Vanhemmuus 02.01.2022

Tinna Henriikan sketsihahmo Ellu laulaa lapsivapaasta ja ravistelee luutuneita käsityksiä: ”Äidit eivät aina jaksa, ja lapseen menee hermot”

Tinnan sometilillä yksinhuoltajan arki saa näkyä ja kuulua kaikessa rehellisyydessään.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Tinna Pehkonen

”Hei, mä oon Ellu! Tervetuloa muskariin.”

Laulu jatkuu: ”En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan. Ma pyydan lapsivapaata ja rauhaa kotiin vaan.”

Miten ravistella ihmisten käsityksiä muun muassa yksinhuoltajuudesta, äidin masennuksesta ja somekiusaamisesta niin, että rasittavien asioiden äärellä on pakko myös nauraa?

Someaktivisti Tinna Pehkosen eli Tinna Henriikan Instagram-tili on täynnä hahmoja, jotka kommentoivat edellä mainittuja aiheita:

Ellu pitää muskaria ja laulaa siitä, miten kaipaa lapsivapaata. Martta soittaa yhteiskunnasta ja kertoo, että liian lyhyitä hameita kannattaa vältellä. Ritva kehottaa väsynyttä äitiä ratkaisemaan tilanteen laittamalla pienen vauvan nukkumaan omaan huoneeseen.

Anonyymi äiti tuskailee masentuneena, kuinka jokainen huutaa, että vauva-ajasta pitää nauttia, koska pian se on ohi.

Hahmot ovat niin pöljiä, että niille nauraa. Samalla ne paljastavat kiperiä asioita yhteiskunnastamme.

Lue myös: Vivian Valpuri pelkäsi olevansa itsekäs äiti, kun hän erosi lapsen ollessa 1-vuotias – sitten hän oivalsi, että ero voikin olla suuri onnistuminen

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tinna Henriikka (@tinnahenriikka) jakama julkaisu

Yksinhuoltajuus

Tinna on ollut aina lapsensa yksinhuoltaja. Noel-poika valvoi pienempänä lapsena paljon, ja Tinnalla todettiin synnytyksen jälkeinen masennus.

Nyt Noel on jo 7-vuotias, mutta yksinhuoltajuudessa on edelleen omat rankat puolensa. Niistä Tinna haluaa puhua kaunistelematta. Tarkoituksena on normalisoida yksinhuoltajuutta, sillä osassa ihmisistä se herättää vielä tänä päivänä tarpeen kommentoida ikävästi.

– Aina kun avaudun somessa siitä, että on raskasta olla yksinhuoltaja, saan kommentteja kumppaninsa kanssa eläviltä äideiltä, että heilläkin on raskasta.

Tinnasta tuntuu, että hänellä ei ole lupa avautua omista tunteistaan.

– Puhun kuitenkin vain omasta kokemuksesta – en muiden.

Yksinhuoltajilta Tinna saa toisinaan palautetta, että miksi yksinhuoltajuutta pitää käsitellä niin negatiiviseen sävyyn. Voisiko puhua myös hyvistä puolista?

– Ei tilini kuitenkaan ole täynnä vain valittamista. Nostan tärkeäksi kokemiani asioita esille, koska niistä ei puhuta tarpeeksi. Tarkoituksenani on näyttää kaikkia puolia elämästä, koska somessa edelleen näkyy vain ”kaikki on kivasti, ja elämä upeaa” -puoli.

Lue myös: Elmeri, 9, on älykäs ja nopea oppimaan – ADHD-diagnoosi ei silti tullut vanhemmille yllätyksenä

Äidin masennus

Kun Tinna sai masennusdiagnoosin, hän ei tohtinut kertoa asiasta esimerkiksi perhekahvilassa. Vasta tavattuaan kaksi äitiystäväänsä, joista oli tullut läheisiä Tinnalle, hän sai kakistettua asian ulos.

Tinna alkoi kirjoittaa blogia äidin masennuksesta. Vaikka blogin kirjoittaminen on päättynyt, saa Tinna edelleen kiitosta äideiltä, jotka ovat löytäneet blogin ja saaneet siitä vertaistukea.

Nuku kun vauva nukkuu. Ei se kestä kuin puoli vuotta enää. 

– Erään seuraajani kanssa keskustelimme aiheesta ja totesimme, että siinä hetkessä eivät tsemppipuheet juurikaan auta.

Enemmän helpottaa toisen saman kokeneen raadollinen rehellisyys aiheesta. Silloin tajuaa, että omat synkät ajatukset ovat vain ajatuksia. Että en ehkä olekaan aivan paska äiti.

Kaikki eivät kuitenkaan uskalla hakea apua masennukseen. Synkkyyden vallitessa saattaa pelätä, että neuvolassa pidetään huonona äitinä, jos kertoo olevansa masentunut.

– Olen kuitenkin aina luottanut, että sosiaalipuolella oikeasti yritetään auttaa. Neuvolassa oltiin hyvin ystävällisiä diagnoosin jälkeen.

Lue myös: Kuopuksen yöheräily oli suistaa Lehmusvesien perheen uupumukseen: ”Liimasin vaahtomuovin paloja vaunujen renkaisiin”

Äiti jaksaa loputtomasti

Perhekahvilassa Tinna ei uskaltanut kertoa olostaan. Tuntui, että äidin oletetaan aina jaksavan, vaikka ei jaksaisikaan.

– Vanhemmuudesta ei ole mahdollista ottaa kolmea viikkoa lomaa. Apua voisi kuitenkin tarjota ennen kuin vanhempi uupuu pahemman kerran.

Psykiatrinen poliklinikka suositteli lastensuojeluilmoitusta, jonka avulla Tinna sai apua, tukea ja perhetyöntekijän.

– Olin masentuneena jatkuvasti huonolla tuulella ja huusin paljon. Ymmärsin hyvin, että sellainen ei ole lapselle hyvä kasvuympäristö. Onneksi apua oli saatavilla.

Vanhempainvapaalla ollessaan Tinnalla oli viikossa kolme tuntia omaa aikaa. Hetki koitti, kun kotiavusta saapui työntekijä hoitamaan lasta.

Aluksi Tinna ei tehnyt omalla ajallaan muuta kuin nukkui väsymystään pois. Pikkuhiljaa hän jaksoi taas ommella ja katsoa televisiota – tehdä asioita, joista hän nauttii.

– Sekin on tabu, että äidit eivät aina jaksa ja lapseen menee hermot.

Lue myös: Miia syötti kaksosia upouudessa asunnossa, kun hänen miehensä kaksoiselämä paljastui: ”Lapseni antoivat syyn nousta aamuisin”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tinna Henriikka (@tinnahenriikka) jakama julkaisu

Lihavuuden demonisointi

Tanssiminen tekee myös hyvää ja sitä varten Tinna on kehitellyt epäsäännöllisen tanssitiistain. Tanssivideoillaan Tinna antaa palaa tanssimisen ilosta. Näkee, että tanssi on kuulunut pitkään hänen elämäänsä.

Tanssivideot osoittavat, että kehostaan on lupa olla ylpeä, olipa paino mikä hyvänsä.

Lihavuuden stigmatisoinnin hälventäminen on myös osa Tinnan tavoitteita – vaikka se on välillä hirveää ja raskasta älyttömien kommenttien vuoksi.

Kerran Tinna oli uupuneena viikon päätteeksi tilannut itselleen ja Noelille pikaruokaa.

– Soimasin asiasta itseäni, sillä valmisruokaan kuluu rahaa eikä siihen oikeastaan olisi ollut silloin varaa.

Pari päivää myöhemmin Tinna sai kommentin, jossa tiedusteltiin, että tietäähän Tinna mäkkiruoan aiheuttavan lihavuutta ja masennusta. Tinnan tuoreimmalla videolla näkyi taustalla pahvinen kolamuki, joka oli unohtunut viedä roskiin.

– Kiitos vaan siitäkin tietoiskusta. Hyvä vanhempi tajuaa huolehtia itsestään silloin kun on väsynyt. Toimin siis ihan oikein.

Suoranaista läskiksi haukkumista Tinna joutuu myös lukemaan saapuneista viesteistään.

– Käytän ikävän paljon aikaa törkykommenttien prosessoimiseen. Jokainen niistä kommenteista tuntuu pahalta, ja siksi tuon niitä seuraajieni nähtäville. Jotta inhottavasti kommentoineet tajuaisivat kuinka paljon tekevät hallaa.

Tinnan oloa helpottaa, kun hän ajattelee kommenttien kertovan ennen kaikkea niiden lähettäjistä.

– Tiedän itse kuka olen, ja se on tärkeintä.

Lue myös: Seija Kurunmäki on ylpeästi mummo, joka tahtoo vaikuttaa: ”Herranen aika, sukkiako sitä pitäisi jäädä kutomaan?”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tinna Henriikka (@tinnahenriikka) jakama julkaisu

Kotona on pakko olla siistiä

Tinnan sanoma kuuluu: Itseään ei tarvitse hävetä – eikä myöskään kotiaan.

– Saan kiitosta, että näytän rehellisesti sen, miltä lapsiperheen koti oikeasti usein näyttää.

Tinna haluaa saada ihmiset kyseenalaistamaan, onko täydellinen tiptop-siivoaminen pakollista esimerkiksi sitä varten, että uskaltaa kutsua vieraita kylään.

Tai tarvitseeko yöunista nipistää siksi, että tiskipöydän saa tyhjäksi likaisista astioista.

– Maailma ei normaaliin sotkuun kaadu. Toki tiedän ihmisiä, joiden mielialaan ympäröivä sotku vaikuttaa paljon. Mutta sen vuoksi ei tarvitse siivota, että pelkää muiden mielipidettä.

Lähimpien ystäviensä kanssa Tinna on sopinut, että ei tarvitse emännöidä, jos väsyttää.

– Jos olen ystävääni väsyneempi, hän laittaa meille kodissani ruokaa, tai päinvastoin. Siisteyttä tärkeämpää on, että autetaan toisiamme.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X