sormustin - Banneri

Luokanopettajana pyrin keksimään niin omille lapsille kuin oppilaillekin erilaisia tapoja opiskella matematiikkaa. Laskujen laskeminen kirjaan on monista kivaa, mutta monet tarvitsevat välipalaksi joskus jotain muuta toiminnallista tehtävää. Aina toiminnallisen matematiikan ei tarvitse olla kovin spesiaalia, vaan se voi olla myös ihan laskujen näpertämistä toisella tavalla. Etenkin kotiin olen tykännyt tehdä jotain matikka-askartelua – aikuisesta voi tuntua hassulta tehdä laskun laskemisesta vaikeaa, mutta lapset motivoituvat, kun laskemiseen liittyy pientä näpräystä.

laskurulla matematiikka-askartelu

Olen vuosia sitten tehnyt maitopurkin korkista kertotaulutehtäviä – voit lukea niistä täältä. Kertotauluaurinko löytyy tulostettavassa muodossa täältä. Viime aikojen hitti on ollut tehdä värityskuvista laskutehtäviä, niistä kirjoitin tänne. Tällä kertaa tein vessapaperirullista laskurullan, johon voi pyöritellä erilaisia laskuja.

Näin valmistuu laskurulla

Tarvitset

  • kaksi vessapaperirullaa, toinen mielellään toista hieman kapeampi
  • vesivärit
  • kartonkia
  • liimaa

Leikkaa paksummasta vessapaperirullasta ohuita soiroja ja maalaa ne vesiväreillä. Jos käytössäsi on samanpaksuisia vessapaperirullia, maalatessa venytä kosteita soiroja hieman, niin soirot ovat toista rullaa isompia. Soirot voi värittää eri tavoin. Itse päädyin värittämään ykkössoirot samalla värillä, kympit samalla ja laskumerkit samalla. Tällöin värejä voi käyttää myös hyödyksi, kun esimerkiksi lasketaan ensin kympit yhteen ja sitten ykköset (esim. 43+24=40+20+3+4 – ensin siniset yhteen, sitten punaiset).

laskurulla matematiikka-askartelu
laskurulla matematiikka-askartelu

Kun soirot olivat kuivuneet, merkitsin numeroita 0-9 sekä laskumerkkejä (plus, miinus, kerto, jako) sekä yhtä suuri -, isompi-, pienempi- merkit, ja asettelin ne kapeampaan vessapaperirullaan. Lopuksi liimasin kaksi kartonkisoiroa kiinnittäen näiden päät sisemmän vessapaperirullan sisälle. Näin lasku muodostuu kartonkisoirojen väliin.

laskurulla matematiikka-askartelu

Numerosoiroja voi valita lapsen taitotason mukaisesti – voi olla vain ykkösiä laskettavina ja ykköset ja kympit vastauksen kohdalla tai miten parhaaksi näkee. Itse olisin halunnut tähän settiin vielä vastaukseen sataset, mutta ne eivät millään mahtuneet, joten se jäi tällä kertaa pois. Soiroilla tulee kuitenkin olla hieman liikkumavaraa rullassa, jotta niitä on helpompi pyöritellä.

laskurulla matematiikka-askartelu

Meillä lapset nappasivat tämän heti käsiinsä ja iltapalapöydässä lapset pyörittelivät toisilleen laskuja ja laskivat niitä. Yllätyin, miten motivoiva tämä olikin 🙂 Mutta sitä kun saa pyöritellä ja näpertää käsissä, on se hauskaa ja matematiikasta tulee kiva leikki.

Itse vielä mietin, miten laskurulla voisi olla vielä parempi ja toimivampi – vinkkejä saa kertoa!

Mukavia matematiikkahetkiä!

Anni

instagram l  facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X