sormustin - Banneri

Kirjontakoulua olen kirjoittanut kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa esittelin kolme pistoa, jolla saat suoraa viivaa esimerkiksi ääriviivoihin tai kirjaimiin. Toisessa osassa taas esittelin kolme pistoa, joilla voi tehdä erilaisia kukkia kirjontatyöhön. Sain useita kysymyksiä lankasuosituksista ja muista vinkeistä aloittelijalle, joten niitä tulee nyt kolmannessa osassa. Tässä postauksessa esittelen ne välineet, joita itse tykkään käyttää ja jotka koen itse tarpeellisiksi kirjonta-töiden tekemisessä.

kirjonta näin alkuun

Kirjonta vaatii kangasta ja lankaa

Ihan ykkösenä tarvitaan toki kangasta, jolle kirjotaan. Itse koen kirjomisen helpoimmaksi joustamattomalle kankaalle. En tykkää kirjoa kovin tiheälle kankaalle, on kiva, jos lanka ja neula soljuu kankaan läpi jouhevasti. Kangas ei kuitenkaan saa olla liian harvaa. Esimerkiksi tavallinen lakanakangas toimii kirjontakankaana hyvin. Olen pitkään kirjonut vanhan pöytäliinan paloihin – mummiltani löytyi vanha pöytäliina, jonka keskellä oli reikää ja ikitahraa. Reunoilta löytyi vielä hyvää kangasta, joten sen olen hyödyntänyt useisiin kirjontatöihini. Toki kirjoa voi myös vaatteisiin. Joustaviin vaatteisiin kirjominen on kuitenkin mieletäni vähän haastavampaa, silloin olisi hyvä vähintäänkin tukea kangasta esimerkiksi tukikankaalla.

kirjottu taulu

 

En ole kranttu kirjomislangankaan suhteen. Jouhevammin kuitenkin kirjonta sujuu muliinilangalla. Muliinilankaa saa hajotettua säikeisiin helposti. Tykkään kirjoa esimerkiksi kolmella säikeellä ohuempaa viivaa tai sitten kaikilla kuudella säikeellä. Muliinilangoissa on eroja! Itse suosin DMC:n tai Anchorin muliinilankoja. Olen käyttänyt myös halvempien muliinilankasettien lankoja. Ne nukkaantuvat helpommin ja säikeet ei ole niin helposti irrotettavissa. Siksi satsaisin langoissa laadukkkaampiin muliinilankoihin. Esimerkiksi DMC:n muliinilanka, jossa on lankaa 8 metriä, maksaa 1-2 euroa – ei paha.

kirjonta langat järjestykseen

Vinkit kirjontalankojen säilyttämiseen löytyy tästä aiemmasta postauksestani.

Kirjontakehys tekee kirjomisesta helpompaa

Kirjonta on mahdollista ilman kirjontakehystä, mutta kehys helpottaa kovasti kirjomista. Kehyksiä on monenkokoisia ja niissäkin on laaduissa eroja. Tärkeintä on, että kankaan saa pingotettua riittävän tiukasti kehykseen. Jotain halvempia kehyksiä ostin joskus isomman setin ja ne vähän vaihtelevasti pysyivät tiukalla ja kiristysruuvitkin oli mitä sattuu (tämä halvin kehys oikeanpuoleisena – puukin on epätasaista).

kirjontakehys

Haihtuva tussi auttaa kirjontakuvioissa

Kuvioiden kankaalle piirtämiseen on kaikenlaisia välineitä, on erilaisia kalkkeeripapereita ja erilaisia kyniä. Oma suosikkini on kuitenkin haihtuva tussi. Tussi tarttuu hyvin kankaaseen ja haihtuu ajan kanssa. Joskin se tosiaan haihtuu ajan kanssa, eli kirjomista ei voi jättää ikuisiksi ajoiksi kesken. Jos kirjonta ei tule kerralla valmiiksi, olen laittanut työn pimeään säilytykseen, sillä pimeässä tussi haihtuu hitaammin.

haihtuva tussi kirjonta

Kirjontoja voi terästää helmillä ja kuvilla

Kirjontoja voi ”terästää” myös eri tavoin. Itse olen tehnyt fimo-massasta helmiä, joita olen liittänyt kirjontaan. Tavallisiakin helmiä voi käyttää toki tai mitä tahansa keksiikin. Kuvansiirtotussilla on helppoa siirtää kankaalle kuvia, joiden päälle voi kirjoa. Näillä saa mukavaa elävyyttä kirjontaan.

kirjottu muotokuva

Lisää vinkkejä kirjontaan löytyy esimerkiksi tästä kotilieden ohjeesta.

Ja sitten ei kun kokeilemaan, millaista jälkeä syntyy neulalla ja langalla!

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X