Banneri

Raskauspahoinvointi on yleinen vaiva – Irene kärsi oireista synnytykseen saakka: ”Oksensin lähes päivittäin”

Lähes puolet odottavista äideistä kärsii raskauden aikana pahoinvoinnista. Irene Naakalla raskauspahoinvointi kesti synnytykseen asti.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Raskauspahoinvointi

Raskauteen liittyvää pahoinvointia kutsutaan usein aamupahoinvoinniksi, mutta moni siitä kärsivä pitää nimitystä harhaanjohtavana. Pahoinvointia esiintyy nimittäin muulloinkin kuin aamuisin. Se voi iskeä milloin tahansa ja kestää vaikka koko päivän.

Yleensä pahoinvointi alkaa, kun viimeisistä kuukautisista on kulunut noin kuusi viikkoa. Useimmilla se menee ohi 14. raskausviikon tienoilla, mutta joillakin se voi jatkua koko raskauden ajan. Pahoinvoinnin syitä ovat verensokerin lasku ja hormonivaihtelut.

Äidiksi tulostaan kirjan kirjoittanut vaikuttaja Irene Naakka kuuluu niihin harvoihin, joilla raskauspahoinvointi kesti koko raskauden ajan. Hänellä on kuusivuotias tytär.

– Pahoinvointi alkoi kuudennella raskausviikolla, ja se kesti synnytykseen asti, Naakka kertoo.

Oksensin lähes päivittäin, alussa monta kertaa päivässä.

Nälkä voimisti huonoa oloa

Pahoinvointi oli pitkäkestoista muttei onneksi niin voimakasta, että Naakka olisi joutunut sairaalahoitoon. Huoleen olisi ollut syytä vasta sitten, jos ruoka ei olisi pysynyt sisällä useaan päivään tai oksentaminen olisi aiheuttanut nestehukan. Elimistön kuivumisen oireita ovat suun kuivuminen, virtsanerityksen väheneminen, väsymys ja huimaus. Nämä oireet ovat vakavia, ja ne vaativat heti hoitoa.

Naakka oli alkuraskaudessa viikon sairauslomalla ja sai pahoinvointiin lääkityksen. Hän koki pahoinvoinnin kokonaisvaltaisuudessaan mitä ikävimmäksi raskausvaivaksi.

– Siltä ei oikein päässyt pakoon. Mikään asento sohvalla ei vienyt sitä pois ja tuntui, että vain nukkuessa siltä sai hetken rauhan. Lääkkeet eivät kohdallani auttaneet.

Pahoinvointiin piti vain totutella.

Nälkä teki pahoinvoinnista erityisen hankalan, joten Naakka pyrki napostelemaan jotakin koko ajan.

– Jos saisin vielä kokea raskauden ja saisin pahoinvoinnin jälleen riesakseni, kokeilisin ehdottomasti akupunktiota.

Oletko sinä raskaana? Tilaa ilmainen Liberolaukku täynnä ihania tuotteita >>

13 vinkkiä raskauspahoinvointiin

  1. Syö kevyitä aterioita, mieluiten joka toinen tai kolmas tunti. Muista välipalat!
  2. Useimmiten raskauspahoinvointi alkaa aamulla, kun edellisestä ateriasta on kulunut pitkän aikaa ja verensokeri on alhainen. Kokeile syödä pala näkkileipää tai banaania, ennen kuin nouset ylös. Myös pieni iltapala ennen nukkumaanmenoa voi auttaa.
  3.  Suosi mietoja elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti kaloreita, kuten täysjyväleipää, riisiä, pastaa ja perunaa. Runsaasti hiilihydraatteja sisältävä välipala, esimerkiksi hedelmä tai voileipä, helpottaa usein oloa. Älä syö happamia hedelmiä tai vihanneksia. Vältä myös lihaa sekä voimakkaasti maustettua, rasvaista ja rasvassa paistettua ruokaa. Kokeile, voitko paremmin, jos suosit keitettyä ruokaa tai vaikkapa kasvisruokaa.
  4. Kuuntele kehoasi mutta pyri syömään mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti. Jossain vaiheessa sinun voi alkaa tehdä mieli erikoisia ruokia tai jotain, mitä et tavallisesti syö. Tämä ei haittaa, kunhan et nauti suuria määriä makeisia, suolaisia herkkuja tai makeita juomia.
  5. Yöuni on tärkeää, mutta yritä levätä myös päivällä. Useimmat ovat erityisen väsyneitä ensimmäisillä raskausviikoilla, ja tämä voi voimistaa pahoinvointia. Myös raitis ilma ja kävelylenkit voivat lievittää raskauspahoinvointia, ja ne tekevät keholle hyvää.
  6. Juo runsaasti tavallista tai hiilihapotettua vettä tai maitoa etenkin, jos oksennat usein. Juo neste pieninä annoksina pitkin päivää.
  7. Vältä kahvia ja mustaa teetä.
  8. Kokeile akupunktiota – osa äideistä saa siitä apua raskauspahoinvointiin.
  9. Älä lähde pitkälle automatkalle tai veneilemään, jos kärsit matkapahoinvoinnista tai tulet helposti merisairaaksi.
  10. Esimerkiksi apteekissa ja verkkokaupoissa myydään pahoinvointirannekkeita, joiden väitetään aktivoivan ranteessa olevia akupisteitä.
  11. Vältä tupakansavua ja pakokaasuja.
  12. Itsehoitolääkkeistä ei yleensä ole apua. Hoidoksi voi käyttää B6-vitamiinia (annostus 10–25 mg kolmasti päivässä), mutta sen tehosta ei ole tutkimusnäyttöä.
  13. Jos mikään muu ei auta, pahoinvointiin on olemassa myös reseptilääkkeitä. Kysy niistä aina ensin neuvolasta tai lääkäriltä. Näin saat myös tietää, ovatko oireesi niin vaikeita, että saatat tarvita sairaalahoitoa.

Lue myös: Milla synnytti toisen lapsensa kotona: ”Rentouduin liiankin hyvin”

Lue myös: Hoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Lue myös: Näin otat parempia kuvia lapsesta – lue ammattikuvaajan vinkit

Kommentit (8)

Tämä on TODELLA harhaanjohtava artikkeli. Tuollaisessa pahoinvoinnissa ei ole kyse mistään raskausoireesta eli raskauspahoinvoinnista vaan SAIRAUDESTA nimeltä HYPEREMEESI.

24/7 eli ympärivuorokautinen pahoinvointi alkoi vkolla 6 ja loppui vkolla 38 synnytykseen. Ehdottomasti elämäni pisimmät ja hirveimmät kuukaudet. Olin kuin zombi, kaikkea muuta kuin hehkeä odottava äiti. Heräsin yölläkin pahoinvointiin ja nukuin puoli-istuvassa asennossa koko raskauden. Ihan sama mitä laittoi tai ei laittanut suuhun ja mihin aikaan aamusta, päivästä tai illasta. B-vitamiinit, pahoinvointirannekkeet, akupunktiot ym tuli kokeiltua epätoivoisena ja lääkitystä ei saanut, piti vain kärsiä. Paino laski ja neuvolassa käskettiin vain syödä. Sellainen kuka ei ole kokenut, ei ymmärrä.

Olen synnyttänyt kolme lasta reilun kolmen vuoden sisään. Jokaisen aikana kärsin voimakkaasta pahoinvoinnista noin 20 viikolle asti. Viimeistä lasta odottaessani jouduin/pääsin sairaalaan tiputukseen, kun mikään ei ollut pysynyt sisällä moneen viikkoon. Illat makasin sängyssä monen peiton alla ja tärisin kylmästä. Aamulla aloitin oksentamisen ja 1v ja 2v hoitamisen. Mikään noista edellä mainituista keinoista ei auttanut eikä minulle koskaan edes tarjottu lääkitystä. Parhaiten auttoi, kun heti herättyä joi vettä niin paljon, että oksensi mahanesteet pihalle. Sen jälkeen sai syötyä jotain silloin kun ei ollut ihan pahimmat ajat menossa.

Minulla on 6 lasta.kärsin myös pahoinvoinnista.itsellä auttoi kun oli lasi kylmää marjakeittoa ja pala leipää jääkaapissa yötä varten.kun yöllä heräsin pissalle otin aina välipalaa vaik väsyttikin.näin ei päässyt maha liian tyhjäksi.Ai niin aamua varten piti olla vielä iso lasi täysomppumehua.Näin pääsi ylös sängystä aamulla ilman pahoinvointia.Ja päivällä kannoin aina suolakeksejä ja pillimehua mukana.pieniä aterioita pitkin päivää. Tsemppiä kaikille äideille ❤

Molemmilta lapsilta oksensin ja oksensin. Paino tippui raskauden aikana 15 kg. Mikään ei pysynyt sisällä. Kaupat olivat pahimpia paikkoja, ovesta sisään ja suoraan vessaan laattaamaan. Siihen ei auttanut mikään ja neuvolasta sanottiin vain, että pitää kestää vaan.

Minullakin kahdessa raskaudessa riesana hyperemeesi.

Oksensin useita kertoja päivässä aina plussatestistä synnärille.

Välillä olin osastolla tiputuksessa.
Se oli hirveää, mutta onneksi saimme kaksi ihanaa lasta.

Olen oksentanut myös keskenmenneissä raskauksissani sekä kohdunulkoisessa raskaudessa.

Tää ei ees ollu paha raskauspahoinvointi. Itsellä lähti lähemmäs 10kg ja mikään ei pysynyt sisällä. Yritä siinä sitten syödä ja itsellänikään ei ollu sieltä pahimmasta päästä.

Luulin, että tässä on ihan oikea, raju raskauspahoinvoiti kyseessä. Myös nuo ohjeet jäljessä ovat sitä samaa mitä neuvolan tätikin meikäläiselle aikoinaan antoi. Itse en kyennyt edes ajattelemaan mitään ruokaa. Siinä ei näkkileipä, banaanit eikä kasviskeitot auta. Sairaalaan ja takaisin 6 kuukautta ja 14 kg painoa pois. Hieman helpotti loppua kohti.

X