sormustin - Banneri
hylly nikkarointi lapsen kanssa

Meillä on kesän ajan ollut käynnissä pieni muodonmuutos kotipihan leikkimökissä. Ihan ensimmäisenä leikkimökin ympärille tuli kukkapenkki, sitten betoniaskelmat – lue vinkit betonilaattojen tekemiseen täältä. Leikkimökistä puuttui hylly pikkutavaroille, joten kävimme nikkarointipuuhiin lasten kanssa! Laudanpätkästä ja helmistä askarreltu hylly oli hauska yhdessä tehtävä nikkarointi.

Näin hylly valmistuu

Tarvitset

40 cm pitkän laudan pätkän ja maalia

Poran poranterineen

Puurenkaan

Narua

Helmiä

 

Maalaa ensin lauta sopivan väriseksi. Meiltä löytyi hienosahattua lautaa, joka sopii riittävän hyvin leikkimökkiin, mutta sisälle valitsisin sisustuksellisempaa höylättyä lautaa.

lautaan poratut reiät

Poraa laudan jokaiseen kulmaan reikä, meidän hyllyssä reiät on 2 cm päässä kummastakin reunasta. Poraaminen on lapsista todella hauskaa puuhaa, vaikka varovainen siinä pitääkin olla! Jos haluatte tutustua lapsen kanssa poran käyttöön ilman poranteriä, voitte aluksi piirtää tai maalata poralla – poralla maalatut sateenkaaret löydät täältä ja ohjeen poralla piirrettyihin kukkiin löytyy täältä.

Leikkaa neljä metrin mittaista narunpätkää. Sido niistä kaksi keskikohdistaan leivonpääsolmulla puurenkaaseen. Pujota helmiä lankaparin läpi, kunnes helmiä on pujoteltu n. 30 cm – voit mallata sopivan pituuden myös itse. Pujota sitten lankapari yhdestä laudan reiästä läpi ja tee solmu. Jos laudassa oleva reikä on liian iso, pujota ennen solmua vielä pieni helmi, joka estää solmua valumasta reiän läpi. Tee nyt sama toisilla langoilla. Näin valmistuu pidikenarut laudan taaimmaisiin reikiin.

leivonpääsolmu

Seuraavaksi lisää puurenkaaseen edellisten narujen molemmille puolille narut leivonpääsolmuilla. Vedä ne suoraan laudan etummaisten reikien läpi ja sido solmulla. Ennen solmua mittaa tarkasti, että narut ovat riittävän pitkät ja keskenään yhtä pitkät – hylly ei saa kenottaa alaspäin eikä sivuillekaan. Itse vedin etupuolen naruja ihan himpun kireämmäksi, jotta hylly on ministi kenollaan taaksepäin, jotta leikkimökin tavarat pysyvät paremmin hyllyllä.

Lopuksi voit tehdä vielä halutessasi tupsut hyllyn alle. Leikkaa yhteen tupsuun 10 x 15 cm narua ja sido ne reiästä tulevilla naruilla keskikohdastaan kiinni. Paina hapsut alaspäin, pyöritä narunpätkällä hapsut tupsuksi ja solmi naru. Tasoita lopuksi tupsu tasaiseksi.

tupsu hyllyn alalaitaan tupsu hyllyn alalaitaan

Lasten iloisen värikäs kädenjälki

helmistä askarreltu hylly

Meillä isimies sahasi hyllyn ja minä maalasin. Reiät porasimme lasten kanssa yhdessä, jokainen pääsi siis kokeilemaan poraa – 1,5-vuotiaalle riitti pitää kättä akkukoneen päällä samalla kuin minä porasin, mutta 3- ja 8-vuotiaat suoriutuivat poraamisesta itsenäisestikin, kun vähän olin auttanut alkuun. Helmien pujottelusta vastasi 8-vuotias Ee, toki pienemmätkin olisivat onnistuneet siinä avustettuna. Tämä projekti sopii siis monen ikäiselle, pienempää toki pitää avustaa enemmän, isommalta sujuu itsenäisemminkin.

Koska tämä hylly roikkuu yhdestä renkaasta, on hylly on hieman keinuvainen, eli perintökristalleja en laittaisi tälle hyllylle. Leikkimökin ronskiin ja suurpiirteiseen menoon tämä sopii loistavasti – ja aremmille tavaroille sopii myös, kunhan hylly on riittävän korkealla kiikuttavista pikkukäsistä.

Minusta on ihanaa, että leikkimökissä näkyy myös lasten iloisen värikäs kädenjälki. Sitten vain miettimään, mitä seuraavaksi keksittäisiin!

Millaisia nikkarointi-hommia te olette tehneet lasten kanssa?

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X