ihan mamina - Banneri

Suihkutissit ovat nimensä mukaan imettävän äidin rinnat, mistä maito tulee suihkuamalla. Suihkutissin huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun vauva irroittaa otteensa rinnasta ja maito lentää paineella tämän päälle kastellen koko lapsen. Yleensä maidontulo tasaantuu muutaman kuukauden kuluttua vauvan syntymästä, mutta joillain äideillä maito tulee aina kovalla paineella ulos rinnasta. 

Mitä haittaa suihkutisseistä on?

Maidon tullessa kovalla paineella vauva joutuu nielemään nopeasti ja sen vuoksi masuun päätyy ilmaa. Ilma masussa tarkoittaa vatsanväänteitä, pieruja ja itkua. Vauva saattaa myös välillä alkaa kesken imetyksen yskimään maitoa ja hermostua rinnalla maidon tullessa liian kovalla paineella. Meidän vauva suorastaan raivoaa rinnalle suihkun ollessa pahimmillaan. Isommat vauvat ja lapset oppivat hallitsemaan itse maitotulvaa, mutta pienen vauvan kanssa imetyshetket voivat olla levottomia suihkutissien kanssa ja seurauksena voi olla rintaraivarit.

Mun keinot hillitä suihkutissejä

Takanoja imetysasento

Imetän mieluiten takanoja asennossa, eli asetun itse puoli-istuvaan asentoon sohvalle tai nojatuoliin ja asetan vauvan mahalleen oman vatsani päälle. Tämä asento hillitsee suihkutissejä, sillä maito joutuu kulkemaan painovoiman vastaisesti ylöspäin. Vauvan asettelua joutuu hetken opettelemaan. Parhaiten olen saanut vauvan asettumaan niin, että hän ”halaa” rintaa ja nojaa päällään käsivarttani vasten. Asento auttaa myös jo masuun päätynyttä ilmaa tulemaan ulos, sillä masu saa sopivasti painetta ja liikettä vauvan syödessä. Tämä on myös ihan ykkös asento, jos haluaa itse laittaa hetkeksi silmät kiinni ja kuunnella äänikirjaa vauvan tuhistessa rinnalla.

Pumppaan isoimmat paineet pois

Pumppaamalla ensin suurimman maitomäärän pois maidon virtaaminen rauhottuu. Huono puoli on se, että jos maitoa tulee valmiiksi jo yli omien tarpeiden pumppaaminen vain lisää maidontuloa, vaikka suihkutissit rauhoittuisivat hetkeksi. En siis suosittele, jos maitoa tulee jo ennestään yllin kyllin. Toiset suihkuttavat enimmät maidot harsoon herumisen alkaessa, itse käytän ihan perinteistä rintapumppua.

Vinkki: Jos maitoa tulee yli omien tarpeiden ja haluat hillitä sitä, kurkkaa tämä Imetyksen tuen artikkeli.

Röyhtäytys

Varsinaisesti suihkutisseihin tämä ei auta, mutta kunnollisella röyhtäyttämisellä on pelastettu meidän vauvan päivä monesti. (Miksi tätä ei opeteta jo synnärillä??) Yleensä röyhtäisy tulee heti aterian päälle, mutta joskus vauva saattaa jopa tunnin makoilla ja kitinän alkaessa tiedän nostaa hänet pystyasentoon. Kokeilemalla oppii omalle vauvalle parhaan röyhtäytystavan. Esikoinen piti nostaa olkapäälle ja taputtaa pyllylle, kuopus taas makoilee mielummin rinnalla kun itse hytkyn koko vartalollani.

Vauvan kantaminen monessa eri asennossa auttaa myös ilmaa kulkemaan ulos joko röyhtäisyn tai pierun mukana. Välillä vatsallaan kantaminen käsivarren päällä toimii ja joskus vauva viihtyy parhaiten kantorepussa. Vaipanvaihdon yhteydessä on myös kiva kääntää kyljeltä toiselle ja hieroa masua.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vauvan nimipohdintaa ja lemppari poikien nimet

23 vuotias ja kahden lapsen äiti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X