Banneri

Raskaus tuo mukanaan monia vaivoja – lukijat paljastavat: ”Olisin voinut nukkua koko raskauden”

Raskaus on upea asia, joka voi kuitenkin tuoda mukanaan myös monenlaisia ikäviäkin vaivoja, kuten jatkuvaa pahoinvointia, rintojen arkuutta ja erilaisia kipuja.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Lähes kaikki kokevat raskausaikana jonkinlaisia ikäviä vaivoja. Oireet ja niiden voimakkuus ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Kuva: Libero

Raskausaikana kehossa tapahtuvat muutokset aiheuttavat erilaisia vaivoja ja oireita odottajille. Voit kuitenkin lohduttautua sillä, että lähes kaikki menevät ohi etkä ole niiden kanssa yksin. Kysyimme Kaksplussan lukijoilta, mitä raskausajan vaivoja he ovat kokeneet odotusaikana.

Väsymys

Raskaus ja väsymys kuuluvat yleisesti yhteen etenkin alku- ja loppuvaiheessa. Alkuraskauden väsymys liittyy tietenkin uuden pienen ihmisenalun kehittymiseen. Lisäksi rintoihin muodostuu uutta kudosta, kohtu kasvaa, verimäärä lisääntyy ja kohdun seinämään muodostuu vieläpä täysin uusi elin, istukka. Raskauden puolivälissä ja loppuvaiheessa väsymyksen syynä voi olla raudanpuute, sillä lapsen kehitykseen tarvitaan runsaasti rautaa.

Ulla, 29:

Väsymys oli kamalaa, olisin voinut nukkua koko raskauden mutta kolmevuotias esikoinen ei ollut ihan samaa mieltä asiasta

Pahoinvointi ja närästys

Pahoinvointi on erittäin tavallinen raskausoire, joka alkaa muutaman viikon kohdalla. Se menee yleensä ohi noin 12. raskausviikolla mutta voi kestää huomattavasti pidempäänkin. Pahoinvointi on todella ikävä mutta täysin vaaraton oire. Lue vinkkejä avuksi raskauspahoinvointiin ja koeta kestää – olosi helpottaa kyllä.

– Pahoinvointi ensimmäisten 20 viikon ajan oli hyvinkin lamaannuttavaa. Sängynpohjalta ei meinannut päästä ylös ja mikään ruoka eikä juoma pysynyt sisällä. Joka aamu silti oli vääntäydyttävä ylös oksentamaan ja laittamaan vanhemmat lapset hoitoon ja itse soiteltava sairaslomaa, muistelee Marianna, 31.

Närästys ja happamat röyhtäykset vaivaavat etenkin loppuraskaudessa, kun lapsi alkaa viedä enemmän tilaa. Nekään eivät ole vaarallisia vaan pelkästään epämiellyttäviä – katso kuitenkin vinkkejä närästyksen lievittämiseen.

Rintojen arkuus

Rintojen arkuus ja kiristyminen voi olla raskauden ensioire. Rintoihin varastoituu rasvaa ja maitoa erittävät rauhaset kasvavat. Jos rinnoissa ei tapahdu ollenkaan kasvua raskauden aikana, pyydä imetysohjaajaa tarkistamaan tilanne. Hyvin harvoin käy niin, että rintarauhaskudosta ei ole riittävästi vauvan tarvitseman maitomäärän tuottamiseen. Voit silti imettää, mutta vauva saattaa tarvita lisämaitoa.

Elina, 29:

Vaatteiden pukeminen oli alkuraskaudesta kivuliasta kipeiden rintojen ja nännien vuoksi

Supistukset

Moni kokee supistuksia jo raskauden alkuvaiheessa, kun taas toisilla ne alkavat vasta loppuvaiheessa. Usein ne pahenevat iltaa kohti, ja myös rasitus tai stressi voi pahentaa niitä. Yleensä ne tuntuvat ikäviltä mutta eivät varsinaisesti tee kipeää. Supistuksia voi koettaa lievittää vaihtamalla asentoa: nousemalla hetkeksi seisomaan, istumalla alas tai asettumalla makuulle lepäämään. Muista myös juoda tarpeeksi – kehon kuivuminen voi pahentaa supistuksia.

Kohtuni on supistusherkkä, jonka vuoksi supistelua oli molemmissa raskauksissa varhaisesta vaiheesta lähtien ja varsinkin liikkuessa ja stressatessa. Tämä vähän haastoi raskausaikoja, kertoo Anniina, 35.

Turvotus ja puutuminen

Kun elimistössä on enemmän verta ja nestettä, limakalvojen lisäksi myös kädet ja jalat saattavat turvota. Tätä tapahtuu etenkin lämpiminä tai erityisen raskaina päivinä. Pääsääntöisesti turvotus laskee seuraavaan aamuun mennessä. Sitä voi myös helpottaa nostamalla jalat pariksi tunniksi ylös ja lepäämällä. Tukisukat, säännöllinen liikunta ja jalkojen nostaminen ylös aina tilaisuuden tullen auttavat pitämään verenkierron vilkkaana.

Nesteen kertyminen kudoksiin voi aiheuttaa myös käsien puutumista ja kipuja. Tätä kutsutaan rannekanavaoireyhtymäksi. Vaivaa hoidetaan lastoittamalla ranne ja joskus myös akupunktiolla. Apua saat fysioterapeutilta. Kivut voivat olla myös tavallisia nivelkipuja, sillä raskaushormonit tekevät nivelet yliliikkuviksi.

– Molemmissa raskauksissa jalat ja kädet turposivat, sormukset eivät enää mahtuneet ja oli vain yhdet vetoketjulliset kengät, joita pystyi käyttämään. Kaikki vaivat oli kuitenkin palkinnon arvoiset, lupaa Liisa, 34.

Raskausvaivat

Jalkojen turvotusta voi helpottaa nostamalla jalat pariksi tunniksi ylös lepäämään. Kuva: iStock

Tihentynyt virtsaamistarve ja virtsankarkailu

Jatkuvan pissahädän syynä on kasvava kohtu, joka painaa virtsarakkoa. Lisäksi munuaisten toiminta kiihtyy raskauden aikana, joten rakkoon erittyy enemmän virtsaa. Monille kohdun paine aiheuttaa myös virtsanpidätysvaikeuksia. Virtsankarkailua ei kuitenkaan pidä yrittää ehkäistä juomalla vähemmän, sillä elimistö tarvitsee erityisen paljon nestettä. Sen sijaan lantionpohjan lihasharjoittelusta voi olla paljon apua.

Noora, 24:

Olin väsynyt jatkuvasta pissalla ravaamisesta

Raskauden aikana virtsatietulehduksen riski on tavallista suurempi ja se on hoidettava mahdollisimman varhain. Siksi neuvolassa otetaan säännöllisesti virtsanäytteitä seurantaa varten.

Jalkojen ja käsien kihelmöinti

Niin kutsutussa levottomat jalat -oireyhtymässä jaloissa tuntuu pistelyä ja kihelmöintiä, ja samalla tulee vastustamaton tarve liikutella jalkoja. Usein oireet ilmenevät nukkumaan mennessä tai yhtäkkiä keskellä yötä. Usein raudanpuute altistaa levottomille jaloille raskauden aikana.

Kaikista inhottavin raskausvaiva oli iltaisin sietämättömät levottomat jalat, se oli todella tuskallista koska siihen ei auttanut mikään, sanoo Paula, 29.

Häpyliitoksen löystyminen, selkäkipu ja lantion kivut

Selkälihakset joutuvat koville vastapainottaessaan kasvavaa vatsaa, joten on luonnollista, että selkään sattuu raskauden aikana. Etenkin, kun tietyt luut löystyvät hormonien vaikutuksesta, jotta lapsi mahtuisi tulemaan ulos. Hyviä apukeinoja ovat esimerkiksi runsas lepo, painavien taakkojen välttäminen ja hyvät kengät.

Joitakin odottavia äitejä piinaa myös iskias: ristiselästä alas jalkoihin viiltävä kipu. Jos iskiasvaivat ovat pahoja, sinut voidaan ohjata neuvolasta fysioterapeutille. Jos kipu tuntuu pikemminkin lantiossa ja alavatsalla, se voi olla merkki häpyliitoksen löystymisestä. Neuvolasta voi pyytää lainaksi SI-tukivyötä helpottamaan kipua.

Elina, 29:

Liitoskivut alkoivat vaivata viimeisellä kolmanneksella. Liikkuminen ja pelkkä kyljen kääntäminen sängyssä olivat välillä ihan tuskaa

Hengästyminen ja sydämentykytys

Etenkin loppuraskaudessa monia kiusaavat sydämentykytykset, joiden aiheuttajana on elimistön tavallista suurempi verimäärä. Voi myös tuntua siltä, kuin olisit aivan rapakunnossa. Kaikki rasitus hengästyttää ja lyhyen tienpätkän käveleminen tuntuu kestävän ikuisuuden, sillä keuhkoille on tavallista vähemmän tilaa. Liikunnasta on kuitenkin paljon hyötyä raskauden aikana – tietysti oman jaksamisen mukaan. Vakava raudanpuute voi aiheuttaa samanlaisia tuntemuksia – pyydä siis mittauttamaan rauta-arvosi hemoglobiinin lisäksi.

– Portaiden kiipeäminen sai läähättämään kovasti. Tuntui absurdilta, kun olin omasta mielestäni hyvässä kunnossa, mutta pienetkin ponnistelut kävivät henkeen, kertoo Liisa, 34.

Ruokahimot

Jonkun ruoka-aineen tolkuton himoitseminen, tai ravinnoksi sopimattomista aineista haaveileminen on raskauden aikana aika tavanomaista. Outojen aineiden syömishimo eli Pica-oire ei ole onneksi kovin tavallinen, enimmäkseen syömisvimma kohdistuu vain johonkin tiettyyn ruokaan. Oireilun syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta hormonimuutosten vaikutus sekä maku- että hajuaistiin voi muuttaa vanhat suosikkiruuat inhokeiksi, tai päinvastoin.

– Raskausaikana shampoon ja hoitoaineen haju oli sietämätön. Jouduin lopulta ostamaan hajusteettomat ultra-sensitive-versiot, jotta pystyin pesemään hiukseni. Raskausajan mielitekona mustikkapiirakka oli ehdoton ykkönen. Kävin usein lounastauolla työpaikan lähileipomosta hakemassa palan, muistelee Noora, 36.

– Join raskausaikana todella paljon ananasmehua. Suolakurkuista olen aina pitänyt, mutta eritoten raskausaikana söin niitä paljon. Tästä tuli mieleen kun aivan alkuraskaudessa ennen kuin edes olin täysin varma raskaudestani, haistoin kaverini autossa sekä luokkahuoneessa suolakurkut ja kaveri silloin heitti vitsinä ”Olet paksuna”. Sitten raskaustestiin ilmestyi vahva plussa. Hassua!, kertoo Susanna, 21.

Odottajat voivat kärsiä raskausaikana monista muistakin vaivoista. Lue lisää odotusajan ongelmista ja siitä, kuinka niitä kannattaa hoitaa Liberon sivuilta >>

Lue myös: Raskauspahoinvointi on yleinen vaiva – Irene kärsi oireista synnytykseen saakka: ”Oksensin lähes päivittäin”

Lue myös: Milla synnytti toisen lapsensa kotona: ”Rentouduin liiankin hyvin”

Lue myösHoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Liity jäseneksi nyt!

Kommentit (4)

Itse olin TODELLA ärtynyt kaikkiin ja kaikkeen ympärilläni. Olin aika räjähdys herkkä pienistäkin asioista ja myös itkuinen. Mieliala vaihtelut oli itsellä yhtä vuoristorataa ja siihen päälle vielä kauhea väsymys. Aina puhutaan kyllä raskauden ajan mieliala vaihteluista, mutta todella harvassa mainitaan että voi myös olla ärtynyt, yleensä aina mainitaan vain itku herkkyys.

Kuorsaaminen! Limakalvot koko viimeisen kolmanneksen ajan niin turvonneet ettei meinaa henki kulkea ja kuorsaaminen ärsyttää niitä entisestään. Jatkuva kurkkukipu siitä! Aivan kauheaa kun väsymys vaivaa muutenkin ja jatkuvasti herää omaan kuorsaamiseen.

KIITOS sille ketä huomauttanut sanan raudanpuute!!! Kunpa olisin tämän itsekin tiennyt kolmannen lapsen syntymän jälkeen! Että se HB ei kerro juuri mitään siitä raudanpuutteesta..se voi todella vielä jatkua kauan raskauksien jälkeen ja siihen ei enää riitä ruokavaliolla korjaaminen, MUTTA kuka hoitaa äitiä ongelmineen jos niitä tulee??! Kovasti hoidetaan oireita, mutta ei selvitetä syytä!!
MITATKAA ÄIDIT ferritiini ja herkkä crp varsinkin jos mitä kummallisempia oireita alkaa tulla!!!!
Suomi on tulossa kaukana perässä siellä missä muut maat tämän jo tietävät!
Nim. Kohta vuoden kärsinyt ja leimattu mt ongelmaiseksi. Nyt diagnoosi E61.1 radanpuute ilman anemiaa!!!!!!!!

Et ole ainoa asian kanssa kamppaileva. Ärtyisyys, väsymys ja ajoittainnen itkuherkkyys keskiraskaudesta alkaen ilonani :) Siis todellakin monet ihmiset ärsyttäneet aivan jumalattomasti, en varsinaisesti huutanut taikka sen sellaista, mutta , sisäinen pauhanta sitäkin kovempi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X