ihan mamina - Banneri

Taapero täyttää kuukauden kuluttua 2-vuotta ja kuivaksi oppimisesta ei ole tietoakaan. Olen silloin tällöin yrittänyt istuttaa taaperoa potalle tai vessanpöntölle supistajan kanssa, mutta tuntuu ettei hän ymmärrä yhtään mistä on kyse. En ole viitsinyt kiusata enempää, uskon että aika (ja päiväkoti) opettaa.

Mieheni kysyi minulta jokin aika sitten, että milloin lapsen kuuluisi oppia kuivaksi. Apua! Ei mitään hajua. En muista onko aiheesta keskusteltu neuvolassa lainkaan vielä, mutta tiesin useamman lapsen joka on jo päiväkuiva alle 2-vuotiaana. Pitäisikö meidänkin taaperon osata jo? Onko meillä kiire päästä eroon vaipoista?

Hassua miten sitä tulee verrattua omaa lastaan muihin samanikäisiin siitä huolimatta, että tietää kehityksen olevan yksilöllistä. Toiset lapset laulaa loruja, on päiväkuivia ja laskee kymmeneen. Meidän taapero osaa muutamia sanoja ja vaippoja saa vaihtaa lukuisia päivässä. Lapset kehittyy eri osa-alueilla eri aikaan ja omassa tahdissa. Tämä pätee myös pottailuun.

Kuivaksi opetteluun on oma herkkyyskausi, enkä ole halunnut kuluttaa omia tai taaperon hermoja painostamalla lasta potalle. Hän on saanut leikkiä potalla, tutustua siihen ja istua siinä sen hetken (sekunnin) kun viihtyy. Olen kuullut paljon hyviä kokemuksia siitä, että kun aika on oikea lapsi oppii kuivaksi muutamassa päivässä.

Osaako päivähoidossa olevat lapset enemmän?

Taapero aloittaa päiväkodin elokuussa ollessaan 2v ja 2kk ikäinen, eli omasta näkökulmastani myöhemmin kun moni muu lapsi. Tilastoja en tiedä, mutta mulla on mielikuva että moni menee siinä 1v-1,5v iässä perheen ulkopuoliseen hoitoon. Onko myöhäisemmällä päiväkodin aloitusajalla siis vaikutusta siihen mitä kaikkea meidän taapero osaa?

Päiväkodissa ryhmäpaine ja muiden lasten esimerkki auttaa lasta oppimaan uusia taitoja. Lisäksi päiväkodissa on johdonmukainen tapa ja rytmi tehdä asioita. Kotona emme mene niin kellon tarkkaan ja mulla ja miehellä on hieman erilaisia tapoja tehdä asioita. Pottailusta tulee siis varmasti rutiinia päiväkodin myötä ja silloin sitä on helppoa jatkaa kotona.

Olen aika stressitön kuivaksi opettelun suhteen. Asia tulee sitten aikanaan kuten kaikki muukin oppiminen. Taapero oppii jatkuvasti asioita, mitä en edes ole opettanut hänelle. Hän vaan havannoi ympäristöään ja ottaa mallia.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Voi pittu! Taapero on oppinut uuden sanan

Taaperon yöheräily, reaktio vauvan syntymään?

Kommentit (7)

On tuossa tosiaan paljon eroja 😊 Minä kanssa kiirehdin alussa tyttären opettamista kuivaksi, mutta jokainen oppii omaan tahtiinsa. Hyvä toisaalta että antaa tilaisuuksia oppia. Alotin opettaa 1,5veenä potalle, muttei hän tajunnut mitään. Joskus päälle kaks veenä hokas homman. Ihan itsestään käveli potalle pissalle. Nyt kahden ja kolmen vuoden välissä hän on oppinut melkein täysin kuivaksi (yöllä tarttee vaippaa). Suurin harppaus tapahtui muutama kk ennen 3v synttäreitä, kun hän oppi ulkoilemaan ja olemaan pitkiä reissuja kokonaan ilman vaippaa 😊 Äitini mukaan mä olin jo täysin kuiva 2veenä. Mutta tämä on täysin yksilöllistä! Se on siitäkin kiinni, missä vaiheessa kukin oppii tunnistamaan rakkonsa ja pidättämään.

Itse olen päiväkodissa töissä ja kirjo oppimisessa on laaja. Mutta kaikki oppivat kyllä ajallaan ja tavallaan. Yksi ei istu potalla hoidossa, toinen kotona, kolmas kumnassakaan ja neljös molemmissa. Silti oppimisjärjestys voi olla ihan mikä vain. Oma lapsi ei tajunnut potasta yhtään mitään vaikka sillä istui vauvasta asti. Sitten yhtäkkiä 2v synttärin korvilla riisui vaipan ja alkoi tosissaan oppia sekä hoksata. En siis opettanut istumista enempää, itse kypsyi.

Päiväkoti opettaa – tai se vertaisryhmä lähinnä. Tuntuu että moni päiväkodin aloittava lapsi, joka karttaa pottailua kotona, alkaa hyvin pian (ellei jopa heti) päiväkodin alettua istua potalla ihan siinä missä muutkin. Onkin sit eri asia, milloin sinne pottaan alkaa tulla onnistumisia, se on varmasti enempi kiinni yksilöllisistä oppimisen herkkyyskausista.

Blogiasi on tosi kiva lukea. Olen ammatiltani varhaiskasvatuksen ope, mutta omia lapsia ei ole. Blogistasi saa kivasti käsitystä vanhemmuudesta. 🙂 Toivottavasti käsittelet päiväkodin aloitustakin blogissa sitten, kun sen aika on.

Kiitos ihanasta kommentista! Kirjoitan ehdottomasti myös päiväkodin aloituksesta sitten elokuussa 🙂 Kiva päästä näkemään millaisen muutoksen päiväkoti arki tekee meidän elämään, uskon että vaikutus on positiivinen.

En ole koskaan opettanut. Itse ne on oppinut viimeistä 3v.

Ei ole jaksanut stressata.

Meillä esikoinen oppi kuivaksi vasta lähemmäs 3-vuotiaana, oli niin meneväinen ettei malttanut istua potalla. Koin hirveän huonoa omaatuntoa tästä. Lopulta tarrapalkalla oppi potalle ja siitä hetki eteenpäin kuivaksi, eikä ole ikinä kastellut sen jälkeen housuja tai sänkyä. Nyt 5v ja hoitaa kaikki vessa-asiat itsenäisesti. Meillä kuopus nyt kk vajaa 2v ja sama ongelma, kun ei kiinnosta niin ei kiinnosta, mutta nyt en jaksa stressata. Hiljaa hyvä tulee ja kaikki sujuu helpommin kuin huomaakaan kun lapsi vaan on valmis uuteen asiaan.

Ompa kiva kuulla tämmösiä kokemuksia! ☺️ Lievitää entisestään omaa ”stressiä” siitä että pitäisikö lapsen jo osata. Ei pidä 🤭

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X