sormustin - Banneri

Helppoa ja halpaa tekemistä lapsille. Niitä varmaan aika moni lapsiperhe kaipaa kesäloman tuoksinassa. Kudonta on yksi mainio tekniikka, jota voi muokata helpommaksi ja vaikeammaksi tekijästä riippuen. Kudonnassa voi päästä hyvinkin kierrätyshenkisesti liikkeelle, kun valitsee pohjaksi pahvia ja kuteet leikkaa vaikkapa rikkinäisestä t-paidasta. Kun kudonnan tekee pahviin, ei haittaa, vaikkei menisi ihan sääntöjen mukaisesti – kaikki, mikä pysyy loimilankojen takana, kelpaa eikä ole oikeaa eikä väärää. Tällaisia pahvikudontatöitä olen tehnyt useamman lapsiryhmän kanssa ja ne on aina vieneet mukanaan, sillä kun tekniikan oppii, on tasainen saman asian toisto rentouttavaa. Sateenkaari-kudontatyöhön löytyy ohje ja tulostettava kaava täältä. Jouluisempi kuusi-kudonta löytyy taas täältä.

kudonta askartelu lapset

Kudonta pahviin – ohje

Tarvikkeet:

  • pahvia
  • sakset
  • lankaa loimilangaksi (esim. puuvillalanka tai kalalalanka)
  • erilaisia naruja, lankoja tai kangastilkuista leikattuja soiroja

 

Suunnittele haluamasi muoto pahville. Helpoimmalla pääset, jos kuvio on selkeä ja melko iso. Leikkaa kuvion ylä- ja alareunaan pienet viillot 1-1,5 cm välein – pidä huoli, että viiltoja on saman verran sekä ylä- että alareunassa. Pujottele loimilangat viiltojen kautta. Itse olen pyöräyttänyt loimilangan koko pahvin ympäri enkä vain viiltojen välien ympäri, sillä viiltojen väliset pahviosat saattavat taittua kutoessa ikävästi. Lopuksi solmi loimilangan alku- ja loppupää.

loimilangat

Aloita kutominen. Kutominen on helpointa tehdä alhaalta ylös. Voit tehdä tupsuja näin.

kudonta tupsu

Helpoin ja lasten kanssa tehdessä yleisin pujottelutapa on palttina eli  ”yli-ali-yli-ali” ja seuraavalla kerroksella päin vastoin. Muhkeutta työhön saa kutomalla moninkertaisella langalla, näin myös työ valmistuu nopeammin. Jos kuitenkin sorminäppäryys ja langanhallintataidot eivät ole vielä kovin hyvät, niin sitten on helpompi tehdä yksinkertaisella langalla. Tässä kuvassa on kudottu ensimmäinen kerros kolminkertaisella pörrölangalla, jolloin lopputuloksesta tuli oikein pehmoinen ja paksu.

palttina

Muhkeaa lettimäistä kuviota saat pyörittämällä langan loimilankojen ympäri näin.

lettikuvio ohje

Ja seuraavalla kerroksella näin. Tätä kuviointia voit tehdä joka loimilangan ympäri tai vaikka useammankin loimilangan ympäri. Jos pyörität lankoja useamman loimilangan ympäri, tulee letistä pidempi. Tässä ohuemman korallinvärisen kuteen alla näkyy paksusta sekoitelangasta samaa kuviota. Eri materiaaleilla siis saa hyvinkin eri näköisiä lopputuloksia.

lettikuvio ohje

 

Tässä pilvikudontatyö näkyy kokonaisuudessaan. Palttinaa on kudottu vaaleansinisessä alueessa sekä sen alla olevassa kirjavassa alueessa, muualla on käytetty lettikuviointia ja alareunassa tupsuja. Käytin työssä erilaisia pehmeitä lankoja. Työtä on siis paitsi ihana katsella myös suloinen tunnustella. Kuten aiemmin mainitsinkin, materiaaleissa on vain mielikuvitus rajana, joten rohkeasti vain kokeilemaan. Jos kudonta ei suju niin kuin oli alunperin ajatuksena, saattaa kudontaan löytyä vaikkapa kokonaan uusi tapa tehdä, joten uteliaalla mielelle liikenteeseen! Tällaiset lasten kanssa tehtävät työt olen jättänyt pahviin ja langan päät olen leikannut pois tai työntänyt pahvin ja työn väliin. Tiukkoja päättelyitä ei tarvitse, sillä tällainen taideteos-henkinen työ ei joudu kovalle rasitukselle.

pilvi kudontatyö

 

Iloisia kudontahetkiä!

 

Anni

instagram / facebook

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X