sormustin - Banneri

Vaikka aurinkoiset säät ovat hellineet ja suoneet ihania ulkoilumahdollisuuksia, on sisällä toteutettavia ohjelmanumeroita ollut keksittävä meidänkin lapsille. Kun päivään tulee yksi erikoisempi aktiviteetti, tuntuu koko muukin päivä sujuvan joutuisammin ja levollisemmin. Tässä viikon jokaiselle päivälle yksi aktiviteetti-vinkki – on liikuntaa, pähkäiltävää, leikittävää ja totta kai myös askarreltavaa!

Pallolle pomputteluverkko

Pallon pomputtaja

Ekaluokkalaisen jalkapalloharjoitukset ovat olleet tauolla (tietenkin). Näin vilaukselta pikku kakkosessa hauskan pallopomputtimen ja solmin oitis Eelle samanlaisen. Vastaavia on ollut Stadiumissa myynnissä nimellä football trainer, mutta suomenkielistä termiä en ole tälle löytänyt – kerro, jos tiedät!

pallolle verkko

Näin palloverkko valmistuu: Leikkaa langasta tai narusta (itse käytin Minimop-lankaa) neljä n. 3 m pitkää pätkää. Solmi kaikki langat yhteen keskikohdasta hevosenhäntäsolmulla. Sen jälkeen jaa langat pareittain ja tee kullakin parilla hevosenhäntäsolmu n. 10 cm päähän keskisolmusta. Ota seuraavaksi vierekkäisistä pareista yhdet narut ja solmi ne yhteen hevosenhäntäsolmulla n. 10 cm päähän edellisistä solmuista. Tee muillekin langoille samoin. Jatka tällaisia solmukerroksia, kunnes pallo sujahtaa hyvin verkkoon. Lopuksi sido langat yhteen solmulla lankojen päästä. Voit tehdä häntään toisenkin solmun, jolloin häntään saa sopivan lenkin kädelle. Sitten vain pidellään hännästä kiinni ja potkutellaan menemään! Pallo ei potkuista lentele lamppuihin – joskin varoituksen sanana kerrottakoon, että tästä saa myös helposti aikaan hienosti lentävän moukarin…

Pomputellaan palloa sisällä

Jäädytetyt lelut

Eilen tein -instassa oli loistava aktiviteetti: Jäädytetään pieniä muovileluja pakasterasiaan. Sitten annetaan lapsille nuo leluja sisältävät jääkalikat, kipollinen kuumaa vettä, sivellin ja suolaa – ehkäpä vielä dramaattisella huudahduksella ”voi ei, Frozenin Elsa on jäädyttänyt meidän lelut” höystettynä. Mietin, että näinköhän meidän lapset innostuu tästä, mutta niin he vain innostuivat! He jaksoivat vapauttaa leluja kokonaisen tunnin! Toki kolmevuotias Aa teki välissä muutakin, mutta sinnikkäästi istui Een vieressä vapautuspuuhissa. Kun tunnin aikana kaikki lelut eivät olleet päässeet vapauteen, lorottelin kuumaa vettä lelujen päälle ja suolasta suhisten dinot ja kilpparit pääsivät vapauteen. Seuraavalla kerralla laitan pakasterasioihin vähemmän vettä ja useamman pienen lelun – näin mielenkiinto säilyy paremmin.

jäädytetyt lelut

Koristeltavat kasvot

Voi miten mieluinen askartelu tämä kasvojen koristelu olikaan! Tulostettavat kasvot löytyivät ilmaiseksi Mer Magin nettikaupasta. Leikkelimme lankaa ja kangasta ja näin pelkät kasvot heräsivät henkiin, minäkin innostuin askartelemaan. Lapset valitsivat haluamansa värit hiuksille. Aa piirsi heti pinkkihiuksiselle tyypilleen paidan sekä käteen Batman-lelun. Ee letitti keskittyneesti omalle tyypilleen pitkät letit. Minä taas tein pikatupsut nutturoiksi. Aivan ihana hyvän mielen askartelu!

askarrellut kasvot

Hamahelmet uuniin

Hamahelmien kuumin kausi on esikoiselta ohi ja keskimmäisellä vasta edessä päin. Olikin hauskaa löytää Ihana-lehden sivuilta ohje, jossa hamahelmet pistetään uuniin paistumaan ihan uuteen muotoon. Näitä lätyskiä helmiä onkin sitten pujoteltu koruiksi. Näiden helmien pujottelu onnistuu kolmevuotiaaltakin, sillä reikä on  helmissä iso. Aan pujottelu-urakkaa helpotin solmimalla kuminauhan paksuun parsinneulaan. Neula pysyy hyppysissä paremmin kuin taittuva kuminauhan pää.

uunissa paistetut hamahelmet

Väritä, leikkaa ja liimaa yksisarviset

Löysin netistä hauskan mallin yksisarvisaskarteluun, sen voi tulostaa täältä. Ensin lapset maalasivat paperit vesivärein. Aa väritti myös oman yksisarvisensa vesivärein. Minä leikkasin pienet kuviot irti Aalle, hänen kärsivällisyytensä ei olisi riittänyt näin tarkkaan leikkaamiseen, mutta hän liimasi ne omaan paperiinsa itse, haluamiinsa kohtiin – minusta on ihanaa, että yksisarvinen näyttää kolmevuotiaan tekemältä. Ee taas väritti yksisarvisen puuvärein ja leikkasi ja liimasi itse. Söpö, monia vaiheita ja tekniikoita sisältävä askartelu. Samantyyppisiä tulostettavia leikattavia ja liimattavia eläinhahmoja löytyy esimerkiksi täältä.

askarreltu yksisarvinen

Sokkelo superpallolle vessapaperirullista

Niitä vessapaperirullia taitaa nyt löytyä joka kodista! Yksi päivä teippasimme kaikki talteen otetut vessapaperirullat pahville sokkeloksi. Ripustimme pahvin vessanovenkahvaan ja tiputimme superpalloja sokkeloon. Aina pallon selvittyä sokkelosta lapset huusivat spontaanisti jee ja juoksivat pallon perään tiputtaakseen sen uudelleen sokkeloon. Niin yksinkertaista, niin helppoa, niin viihdyttävää.

sokkelo pallolle

Väritystehtävään jujua

Kiva pääsiäishenkinen tulostettava askartelu löytyi täältä. Taustan voi värittää haluamallaan tavalla, lopuksi pupun pää leikataan ja liimataan pyöreänä väritettyyn paperiin. Tässä on ekaluokkalaisen Een versio tästä askartelusta. Aa aloitti myös tämän askartelun ja väritti yhden munan todella tarkasti, kunnes mielen valtasi räjähdys ja räks ja poks ja paperi muuttui ensin mustaksi sotkuksi ja sitten rytyksi ja sitten silpuksi, joka lensi kaikkialle 😀

väritetty pupu

 

Toivottavasti näistä aktiviteetti-vinkeistä oli teille iloa! Jos nämä vinkit eivät riittäneet, kurkkaa riisistä tehtävät etsimispullot sekä kierrätysmateriaaleista tehtävät askarteluvinkit! 

Luovia, iloisia hetkiä jokaiseen kotiin!

Anni

Kommentit (4)

Sattuipa somasti! Mä tulostin aivan saman kuvan töihin lisätyöksi. Nyt se odottaa ehkä ensi kevättä.

Olipa taas ihania ideoita! Pitää toteuttaa heti huomenna muutama lasten kanssa. Saako nää linkata vanhemmille etäopetusohjeiden mukana? 🙂

Ilman muuta saa, kiva, jos näistä vinkeistä on iloa!

Onneksi keväitä tulee vielä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X