sormustin - Banneri

Olen ollut viikon Kaksplussan instavieraana. Joka päivä olen tarjoillut Kaksplussan stooreissa uuden askarteluidean ja ohjeen siihen. Mielestäni parhaat askarteluideat ovat yksinkertaisia ja helppoja, mutta niissä on jokin hauska juju tai wow-elementti. Ehdotonta plussaa on, jos askartelu ei vaadi erikoisempia materiaaleja, vaan kaikki löytyisi jo kotoa. Näillä kriteereillä olemme tehneet lasten kanssa seitsemän erilaista askartelua inspiraatioksi ja innoitukseksi muille.

askartelu viikoksi

1. Tupsuista Pokepallot

Ensimmäisen päivän askarteluvinkki on langasta tehty tupsu, joka on Pokemon-pallon näköinen. Tähän tarvitaan pala pahvia tai tupsukone sekä valkoista, mustaa ja punaista lankaa. Ohje pokepallotupsuun löytyy tästä postauksestani. Meillä nämä pallot ovat olleet  kovassa käytössä. Askarteluna tupsun pyörittely kuitenkin vaatii pitkäjänteisyyttä eli ei sovi ihan pienille lapsille.

Itse tehty pokemon-peli

2. Pajunkissat turpoavasta maalista

Turpoava maali on todella hurmannut tänä talvena. Turpoava maali toimii hyvin myös pajunkissa-askarteluun! Parasta on, ettei turpoava taikina tarvitse kuin vehnäjauhoja, suolaa, leivinjauhoa ja vettä. Valkoinen maali syntyi ilman elintarvikevärejä, ruskean maalitaikinan oksia varten sai sekoittamalla perustaikinaan kaakaojauhetta. Ensin laitettiin ruskea taikina minigrip-pussiin, jonka kulmaan leikattiin pieni reikä – näin pursotettiin oksat. Valkoista taikinaa sai pajunkissoiksi lusikalla. Kuopuksen kanssa tein siten, että hän sai tökkiä ensin valkoisella kissat ja sitten minä pursotin oksat ulottumaan jokaiseen kissaan. Kortit kovettuivat mikrossa oikein sopivan koviksi.

virpomisvitsa kortissa

 

3. Poran avulla maalattu sateenkaari

Maalatut sateenkaaret

Olemme tähän mennessä vain piirtäneet poralla (täällä ohje), nyt piirtämisen sijaan maalasimme poran avulla. Idea on sama – kartonki kiinnitetään poran päähän magneetilla, sitten pidetään varovasti sivellintä kartongin pinnassa, kun annetaan poran pyörittää paperia. Näin saimme kauniita väriympyröitä, jotka leikkasimme kuvan mallin mukaisesti sateenkaariksi. Osa sateenkaarista sai pilvet päihinsä. Nyt on menossa nalle-, valo-, sydän- ja sateenkaarihaaste – näitä kaikkia voi laittaa omaan ikkunaan ilahduttamaan ja muistuttamaan toivosta. Meillä nämä sateenkaaret ovat nyt ikkunassa nallen, valojen sekä sydämen kera. Sydämessä lukee ”kaikki järjestyy”, toivotaan näin!

Näin leikkaat sateenkaaren

4. Liima-suola-maalaus

Näihin liima-suola-maalauksiin tarvitsee ohutkärkisen liimatuubin, suolaa ja vesivärit. Ensin ääriviivat piirretään liimalla, sitten liimaan ripotellaan suolaa. Lopuksi liima-suola-viivat maalataan vesivärein. Väri tarttuu hurmaavasti suolaan ja alkaa levitä. On hauskaa seurata myös, miten vierekkäin olevat värialueet alkavat sekoittua suolassa ja muodostavat uusia värejä. Tämä oli lapsista todella hauska askartelu!

liima-suola-maalaus

5. Hyrrä-askartelu

Nämä hyrrät oli hauskat tehdä ja hauskat pyöritellä. Alkuperäinen ohje hyrriin löytyy täältä. Hyrrä on työnnetty nuppineulalla tyhjään muropakettiin ja neulan ja paketin välissä on pieni puuhelmi. Näin hyrrä pyörii paremmin. Hyrrää voi pyöritellä pillillä, mutta kyllä ne pyörivät ilman pilliäkin!

kartongista hyrrä

6. Kreppipaperi-maalaus

Jos tykkää silputa paperia, tämä on mainio askartelu. Teippasimme ensin vesiväripapereihin halutut kuviot – minä teippasin kaupungin ja Aalle avaruusraketin, Ee teippasi puun ja pari pikkutaloa. Silppusimme valmiiksi kreppipaperia, sillä se luovuttaa väriä hyvin. Sen jälkeen teippasimme paperit kiinni askartelualustoihin ja sumutin niihin vettä. Lapset asettelivat kreppipaperinpalat kosteaan paperiin ja lopuksi sumutin uuden kerroksen vettä paperille. Annoimme papereiden kuivua hyvin (tosin kreppipaperit noukimme malttamattomina jo aiemmin pois, kun lopputulos jännitti). Teipit kannattaa kuitenkin ottaa vasta sitten pois, kun paperit ovat kunnolla kuivat. Lopuksi teipatut alueet voi piirtää tusseilla. Tämä työ valmistui useammassa vaiheessa ja kuivuminen otti oman aikansa. Ei siis hötkyäjän hommaa. Toisaalta on hyvä harjoitella lasten kanssa myös pitkäjänteisyyttä – kaiken ei tarvitse valmistua heti.

kreppipaperimaalaus

7. Maalaamista kortilla

Palmusunnuntain kunniaksi askartelimme pääsiäismunia. Tähän askarteluun tarvitsee askartelumaalia, paperia ja jonkun kortin, vaikka vanhaksi menneen plussakortin. Maalia laitetaan paperin yläreunaan muutama tippa, sitten maalin yli ”skraapataan” kortilla kiemuroita ja viivoja. Annoimme maalausten kuivua, minkä jälkeen leikkasimme niistä munan muotoisia.

maalataan kortilla munia

 

Tämän viikon aikana askarteluissa on siis käytetty lankaa, kartonkia, maaleja, vesivärejä, suolaa, liimaa, kreppipaperia, vehnäjauhoja ja leivinjauhetta. Lisäksi on käytetty sivellintä, poraa, plussakorttia, saksia ja muovipussia välineinä! Aika kiva, värikäs ja monipuolinen viikko! Toivottavasti nämä ideat innoittavat sinuakin askartelemaan lasten kanssa!

Jos kaipaat lisää askarteluideoita, katso postaukseni Kierrätysmateriaalit käyttöön – 10 askarteluideaa lapsille ,  Pallon pomputtaja ja muut helpot koti-aktiviteetit viikoksi sekä Kissanpäivät -ompelukuvat + tulostettava malli. Käsitöitäni ja askartelujamme voit seurata myös instagramissa sekä facebookissa

Iloa viikkoosi!

Anni

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X