Nännilävistys ei yleensä estä imetystä, mutta sillä voi olla yksi arvaamaton vaikutus
Useimmille imettäjille nännilävistys ei tuota hankaluuksia. Muutama asia on silti hyvä tiedostaa.
Nännilävistys ja imetys eivät ole mahdoton yhtälö. Asiantunteva lävistäjä kuitenkin kertoo nännilävistykseen liittyvistä riskeistä jo siinä vaiheessa, kun asiakas harkitsee lävistyksen ottamista.
Nännilävistys on napalävistyksen ohella kaikkein hitaimmin paraneva lävistystyyppi. Lävistyskohdan paraneminen voi kestää useita kuukausia, koska paranemista hidastaa vaatteiden jatkuva hankaus. Nännilävistystä ei siis kannata ottaa juuri silloin, kun suunnittelee raskautta ja syntyvän lapsen imetystä.
Parantunut nännilävistys ei yleensä ole ongelma, jos tulevaisuuden toiveissa siintää imetys. Imetyksen tuki ry:n asiantuntija, imetyskouluttaja Niina Pöyhönen kertoo, että useimmilla nännilävistys ei aiheuta imetykseen erityisiä hankaluuksia. Kuitenkin jos käy huono tuuri, vaikeudet voivat olla merkittäviä.
– Nännin lävistäminen voi ikävässä tapauksessa aiheuttaa herumista heikentävää hermojen vaurioitumista tai maidon poistumista haittaavaa arpeutumista, joka voi lisätä tiehyttukosten riskiä, Pöyhönen toteaa.
Tiehyttukos tarkoittaa tilannetta, jossa maito ei pääse kulkemaan ulos rinnasta. Silloin tukoskohta kipeytyy ja voi tuntua turvonneelta ja kuumenneelta. Jos tukosta ei saada hoidettua ajoissa, voi tilanne äityä kivuliaaksi rintatulehdukseksi. Rintatulehdukseen liittyy myös korkea kuume ja yleisvoinnin heikentyminen.
Nännilävistys ja imetys – miten se tapahtuu käytännössä?
Imetys voi hoitua kahdella eri tavalla, jos imettävällä vanhemmalla on nännilävistys. Ensisijaisesti Pöyhönen suosittelee lävistyskorun poistamista koko imetysajaksi eli jopa kuukausien tai vuosien ajaksi.
– Siinä joutuu ottamaan riskin lävistyksen umpeutumisesta, mutta vaihtoehto on vauvalle turvallisin.
Jos koru on imetyksessä paikallaan, se voi aiheuttaa vauvalle kudosvaurioita suuhun sekä tukehtumisriskin. Toinen vaihtoehto on siis poistaa koru jokaisella imetyskerralla erikseen. Tämä toimintatapa on kuitenkin melko vaivalloinen ja edellyttää huolellista käsihygieniaa.
Pöyhösen mukaan nännilävistys voi joskus aiheuttaa sen, että maitoa poistuu lävistysrei’istä maitotiehyiden lisäksi. Näin voi käydä, koska lävistysreiät ovat maitotiehyitä suurempia.
Jos maitoa alkaa virrata lävistysrei’istä, maitoa saattaa tulla kerralla paljon ja suurella paineella. Tällöin vauvalla voi olla vaikeuksia pärjätä maitotulvan kanssa.
Tällaisessa tilanteessa Pöyhönen neuvoo turvautumaan suihkuavan maidon kesytyskonsteihin, kuten keräämään ensimmäiset maitosuihkut harsoon ennen imetyksen aloittamista ja kokeilemaan imetysasentoja, joissa vauva on pystymmässä asennossa, vatsaa korkeammalla. Samoja kikkoja käyttävät imettäjät, jotka kärsivät niin sanotuista suihkutisseistä muiden syiden kuin nännilävistyksen takia.
Jaa oma kokemuksesi