Piispalla on asiaa.

Piispa
Jukka Keskitalo




"Minulle on tullut sähköpostiin ja muiden kanavien kautta runsaasti kommentteja ja kysymyksiä liittyen siihen, että kirkkohallituksen johtoryhmä on Kirkon viestinnän mukaan tehnyt päätöksen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyökumppanuudesta Helsinki-Priden kanssa. Tämän mukaisesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon logo on tapahtuman business-kumppaneiden listalla. Minulta on kysytty (myös entisenä kirkkohallituksen kansliapäällikkönä) onko kirkkohallituksen johtoryhmä ylittänyt toimivaltuutensa tällä päätöksellä. On kysytty myös sitä, ovatko Oulun hiippakunta ja muut hiippakunnat nyt tapahtuman kumppaneina, jos kerran Suomen evankelis-luterilainen kirkko on mukana.

En ole valitettavasti ehtinyt vastata kaikkiin kysymyksiin, joten vastaan tässä julkisesti. Keskityn lähes yksinomaan asian hallinnollis-juridiseen puoleen ja tarkastelen asiaa toimivaltakysymyksenä. Minulla ei ole nyt tarvetta pistää lusikkaani laajemmin asian ympärillä vellovaan kirkolliseen keskusteluun. Siinä sopassa näyttää lusikoita olevan jo aivan tarpeeksi.

Onko kirkkohallituksen johtoryhmä päätöksellään ylittänyt toimivaltansa? Monelle saattaa nyt tulla uutena tietona, kun kerron, että kirkkohallituksen johtoryhmällä ei ole toimivaltaa päättää yhtään mitään yhtään mistään kysymyksestä. Siis johtoryhmänä. Kirkkohallituksen työjärjestyksen mukaan kirkkohallituksen johtavista viranhaltijoista koostuva johtoryhmä on asioiden valmistelua varten oleva keskusteluelin. Sille ei ole delegoitu mitään päätösvaltaa edes kirkkohallituksen sisäisissä asioissa, saati koko Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa koskien.

Johtoryhmän kokouksissa toki tosiasiallisesti "tehdään erilaisia päätöksiä". Kyse on hallinnollisesti ja juridisesti kuitenkin silloin siitä, että päätösvalta on viranhaltijalla (kansliapäälliköllä ja kirkkoneuvoksilla) siinä määrin, kun sitä on heille delegoitu. Kenen päätösvaltaa johtoryhmä on siis tässä kyseisessä päätöksessä käyttänyt? Osastonjohtajina toimivilla kirkkoneuvoksilla ei ole toimivaltaa koko kirkkohallituksen viraston osalta. Kansliapäällikkö sen sijaan säännösten mukaan johtaa kirkkohallituksen virastoa yleisesti. Nyt tässä julkisuuteen kerrotussa päätöksessä lienee siten hallinnollisesti ja juridisesti kysymys siitä, että kansliapäällikkö on kirkkohallituksen johtoryhmää kuultuaan tehnyt päätöksen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuudesta Pride-Helsingin kanssa.

Seuraavaksi on sitten kysyttävä, onko kansliapäälliköllä toimivaltaa päättää tällaisesta asiasta koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon puolesta. Vastaus on yksiselitteisesti "ei ole". Tuon em. kansliapäällikön yleisen johtamistehtävän näkökulmasta hänellä todennäköisesti on toimivalta päättää asiasta kirkkohallituksen viraston osalta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukana olo kuitenkin edellyttäisi päätöstä toimivaltaiselta elimeltä, lähinnä kai kirkkohallituksen täysistunnolta tai vähintään virastokollegiolta, ellei sitten katsota, että asiasta päättäminen tai lausunnon antaminen kuuluu piispainkokoukselle. Asiaa ei muuksi muuta myöskään se, että piispojakin olisi tapahtumassa mukana.

Onko siis päätös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuudesta Pride-Helsingin kanssa tehty toimivallan puitteissa. Vastaus on, että ”ei ole”. Johtopäätös tästä on se, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkisyhteisönä ei myöskään ole Helsinki-Priden yhteistyökumppani, vaikka tällainen mielikuva on nyt epäselvällä toiminnalla ja tiedottamisella syntynyt. Tilannetta on kai lähinnä tulkittava niin, että Helsinki-Priden yhteistyökumppanina on puheena olevan päätöksen pohjalta kirkkohallituksen virasto. On harmillista, että tätä seikkaa ei ole syystä tai toisesta haluttu selvästi julkisesti todeta, vaikka ongelmat toimivallan puuttumisesta on tuotu tietoon.

Moni voi tietysti nyt aiheellisesti kysyä, että eikö tämä juna mennyt jo, kun Suomen evankelis-luterilaisen kirkon logo on Priden esitteissä ja verkkosivuilla ja asiasta on laajasti uutisoitu. Miksi enää palata asian tähän puoleen? Voi tietysti olla niin, että juna meni jo, mutta kirkossa ja yhteiskunnassa on edelleen olemassa myös ihmisiä, joille hallinnon läpinäkyvyys on tärkeä asia. Siksi katsoin tämän selvityksen aiheelliseksi, kun asiaa ovat paljon minulta kysytty.

Todettakoon vielä se, minkä alussa kirjoitinkin. En ole tällä tekstillä halunnut ottaa kantaa Prideen sinänsä. Sen haluan kuitenkin sanoa, että keskustelussa on aivan oikein korostettu sitä, että kirkon sanoman tulee olla avoin kaikille. Sanomattakin selvää on, etten halua osoitella sormella yhtään kirkon ihmistä, joka on mukana Pride-tapahtumissa. Jo aiempina vuosina yksittäisiä seurakuntia tai pappeja ja muita kirkon työntekijöitä on ollut mukana. Kukin heistä päättää asiasta omalta osaltaan. On kuitenkin ehkä aiheellista sanoa, että Prideen osallistumisella tai osallistumattomuudella ei voi mitata sitä, hyväksyykö kaikki ihmiset sellaisina kuin he ovat."
 
vierailija
Liian vähän liian myöhään. Puristellaan, vaikka vetelät ovat housussa. Tämä kirkon steppailu asian ympärillä on naurettavaa ja laskee koko instituution arvoa. Vuosi vuodelta. Tähän asiaan ei tule selvyyttä ennen kuin konservatiiviset raamattuun uskovat ja maalliset liberaalit erotetaan omiksi porukoikseen. Miten se sitten ikinä tapahtuukin. Nämä ryhmät eivät voi toimia samassa kirkossa. Ei ole olemassa mitään kansankirkkoa.
 
Johan oli pyörittelyä Jukalta, mutta hän on taitava asettelemaan sanansa. Eli etelä-Suomen liberaalit työntekijät ovat häslänneet ilman lupaa, mutta Jukka sanoo vaivaantuneena "en itse ota kantaa."

Jukkahan on jonkin verran konservatiiviseen kallellaan ja ilmeisesti vastustaa sateenkaariutta.
Mutta omaa työnantajaa ja työkavereita vastaan käyminen julkisesti ja ikävän "Ei:n" sanominen on yhtä helppoa kuin..

-nuori poliisi joutuu sakottamaan viihteellä olevia kollegoita ja esimiestä ylinopeudesta
-kunnan virkamies huomaa mukavien kollegoittensa virkarikokset.

Mutta mitä tekisi oikea paimen? Sanoisi selkeästi "ei, ootte väärälle laitumelle nyt rynnistämässä, vaikka kivaa teillä onkin."
 
Jukkahan on jonkin verran konservatiiviseen kallellaan ja ilmeisesti vastustaa sateenkaariutta.
Mutta omaa työnantajaa ja työkavereita vastaan käyminen julkisesti ja ikävän "Ei:n" sanominen on yhtä helppoa kuin..
Yrittää vaan kalastella loppuja kirkonjäseniä pysymään kirkossa...mun mielestä hänen pitäis sanoa suoraan mitä mieltä on, eikä arastella ja kurkkia nurkantakaa...jos on kerran mielipide niin se on tuotava selkeesti julki.
 
  • Tykkää
Reactions: Ellimaar ja Echo
vierailija
Niin mutta pitäis työntää eikä keskittyä mihinkään juridiikkaan ja työnsihän hän tavallaan lusikkansa soppaan kun kommentoi mikä on kirkon kantaa ja mikä ei...
Koska oli kysytty kirkkohallituksen päätösvallasta asiassa ja siihen vastasi juridiikan näkökulmasta.

Ja eikä pitäis. Se voi kirjottaa oman jutun kirkon kannasta, jos ei ole jo kirjoittanut.
 
vierailija
Nimenomaan pitäis, hänen tehtävähän se on nimenomaan ottaa kantaa ja kertoa myös oma selkeä näkemys, sekä kirkon eikä mussuttaa jostain piilosta puolinaisia mielipiteitä.
Kyllä se juridinen puolikin on hyvä tuoda esiin, että kaikki tietää kuka saa mistäkin päättää. Peräänkuulutan edelleen arkkipiispan roolia, hänen pitäisi ottaa selkeästi kantaa silloin kuin alaisensa puhuvat ristiin.
 
Kyllä se juridinen puolikin on hyvä tuoda esiin, että kaikki tietää kuka saa mistäkin päättää. Peräänkuulutan edelleen arkkipiispan roolia, hänen pitäisi ottaa selkeästi kantaa silloin kuin alaisensa puhuvat ristiin.
Ihan mukava ajatus, mutta väitän ettei kirkon porukka paljoa palstaa lue ja vaikka lukisikin niin ei paljoa mielipiteet täällä vaikuttaisi.
 

Yhteistyössä