Näitä tavaroita vauvaperheessä ei oikeasti tarvita – 14 vinkkiä, joilla säästät rahaa ja tilaa

Vaikka uusi ihminen tuo paljon uutta mukanaan vanhempiensa elämään, ei muutoksen tarvitse olla yhtä dramaattinen tavaroiden määrässä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kun perheeseen odotetaan esikoista, tuo uusi elämänvaihe usein mukanaan liudan erinäistä tavaraa, josta osa on hyvin tarpeellista ja osa taas ei välttämättä millään muotoa hankkimisen arvoista.

Tavaramäärän kaitsemiseen on useampi hyvä syy: tilaa säästyy, eikä suurempi asunto ala yhtä helposti houkutella. Rahalle on varmasti muutakin käyttöä kuin ylimääräinen tavara. Myös siivoaminen on sitä helpompaa, mitä vähemmän on tavaraa. Toki on hyvä muistaa, että perheiden tarpeet ovat erilaisia.

Pohdi huolella, ennen kuin hankit seuraavia esineitä

  • Raskausvaatteet. Muutaman kuukauden ajaksi ei välttämättä ole tarpeen hankkia erikseen raskausvaatteita. Toisaalta niitä saattaa löytää edullisesti kirpputoreilta, jonne hyväkuntoiset voi myös myöhemmin kierrättää. Pienillä vinkeillä voi myös tuunata nykyisistä vaatteita sopivia raskausaikaan.
  • Unipesä. Vauvaperheitä puhuttaa nukkuminen, mikä on ymmärrettävää. Perhepedissä tai pinnasänkyyn asetettava unipesä rajaa vauvan nukkumisalueen. Suomalainen äitiyspakkaus ajaa saman asian. Siihen voi halutessaan helposti ommella pehmeän reunuksen, mikäli sellaista kaipaa.
  • Pinnasänky. Ensimmäisinä kuukausina vauva on niin pieni, että hän mahtuu hyvin nukkumaan äitiyspakkauksen laatikkoon. Kun pakkaus alkaa jäädä pieneksi, kannattaa arvioida, mikä nukkumistapa perheelle sopii parhaiten: pinnasänky vai perhepeti?
  • Unipussi. Toisia unipussi rauhoittaa, mutta on myös vauvoja, joiden nukkumista unipussi ei vaikuta edistävän.
  • Hoitopöytä. Vaipanvaihtoalustasta ei kannata tinkiä, mutta sen voi asettaa muuallekin kuin hoitopöydälle. Vaipan vaihtaminen onnistuu yleensä myös pesukoneen päällä tai esimerkiksi sängyllä.
  • Lukuisat vaatekappaleet. Lapset eivät olekaan ehkä niin likaisia kuin ensi alkuun voisi olettaa. Pienet vauvat sotkevat vaatteensa lähinnä kakkavahingoilla. Jos kodissa on oma pyykinpesukone, jota voi vapaasti käyttää, riittää vauvalle yleensä 3-7 asukokonaisuutta, jotta pesukonetta ei tarvitse pyörittää päivittäin. Myös isommille lapsille riittää yleensä sama määrä.
  • Vauvan lelut. Vauvalle kelpaa hyvin vain muutama lelu, joita hän voi turvallisesti tutkia. Isommatkaan lapset eivät tarvitse valtavia leluvuoria – tärkeämpiä ovat yhteiset hetket. Myös ulkona voi keksiä vaikka mitä leikkejä kepeillä ja kivillä.
  • Useat liinavaatteet ja pyyhkeet. Käsitys siitä, että lapsiperheissä tarvitaan suuri määrä molempia, elää sitkeässä. Todellisuudessa liinavaatesettejä tarvitaan vähintään kaksi per henkilö – yhdet käyttöön ja toiset pestäväksi vaihtamisen jälkeen. Kuivaksi opettelevalle taaperolle voi yökastelun varalta olla vielä yksi setti lisää. Myös ylimääräinen vierasvara voi olla järkevä.
  • Rintamaidon säilytyspussit. Tavalliset Minigrip-pussit käyvät rintamaidon säilömiseen myös hyvin.
  • Yksi unilelu riittää. Jostain syystä lapsiperheisiin kertyy usein lukuisia pehmoleluja. Vauvalle riittää hyvin yksi unilelu. Uniturvallisuuden vuoksi sekin olisi hyvä pitää pois sängystä.
  • Kalliit lastenkalusteet. Hankintoja kannattaa miettiä rauhassa ja pitää mielessä myös se, että lapset näkevät taiteen tekemisen eri tavoin kuin vanhempansa: väriliitua saatetaan kokeilla niin kalusteisiin kuin seiniin. Hintavat kalusteet saattavatkin pian olla hyvin elämää nähneitä.
  • Pesuaineet. Vauvat tai pienet lapset peseytyvät puhtaalla vedellä. Liiallisesti pesuaineiden ja rasvojen käytöstä voi olla jopa haittaa. Perheessä kannattaa kuitenkin olla jotakin mietoa pesuainetta sen varalta, jos lapsi sotkee itsensä yllättävällä tavalla.
  • Vaipparoskis. Tyypillisesti monimutkaisia vempeleitä, joihin pitää ostaa omanlaisiaan roskapusseja. Perinteinen kannellinen roskis ajaa saman asian, ja sen saa melko varmasti halvemmalla.
  • Oma huone. Pienelle lapselle on luontevaa ja turvallista olla lähellä vanhempia. Oma huone ei useinkaan ole tarpeen – usein vasta kouluikää lähestyvä lapsi alkaa kaivata omaa huonetta tai viihtyä siellä leikeissään.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X