten laitto ei ollut hääviä. Rota-rokote valui suupielistä alas kun terkkaria piti vierastaa ja itketti. Sitten kävikin niin, että äiti laittoi sen rokotteen niin ei tarvinnut itkee :D Pistot itketti oikein kovasti, katsotaan nyt tuleeko niistä kuin kipeeksi. Vauva on nyt nukkunut pari tuntia niin voi herätessä jo olla reidet kipeänä.
Santtu82 Täällä kakataan harvakseltaan myös. Voi olla viikkokin väliä. Mutta yleensä se ei vaivaa. Kakkaamispäivänä voi maha kipristellä ja tavarat tulla kolmekin kertaa päivän aikana. Ja sitten taas pidetään taukoa. Alussa kakkasi päivittäin mutta sitten jossain vaiheessa, kuukauden ikäisenä suunnilleen kakkaaminen yhtäkkiä harveni. Mutta ei tarvi olla huolissaan jos ei sitten vauva selkeesti ole kipeä. Varsinaista ummetusta rintalapsilla ei esiinny.
 
Hyvää alkanutta viikkoa naiset! :wave:

Ninuski tuo sose ei ollut valmista. Peruna porkkanaa oon kyllä antanut valmiina, kun en ollut vielä tehtaillut niitä mössöjä. Mahtoikohan siinä olla seassa jotakin muutakin? No porkkanaa en oo kuitenkaan uskaltanut sen jälkeen antaa. Nyt ollaan oltu pelkällä bataatilla ja maisteltu päärynää. Hyvin on sujunut. :) Palsternakkaakin oon pakastanut, joten se kai olis sit vuorossa seuraavaksi... Hitsit, kun ei oikein tiedä miten/koska/paljonko kerralla ja mitä, mitä?! : /
Eli samaa kyselisin, kuin masuilija. Meillä syödään edelleen hyvin varovasti muutamia lusikallisia kerrallaan. Enemmänkin varmasti uppoaisi, mutta en ole uskaltanut vielä antaa.
valjakka meidän neitokainen on nukkunut välissämme alusta saakka ja silti heräilee nykyään ajoissa touhottamaan ehkä max. tunniksi aamuisin. Siinä selällään päristelee nassunsa märäksi, kiljahtelee ja leikkii tutillaan. :D Tissille otan yleensä siinä kahdeksan pintaan ja sitten nukutaan taas.
 
Viimeksi muokattu:
Ninuski: Okei, eli ainakaan ei rintamaidosta ole sitten nuo meijän neidin itkuhuutokohtaukset johtuneet. Meillä(kin) voi olla kyse ainakin jossain määrin tuosta yliväsymyksestä, kun neiti tuppaa nukkumaan päivisin aika huonosti... tosin hyviäkin päikkäripäiviä mahtuu viikkoon, jolloin neiti nukkuu jopa 3-4tunnin päikkärit=) Mutta tosiaan, nyt ei ole moneen iltaan -eikä kyllä päiväsaikaankaan- enää ollut noita itkuhuutokohtauksia, ja hyvä niin, kävi pientä rakasta niin sääliksi, kun ihan kurkku suorana huusi ja itki... Onko teillä vielä ollut noita tilanteita vai onko menneet "ohi"? Ai niin, en tiedä mistä tuo johtuu, mutta meilläkin on ollut nyt viime viikot sitä, että useana yönä neiti ei syö kertaakaan, mutta sitten on niitä öitä, kun neiti syö kerran 04-06 aikaan, ja jatkaa vielä unia noin 08:aan saakka.

anskuli1978: Meillä neiti nukahtaa usein yöunille tissille, ja jos ei vikan iltasyönnin jälkeen tissille satu nukahtamaan, niin nukahtaa sitten itsekseen (lähden silittelyjen ym. jälkeen huoneesta, kun neiti on vielä hereillä, mutta rauhallinen). Se on kyllä musta tosi hyvä, että vauva osaa itsekseen nukahtaa. Alussa aina nukutin ja nukutin ja nukutin neitiä, ja siihen saattoi mennä toista tuntia... mutta onneksi nyt tietää paremmin=) Kyllähän kai vauvatkin tarvitsevat semmoisen oman rauhallisen hetken ainakin ennen nukahtamista? Meijän neiti ainakin tykkää katella ikkunasta ulos tai sitten petivaatteiden värikkäitä kuvioita=) Ja joo, luulen, että olen joskus neidin itkuun tarjonnut tissiä yhä uudelleen ja uudelleen ja neiti on kyllä melkein aina sitten syönytkin (Ei kai vauva syö, jos sillä ei ole nälkä, vai syökö?), mutta sitten ollut tosi täynnä eikä itku sitten siihen aina loppunutkaan. Mutta tämänkin olen kantapään kautta oppinut;) Ai niin, neiti nukkuu mun vieressä meijän sängyssä, pinnasänky on ainakin tähän asti ollut kauhistus, kun ollaan neitiä sinne yritetty saada nukkumaan;) Kohta vaan on pakko alkaa neidin oppia nukkumaan pinnasängyssä, kun alkaa enempi liikkumaan, ettei sitten vaan meijän sängystä joku kerta putoa...=(

masuilija.: Meillä kanssa neiti nostelee mahallaan ollessaan peppua siihen malliin, että pitäis päästä kohta liikkeelle ja vauhdilla!;) Saa nähdä, koska sitä sitten lopulta aletaan ryömimään, täällä ainakin intoa riittäis, muttei vielä taitoa, ja siitäkös välillä hermostutaan ihan kauheasti;)

nippiäinen: No teillä sitten ihan samaa touhua tuon yöitkuhuutojen kanssa kuin meilläkin. Mä oon kans alkanut ajattelemaan, että varmaan paljon on myös kiinni niistä (painajais)unista, mitä neiti siinä hetkessä näkee. Mutta onneks tosiaan täälläkin rauhoitutaan useimmiten suht helpolla=) Oij, hampaita tullut jo teijän vauvalle! Täälläkin tuntuu, että jotain vois siellä suussa ikenien lisäksi alkaa kohta olemaan, kun imetys tosiaan on alkanut viime viikkoina aina välillä ihan sattumaan. Tuntuu, että neiti imee niin kovaa kuin vaan ikinä pystyy ja välillä kiskaisee päätään tosi voimakkaasti ja yhtäkkisesti taaksepäin - eikä tietenkään irroita tissistä silloin, ja sepäs tekee kipeää:| Mistähän tuollainen johtuu, tiedätkö tai tietääkö joku? Mutta täysimetyksellä siis vielä täälläkin, tänään on 5kk neuvola, niin saa nähdä, mitä siellä sanotaan ja miten kasvu käyrillä etenee.

Kotilohikäärme: Juu, aina kun tuollainen itkuhuutokohtaus tulee (ja tietysti muutenkin syömisen jälkeen), nostan kyllä neidin pystyyn syliini ja melkeinpä aina sieltä kyllä tuleekin ihan mieletön röyhtäisy;)

Santtu82: En oikein osaa mitään vinkkejä antaa, mutta meijän neidillä ollut/on samaa hommaa. Eikä mekään olla mitään tapoja muutettu. Kai se suolisto vaan koko ajan kehittyy enemmän ja enemmän? Meillä on ollut jo pitkään niin, että neidillä maha alkaa toimimaan just noin 4 päivän välein, ja sitten kun se alkaa toimimaan, niin sitä tulee sit pari-kolme kertaa päivässä ja se jatkuu usein vielä seuraavanakin päivänä, ja sitten tulee taas tuo noin 4 päivän väli. Ja meillä se kakka on useimmiten aika löysää.

Mäkin taidan käydä semmosen imeskelyverkkojutun ostamassa, aika jänskältä vaikuttaa=) Mutta kohta tosiaan sinne 5kk neuvolaan käymään, tuun sitten taas raportoimaan tänne, että miten meni=)

Ai niin, mielenkiinnosta kysyn, että mitä teijän vauvoilla on jalassaan näillä keleillä, kun menette ulos (esim. vaunuilla, rattailla, kantorepulla)? Meillä on sukkikset, sukat ja villasukat ja ainakin vielä on tuntunut nuo riittävän. Kohta varmaan tosin täytyy jotain tossuja alkaa neidille jalkaan laittamaan..
 
Milas: Voi toista pientä, eihän se rokotusten laitto mitään kivaa ole, varsinkaan noin pienille, kun eivät ymmärrä, miksi semmosta tehdään=( Meilläkin tuo sama siis tänään myöhemmin edessä, vähän taas jännittää, kun juuri nuo pistettävät rokotteet sai neidin kans huutamaan ihan kurkku suorana. Mutta rota-rokotteesta on tykännyt kummallakin aikaisemmalla kerralla;) Meilläkin neiti jo vierastaa, ihan isovanhempiaankin. Onko teillä sama juttu, vaiko vain terkkaria vierastaa?

viiva Vähän jänskättää täälläkin nuo kiinteiden syöttämiset neidille, sitten kun se touhu viimein aloitetaan. Jotenkin tuntuu tosiaan vaikealta tietää, että mitä, koska ja kuinka paljon. Mutta ehkä se siitä alkaa lutviutumaan ajan kanssa, opetteluahan se on sekä vauvalle että vanhemmille=) Tsemppiä ruokailuihin!=)
 
Veyve Katsoppas jos tuolla olisi apua sun kiinteiden kysymyksiin :) Imetystukilista.net - Newman: Kiinteiden aloittaminen Siellä ainakin yksi lause kuuluu näin: "Ei myöskään tarvitse rajoittaa sitä, miten paljon vauva syö kerrallaan. Miksi jättää yhteen lusikalliseen, jos kerran vauva haluaa enemmän?" Ja meillä on säännölliset kellonajat koska syödään ! Aluksi kun oli vain kaksi ateriaa päivässä niin ne oli kello 11 ja 17, ja nämä tulee sitten olemaan aina meidän ruoka-ajat !
 
Veyve, minä aloitin perunalla tosi varovasti, aluksi yksi teelusikallinen päivässä, sitten kaksi, kohta kolme... Tätä taisi jatkua n. 4-5 pv, annoskokoa nostellen pikkuhiljaa, ja sen jälkeen uusi maku kehiin. Muiden makujen kanssa onkin sitten edetty rohkeammin.

Nyt lounaalla saa hyvin usein ensin kasvissosetta n. 5-6 tl + hedelmää 4-5 tl, välipalaksi hedelmää periaatteessa niin paljon kuin haluaa syödä ja päivälliseksi taas tuon 5-6 tl kasvista + 4-5 tl hedelmää/marjaa. Toistaiseksi ateriaan kuuluu siis maitokin (korvike), useinmiten ennen sosetta, mutta jokunen kerta on tehty toisinkin päin.

masuilija, minäkin olen suunnitellut tuon soseiden antamisen ajankohdan niin, että niistä tulee sitten ne meidän ruoka-ajat. Vähän on vielä venyvää tuo syömisaika eli lounas klo 11-12, välipala klo 14-15 ja päivällinen sitten klo 17.

Nyt kun on selvästi viileät syyssäät ja partsillakin kärsii olla, olen nukuttanut likan päikkäreilleen muutamaan otteeseen vaunuihin parvekkeella. Hyvin maittaa uni, partsipäikkärit on olleet melki 2h, kun sisällä pinniksessä/sitterissä/viltillä lattialla päästään vain siihen 30 minuuttiin aika täsmällisesti. Viimeksi neuvolassa lääkäritäti sanoi, että siinä puolen tunnin kohdalla juuri tulee se syvemmän unen vaihe, joten vauva saattaakin havahtua siihen univaiheen muutokseen. Jaha? Miksi sitten hän ei havahdu siihen ulkona nukkuessaan, ainoastaan sisällä? :confused: No joo. Mutta nyt sitten on tullut havaittua, että neidin unimäärä on melkolailla vakio. Sillä pidempien päiväunien myötä on aamuherätykset aikaistuneet. Vaikka eipä sitä vieläkään tarvitse nousta ylös ennen heräämistä ;) nyt on noustava aamutoimille viimeistään kasilta, se on ihan takaraja. Ennen sain viirattua sitä jopa ysiin monesti...

No, toinen homma nukkumiseen liittyen... Meillä hyvinin pitkälti päivän syömiset vaikuttavat siihen, miten hyvin seuraava yö sujuu. Jos soseiden määrät ovat jääneet selvästi pienemmiksi kuin aiemmin kirjoitin, vaikuttaa se heti yöherätysten määrään.

Meilläkin olisi kova into eteen päin. Pyllyä nostellaan tarmokkaasti ylös ja yritetään vaikka nokka maata kyntäen edetä, mutta sitten kun matka ei taitukaan, menee hermo... tai sitten pyöritään "navan ympäri" tai kieritään pari kertaa :)

Meillä ulkovarustus riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka kauan siellä ulkosalla oleillaan. Jos on tarkoitus käydä autolla kaupassa, jolloin käytännössä katsoen ulkona ollaan minimaalisen vähän aikaa eli vain se, mitä kävelen ulko-ovelta autolle (ja autolta ulko-ovelle), niin olen laittanut vain sukkikset + paksummat collegehousut, bodyn + takin ja pipon tietty. Vaunuihin parvekkeella olen laittanut bodyn + sukkikset + kevytvanupuvun (kääntöhihat ja -lahkeet) + pipon + ÄP:n makuupussin, lenkeillä sitten tuo makuupussi jää pois kantokopan takia. Hyvin on tuntunut riittävän vielä tässä vaiheessa. Kenkiä en pidä tarpeellisina vielä, koska ei meillä juurikaan seistä. Jos jotain villasukkia tuhdimpaa tarvitaan, niin varmaan käytän sitten ÄP:n toppapuvun töppösiä (jos ne eivät ole pienet) tai vastaavia, ellei puvussa ole umpinaisia lahkeita.
 
Eilen tosiaan käytiin 5kk:n neuvolassa ja neidin mitat oli 68,7cm ja 7950g, eli hyvin kasvaa edelleen pelkällä rintamaidolla=) Mutta neiti on nyt viimeisten parin viikon aikana alkanut osoittamaan yhä enemmän kiinnostusta meijän vanhempien syömisiin ja ruokailuihin, niin että taitaa meijän neidillä alkaa nyt olemaan se herkkyyskausi, jolloin kiinteitä olisi järkevää aloitella. Kurkkua ja satsumaa on imeskelty, tällä viikolla taidetaan sitten aloittaa se peruna...

masuilija.: Kiitti tuosta linkistä, oli tosi hyvä artikkeli, joka sai kyllä ajattelemaan!=) Ehkä se kiinteiden aloitus ei tosiaan ole niin tiukkapipoista hommaa, kuin mitä ehkä jotkut terkkarit sanoo...;) Mietityttää myös se, että kun tottakai vauvalla ja lapsella on hyvä olla säännölliset ruokailuajat, niin miten niitä kaikkia menoja sitten suunnittelee... mutta se on sitten sen ajan murhe;) Oletko muuten käynyt täällä JKL:ssä MLL:n perhekahviloissa, ja jos olet, niin mitä olet tykännyt? Itse nimittäin juuri täällä harkitsen, että kävisinkö ensi viikolla kurkkaamassa, että millaista siellä on... Yksin ei vaan ole kauhean kiva mennä:-/

Ninuski: Hyvältä kuulostaa nuo teijän ruokailuhommelit=) Mistä teijän vauva on tykännyt ja mistä ei? Ja joo, en minäkään ole ajatellut tämän ikäisille kenkien vielä olevan tarpeen. Mutta jossain vaiheessa tulevaa talvea sitten varmaankin=) ÄP:n toppatöppöset ajaa meilläkin niiden paksuimpien jalkineiden asemaa.
 
Veyve, meillä on nyt kokeiltu aikas montaa sorttia.... hmm... peruna, päärynä, porkkana, kukkakaali, ananas-omena, luumu, persikka, mustikka, banaani-omena ja kesäkurpitsa-bataatti. Itsetekoisia vain peruna, mustikka, porkkana (sitä oli kyllä kaupan soseenakin kerran-pari) sekä bataatti yksinään ja kesäkurpitsa yksinään (pari purkkia oli kaupan kesäkurpitsa-bataattisosetta, josta kirjoitinkin tuolla ylempänä...)

Noista ehkä tympeintä on ollut se peruna - sitä tosiaan tarjottiin ensin yksinään ja korvikkeella löysennettynä, joten taisi olla aika karmeeta. Ainakin seuraavat maut, päärynä ja porkkana kirvoittivat huomattavasti tyytyväisemmän ilmeen. No, meneehän se porkkanakin ikään kuin makeaksi, kun tarpeeksi pehmeäksi keittää! ;) Kukkakaalikaan ei saanut mitään onnen hymyjä naamalle nousemaan ;) Se tosin hyllytettiin siksikin, kun näytti aiheuttavan ilmavaivoja normaalia enemmän, ihan kuten parsakaalikin myöhemmin.

Tytön suosikkeja on päärynä, bataatti (yksinään) ja ananas-omena. Harmi vaan, että tuo ananas-omena oli Semperin valikoimasta poistuva tuote, joten ei auta kuin tehdä sitä itse joskus... ehkä... :/

Olen itse myös maistanut noita soseita ennen kuin annan niitä tytölle, kasvisten kohdalla ihan jo lämpötilan vuoksi (lämmitän niitä siis hetken) ja hedelmä-/marjasoseiden kohdalla tarkistaakseni, että se on kuranttia. Ja täytyy kyllä sanoa, että ei noista oikein mikään ole vallan makunystyröitä hivelevä kokemus ;) Näin aikuiseen makuun jopa persikka on aika mitäänsanomattoman makuinen, kun ei siinä ole lisättyä sokeria yhtään.
 

Yhteistyössä