sormustin - Banneri

Kevät on rinnassa ja viherkasvipuuhat täydessä vauhdissa! Niinpä aloitin solmeilemaan uutta amppelia amppelikokoelmaani. Aiemmin olen tehnyt melko simppeleitä ja nopeita amppeleita – esimerkiksi hapsuamppelin ohje löytyy täältä – mutta nyt haaveissani oli makrameeamppeli, jossa olisi enemmän solmeiltavaa. Kirjoitin solmeilun lomassa itselleni ylös mittoja ja miten amppelin tein, joten kirjoitin ne teillekin auki – onhan jaettu tieto parasta tietoa! Lopussa tosin solmeilun lumoissa unohdin kuvata välivaiheita, mutta kirjoitetun ohjeen ja kuvan perusteella voit päästä ihan hyvin kärryille. Itseäni harmittaa kuvien puuttuminen, mutta tekevälle sattuu…

makrameeamppeli

Solmeiltu makrameeamppeli

Tarvikkeet

  • Chunky mop -lankaa
  • Puuhelmiä

Leikkaa 4 kpl 3m mittaisia naruja Chunky mop -langasta. Jos haluat amppelista korkeamman, leikkaa pidemmät langat. Sido langat keskikohdastaan apulangalla solmuun. Tee reunimmaisilla langoilla keskelle jäävien lankojen ympäri 6 kaksoistasosolmua (ohje esim. täällä). Irrota apulanka lankojen keskeltä ja tee samoilla langoilla toiseen suuntaan 6 kaksoistasosolmua.

kaksoistasosolmu

Taita kaksoistasosolmurivin päät vierekkäin ja tee kaksi kaksoistasosolmua kaikkien lankojen ympäri.

ripustuslenkki

Ota kaksi vierekkäistä lankaa ja tee niillä hevosenhäntäsolmu n. 65 cm päähän ripustuslenkistä. Voit korvata solmun pujottamalla kahteen naruun puuhelmen. Tee sama muille langoille. Näin langat ovat kahden nipuissa. Ota kahdesta vierekkäisestä solmusta kummastakin yksi lanka ja solmi ne hevosenhäntäsolmulla yhteen n. 6-8 cm päähän edellisestä solmusta. Tee sama muillekin langoille.

hevosenhäntäsolmu

Leikkaa narusta 1,5 metrin mittaisia pätkiä 32 kpl. Sido aina neljä narua keskikohdistaan leivonpääsolmulla kahden solmun väliseen lankaan.

leivonpääsolmu

Ota ylemmän solmun alta vasemmanpuoleinen lanka (joka tulee solmun vasemmanpuoleisesta leivonpääsolmusta oikealta) tukilangaksi ja tee tukilangan ympärille kohosolmuja oikealle jokaisella leivonpääsolmusta tulevalla langalla ja vielä alemman hevosenhäntäsolmun toisella langalla. Ota sen jälkeen kohosolmurivin vasemmanpuoleisin lanka ja tee sillä kohosolmut vastaavanlaisesti vasemmalle. Ohje kohosolmuun löytyy esim. täältä.

kohosolmut

 

Ja sitten tuli flow ja kuvaaminen unohtui, mutta kirjallisesti jatkuu: Tee kohosolmujen keskelle ylös neljällä langalla kaksoistasosolmu. Tee seuraavan kerroksen kaksoistasosolmut limittäin edellisen solmun suhteen eli kaksi lankaa tulee solmusta ja kaksi lankaa kohosolmujen alta. Tee kahden kaksoistasosolmun rivin jälkeen uusi kolmen solmun rivi ja vielä neljän solmun rivi samalla periaatteella kuin aiemmin. Seuraavaksi jatka kaksoistasosolmuja lomittain vähentäen solmujen määrää kullakin kerroksella eli lomittain kolme solmua, kaksi ja lopuksi yksi.

Sen jälkeen tee muodostuneen salmiakin oikealle puolelle kohosolmurivi vinosti vasemmalle alas ja vastaavasti vasemmalta oikealle alas. Näin ”timantit” ovat valmiit. Tee muodostuneiden timanttien väliin kaksoistasosolmu, seuraavaan riviin kaksi kaksoistasosolmua, seuraavaan kolme solmua, joiden alle kaksi solmua ja lopuksi yksi.

makrameeamppeli kuvio

Sovita amppelia ruukulle ja kokoa langat yhteen kääresolmulla (ohje esim. täällä).

makrameeamppeli

 

Pääsitkö amppelin loppuun, vaikka kuvat puuttuivatkin? Jos tuli haasteita kysy kommenttikentässä tai laita dm-viestiä instagramissa! Ehkäpä teen toisenkin tällaisen amppelin – silloin lupaan kuvata puuttuvatkin vaiheet 😀

Jos amppelituttaa tsekkaa nämä amppeliohjeeni myös: makrameeamppeli ruudukolla, Pehmo-amppeli , jo yllä mainittu hapsuamppeli sekä ommeltu amppeli. Kuvassa amppelin sisältä pilkottaa sementtilaastista tehty ruukku, jonka ohjeen löydät täältä.

 

Anni

facebook | instagram

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X