Vanhemmuus 26.04.2018 Päivitetty 22.01.2020

Lievitä esikoisen mustasukkaisuutta – sano nämä asiat hänelle päivittäin, kun vauva syntyy

Huomio ja hellyys ovat parhaita keinoja esikoisen mustasukkaisuuden lievittämiseen. Ota esikoinen mukaan vauvanhoitoon, mutta älä vaadi häneltä liikaa reippautta. Isokin haluaa tuntea olevansa äidin pieni.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Sisaruksen syntymä herättää esikoisessa usein mustasukkaisuutta, sillä hän voi pelätä menettävänsä vanhemmat vauvalle. Listasimme sopeutumista helpottavat lauseet, jotka esikoiselle kannattaa ilmaista jollain tavalla päivittäin.

Rakastan sinua

Tämä on tärkein lause, jonka esikoinen haluaa kuulla. Ilmaise rakkautesi päivittäin, vaikka esikoinen olisi iso, sopeutuisi vauvaan helposti tai torjuisi sinut.

Sekä kiukuttelu että korostettu reippaus ovat usein merkkejä lapsen hämmennyksestä. Olet rakas, olet ihana ja olet tärkeä ovat lauseita, jotka iso pieni haluaa kuulla.

Keskustele: 4-vuotias esikoinen on mustasukkainen vauvalle

Mitä puuhailet?

Kun äiti imettää tulokasta tuntikausia, esikoinen voi kokea, etteivät hänen tekemisensä kiinnosta vanhempia. Ilmaise mielenkiintoa lapsen puuhia kohtaan, vaikka et voisi viihdyttää häntä koko ajan.

Kysele, mitä hän askartelee. Mitä hän teki mummon kanssa, kenen kanssa hän leikki päiväkodissa? Juttele lapselle, katso häntä silmiin ja kuuntele. Yritä järjestää teille yhteisiä hetkiä, jolloin esikoinen saa kaiken huomiosi.

Keskustele: Saavatko muiden toiset lapset vähemmän huomiota kuin esikoinen?

sisarus ja vauva

Ota sisarus mukaan vauvan arkeen ja hoitamiseen.

Voisitko auttaa vauvanhoidossa?

Esikoinen kannattaa ottaa mukaan vauvanhoitoon.  Näin lapsi kokee olevansa tärkeä ja taitava, eikä hän jää vauvakuplan ulkopuolelle. Vauvaan tutustuminen ja hoivaaminen vahvistaa myös sisarussidettä.

Keskustele: Vauva syntyi, esikoinen tuntuu vieraalta

Katso, vauva hymyilee juuri sinulle!

Kerro esikoiselle, miten paljon vauva rakastaa tämän seuraa. Sano, että ”vauva hymyilee aina sinut nähdessään” tai ”vauva syö parhaiten, kun sinä syötät häntä”. Sisarus nauttii, kun hän tuntee olevansa vauvalle erityinen.

Keskustele: Riittääkö rakkautta toisellekin lapselle?

Anna kiukun tulla

Sisaruksen syntymä voi aiheuttaa esikoisessa tunnemyrskyn. Hän voi olla samaan aikaan iloinen, mustasukkainen, vihainen ja ylpeä.

Esikoisen tunneryöpyt voivat olla vanhemmille raskaita. Lapselle pitää opettaa käytöstapoja, mutta hänen tunteitaan ei saa tukahduttaa, vaan häntä pitää auttaa käsittelemään niitä.

Älä suhtaudu esikoisen oirehdintaan vihaisesti. Älä hoe jatkuvasti ”ole reipas” tai ”käyttäydy”. Anna lapsen näyttää tunteensa ja tue häntä. Lohduta, rauhoita ja auta lasta sanoittamaan, mistä paha mieli johtuu.

Keskustele: Esikoinen istui vauvan päälle!

Olet äidin pieni

Vaikka kehuisit esikoisen taitavuutta, kutsu häntä myös pikkuiseksi. Käytä lempinimiä, ota lapsi syliin ja anna hänen olla vauvamainen. Kasvaminen on välillä pelottavaa. Jokainen iso ja urhea esikoinenkin haluaa tuntea olevansa välillä äidin pieni.

Keskustele: Vauvan syntymä sai esikoisen taantumaan

Lähteet: Bellybelly, Parents, Väestöliitto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X