Banneri

Näin otat parempia kuvia lapsesta – lue ammattikuvaajan vinkit

Valokuvaaja Laura Kallahti kertoo parhaat vinkkinsä lapsen kuvaamiseen.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Lapsen valokuvaus
Ammattikuvaaja Laura Kallahti kannustaa portrettikuvien lisäksi kuvaamaan aivan tavallista arkea.  © Laura Kallahti

Lapsen valokuvaus onnistuu kännykällä kotioloissakin, kun pitää mielessä tärkeimmät ohjenuorat. Pitkän linjan ammattilaiskuvaaja, monia julkkisten lapsiakin kuvannut Laura Kallahti jakaa parhaat vinkkinsä.

Suunnittele ja ennakoi

Lapsikuvauksessa on tärkeää suunnitella kuvaustilanne ennakkoon, erityisesti jos kuvaat potretteja. Lapset eivät jaksa olla kuvattavina pitkään, joten kaiken on hyvä olla valmiina kuvausta varten.

Tärkeää on myös pitää kuvattava tyytyväisenä. Älä siis kuvaa nälkäistä tai väsynyttä lasta. Yleensä aamupalan jälkeen on paras hetki valokuvaukselle.

Kannattaa myös varautua joustamaan hieman periaatteistaan. Pieni lahjonta esimerkiksi herkuilla voi tulla kyseeseen parempien kuvien saamiseksi.

Vaatteet ja rekvisiitta

Harmoniseen asukokonaisuuteen kannattaa panostaa potrettikuvissa. Varmista, että asu sopii taustaan: jos kuvaat esimerkiksi ulkona kukkien keskellä, valitse yksivärinen asu.

Vauvoista ja pikkutaaperoista saa hellyttäviä kuvia myös ilman vaatteita, kun iholla on vielä suloisia poimuja. Libero Touch -vaippa soveltuu hyvin kuviin, sillä se on värisävyiltään neutraali.

Kuvaan voi ottaa mukaan rakkaan lelun, jotta siitäkin jää lapselle ihana muisto.

Lapsen valokuvaus

Lapsikuvauksessa on tärkeää pitää kuvattava tyytyväisenä. Älä siis kuvaa nälkäistä tai väsynyttä lasta. Yleensä aamupalan jälkeen on paras hetki valokuvaukselle. © Laura Kallahti

Satsaa valoon ja varjoon

Valon ja varjon liitto on valokuvaamisen a ja o. Esimerkiksi vauvasta saa kauniin kuvan kotioloissa, kun hänet asetetaan ikkunan äärelle niin, että toinen puoli kasvoista on valon puolella ja toinen varjossa. Jos varjo on hyvin voimakas, esimerkiksi valkoisella lakanalla voi heijastaa valoa ikkunasta. Jos lapsi istuu lattialla ikkunan edessä, voi ikkunaan vetää ohuen verhon pehmentämään valoa.

Kun kuvaat ulkona, vältä keskipäivän kirkasta auringonvaloa. Suoraan ylhäältä päin tuleva valo ei näytä kuvassa hyvältä. Hakeudu tällöin mieluummin varjoon. Ilta-aurinko puolestaan luo pehmeää ja kaunista valoa kuvattavaan.

Muista tarkennus!

Kännykällä kuvatessa moni unohtaa tarkennuksen. Ennen kameran laukaisemista, paina sitä kohtaa ruudulla, mihin haluat tarkentaa. Jos kuvaat kasvoja, tarkenna silmiin.

Kuvakulmat ja rajaus

Mieti rauhassa kuvan rajausta: mitä haluat, että kuvassa näkyy tai ei näy? Kuvassa näkyvä ympäristö muodostaa kokonaisuuden kuvattavan kanssa.

Laskeudu kuvaa ottaessasi lapsen tasolle. Varmista, ettei kuva rajaudu poikki nilkkojen tai ranteiden kohdalta.

Älä ota kuvaa niin, että kuvattavan taustalla on pitkä linja, esimerkiksi puu tai tolppa, joka näyttää kuvassa siltä, että se kasvaa kuvattavan päästä.

Varmista myös, että horisontti tai muu pitkä linja kuvan taustalla on suorassa.

Älä unohda turvallisuutta

Etenkin vauvaa kuvatessa on tärkeää ottaa huomioon turvallisuus. Esimerkiksi keskellä parisänkyä vauvan on turvallista maata, jolloin häntä voi kuvata myös kauempaa. Kapaloitu vauva näyttää kuvissa suloiselta.

Myös vanhemman sylissä kuvattavan vauvan on turvallista olla. Lapselle on myöhemmin tärkeää nähdä, kun häntä on pidetty hyvänä.
Jos kuvaat vauvaa suoraan yläpuolelta, on tärkeää että kännykkä tai kamera on visusti kiinni esimerkiksi nauhalla kaulan ympärillä, ettei se pudotessaan vahingoita vauvaa.

Kuvaa myös arkea

Monet haluavat lapsista kauniita, harkittuja ja viimeisteltyjä potrettikuvia, mutta muista dokumentoida myös aivan tavallista arkea. Todennäköisesti lapset haluavat tulevaisuudessa nähdä, miltä esimerkiksi oma koti, lastenhuone, arkiset askareet ja tavarat näyttivät vuonna 2023.

Liity jäseneksi nyt!

Lue myös: Raskauspahoinvointi on yleinen vaiva – Irene kärsi oireista synnytykseen saakka: ”Oksensin lähes päivittäin”

Lue myös: Milla synnytti toisen lapsensa kotona: ”Rentouduin liiankin hyvin”

Lue myösHoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Kommentit (1)

Mummolassa on hyvä olla aina varavaippoka eli ainakin jos asutaan kaukana kaupoista:,D

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X