sormustin - Banneri

Katsoin pakkasaamu kauhuissani, kun esikoinen lähti ohuessa trikoopipossa kouluun. Kääk, en ole äitinä osannut hoitaa hänelle kunnon lämmintä pipoa päähän! Esikoinen on aika  herkkä iholtaan, joten kävimme sovittamassa kaupassa erilaisia pipoja, mutta sopivaa ei oikein löytynyt. Joko pipot kutitti tai olivat väärän värisiä. No sitähän sitten tietysti otin puikot kouraan ja etsittiin laatikosta sopiva lanka. Erilaisten paksujen pipojen ohjeita löytyy eri osoitteista vaikka kuinka, mutta tässä yksi ohje lisää. Tämä valmistui hyvin nopsakasti ja nyt on päässä lämmittämässä lasta. Tämä pipo venyy myös aikuisen päähän.

pipo ohje

Mitä lankaa?

Itse suosin villaa, erityisesti haluaisin käyttää sataprosenttista ja suomalaista villaa. Mutta tässä on kymmenen vuoden aikana kokeiltu aika monta erilaista villaa sun muuta lapsella eikä ne vain sovi hänelle. Vaikka akryyli ei ole kuituna hyvä, se ei maadu ikinä, eikä se ole niin lämmin, akryylia aina silloin tällöin käytän lapseni pipoon (tämä on nyt hänen elinaikanaan toinen akryylilangasta tekemäni pipo, eli ei nyt siis kauhean usein). Eli rohkaisen miettimään aina tapauskohtaisesti, jos akryyliin tarvitsee tarttua. Jos iho sietää villaa, silloin suosittelen ehdottomasti sitä.

Käytin tässä pipossa lankana Scachenmayr Lumio -lankaa, jossa on heijastavaa lankaa mukana. Vaihtoehtoisia lankoja voisi hyvin olla esimerkiksi Pirtin kehräämön Hahtuvalanka 285×4, Drops Snow tai Lankava Lempi.

Itse katson lankaa valitessa aina langan menekkiä, kuinka monta metriä lankaa on sadassa metrissä lankaa, mutta se ei aina mene yksi yhteen, kun langat voivat olla eri tavalla ilmavia. Toki myös tsekkaan puikkokoon sekä neuletiheyden eli sen, kuinka monta silmukkaa mahtuu 10 senttiin leveys- ja korkeussuunnassa. Joka tapauksessa itse joudun entraamaan vähintäänkin puikkokokoa, sillä neulekäsialani on hyvin löysä. Pipon kohdalla joudun aloittamaan lähes aina pipon useamman kerran, koska en osaa arvioida neulekäsialaani ja pipon pitää olla napakka. Tämänkin pipon aloitin kahdesti, mutta helpotuksena tässä pipossa on kaksinkertainen reuna, joka tekee piposta napakamman tuntuisen.

pipo ohje

 

Muhkea pipo -ohje

Koko sopii nuorelle tai aikuiselle. Käsiala sekä valittu lanka vaikuttaa kokoon reilusti, joten ole valmis sovittamaan.

Tarvitset

150 g Schachenmayr Lumio -lankaa tai jotain muuta vastaavaa lankaa (esim. Pirtin kehräämö Hahtuvalanka 285×4, Drops Snow tai Lankava Lempi)

Koon 8 sukka- tai pyöröpuikot tai käsialan mukaan

 

Ohje

Luo puikoille 40 silmukkaa. Neulo 2o 2n -joustinneuletta 30 krs.

Aloita kavennukset:

  1. Neulo joka toisessa nurjassa raidassa kaksi nurjaa silmukkaa nurin yhteen. Neulo muut silmukat kuvion mukaan.
  2. Neulo välikerros eli nurjat silmukat nurin ja oikeat oikein.
  3. Neulo nyt joka toisessa, jäljelle jääneissä kahden nurjan silmukan nurjissa raidoissa kaksi nurjaa silmukkaa nurin yhteen. Neulo muut silmukat kuvion mukaan.
  4. Neulo välikerros eli 2 o 1 n.
  5. Neulo joka toisessa oikeiden silmukoiden raidoissa kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo muut silmukat kuvion mukaan.
  6. Neulo välikerros eli nurjat silmukat nurin ja oikeat oikein.
  7. Neulo nyt joka toisessa, jäljelle jääneissä kahden oikean silmukan nurjissa raidoissa kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo muut silmukat kuvion mukaan.
  8. Neulo välikerros eli 1o 1n.
  9. Neulo aina kaksi silmukkaa oikein yhteen koko kerroksen ajan.
  10. Neulo vielä viimeinen kerros kaksi silmukkaa oikein yhteen koko kerroksen ajan.
  11. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

 

Nyt on trikoopipoa lämpimämpi pipo lapsella. Taitteen syvyyttä voi säätää, joten pipo kasvaa pään kasvaessa. Seuraavaksi varmaan pitää tehdä vastaavanlaiset pipot pikkuveljille!

pipo ohje

Jos pannat on enemmän sun juttu, niin tsekkaa neulotun solmupannan ohje täältä.  Jos tykkäät enemmän palmikoista, löydät palmikkopannan ohjeen täältä. 

 

Anni

instagram / facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X