Banneri

”Rytmistä kiinni pitäminen säästi huudoilta” ja muut lukijoiden vinkit vauva-arkeen

Mitä tarvikkeita kannattaa hankkia vauvaa varten? Entä kuinka vauva nukkuisi paremmin? Kaksplussan lukijat jakavat parhaat vinkkinsä vauvanhoitoon.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Osa vanhemmista pitää rutiineja tärkeinä, mutta ajankäyttöön ei kannata pienen vauvan kanssa suhtautua turhan vaativasti.

Vauva-aikaan saa monenlaisia vinkkejä pyytämättäkin, mutta kenties tärkeintä on muistaa, että harvaa asiaa voi kovasti suunnitella ennakkoon – ainakaan aivan vastasyntyneen kanssa. Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana ennustettava arki voi olla vaikea tavoite, omista toiveista huolimatta.

Myös vauvat ovat erilaisia persoonia. Jokin, mikä ei toimi yhdelle vauvalle lainkaan, voi olla täydellinen ratkaisu toiselle vauvalle.

Kokeneilta vanhemmilta voi sattua saamaan juuri omaan vauva-arkeen sopivan neuvon. Tällaisia vinkkejä Kaksplussan lukijat antoivat vauva-aikaan:

Hyödylliset tarvikkeet

Käytännöllisiin tavaroihin ja vaatteisiin on hyvä kuulla vinkkejä muilta vanhemmilta, joilla on jo kokemusta vauvanhoidosta. Monia asioita ei tule välttämättä edes ajatelleeksi etukäteen.

– Puhdistuspyyhkeet kannattaa ottaa mukaan joka paikkaan. Niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Niillä putsaat vauvan pyllyn ja puklut, lapsen suun soseesta, maahan tippuneen tutin, hiekkaiset kädet ja vaikka mitä muuta. Ne toimivat myös aikuisilla, vinkkaa nimimerkki Ässä.

– Ulkona nukkuminen oli vauvoille mieluisaa, ja varustin vaunut oravien ja kissojen varalta siihen tarkoitetulla verkolla, sanoo nimimerkki Sinttu.

Tilaa ilmainen Liberolaukku, joka on täynnä vauvan ensihetkiin sopivia tuotteita. Laukku sisältää muun muassa puhdistuspyyhkeitä, vauvaöljyä ja vaippoja.

Vauvat ovat omanlaisiaan persoonia eivätkä kaikki hoitovinkit sovi jokaiseen perheeseen.

– Vauvan pissaa saattaa tulla vaipasta ohi öisin ja yöllinen lakanoiden ja suoja-alustan vaihto tuntui turhalta työltä unisena. Aloimme käyttää kahta lakana-suojasettiä, niin johan helpotti kun märät lakanat pystyi poistamaan ja säästyi uudestaan petaamiselta, kertoo nimimerkki Repe.

– Vaavi-sängyn vuokraaminen helpotti arkea, kun vauva nukkuu ja viettää ison osan ajastaan maaten. Sängyssä on renkaat, joten sitä on helppo kuljettaa asunnossa huoneesta toiseen. Meidän poika vaati erityistä huolenpitoa ja erilaisia mittareita ja monitoreja piti kantaa mukana. Nekin kulkivat hienosti sängyssä mukana, Repe jatkaa.

– Olen käyttänyt lapsillamme ohuita tumppuja käsissä, kun kynnet ovat olleet aluksi hennot mutta terävät, muistuttaa Sinttu.

– Jos ei ole varaa hoitopöytään, se ei mahdu asuntoon, hoitopaikkaa ei saa vesipisteen viereen tai olet matkoilla, kannattaa laittaa pieneen suihkepulloon vettä ja vaipanvaihdon ajaksi pieni pyllypyyhe vauvan takamuksen alle. Sen jälkeen enimmät kakat voi pyyhkiä vaikka Liberon puhdistuspyyhkeillä pois, sitten suihkaus vettä pyllylle ja takamuksen alla olevalla pyyhkeen lipareella pyllyn taputtelu kuivaksi. Toimii matkoilla kuin junan vessa, neuvoo nimimerkki Pindestinde.

Pieni pyyhe käy hoitopöydästä, jos sellaista ei ole käytössä. Varaa viereen suihkepullo ja Liberon puhdistuspyyhkeitä.

– D-vitamiinitippoja kannattaa säilyttää hoitopöydän hyllyllä. Pienelle vauvalle on helppo antaa d-tipat hoitopöydällä osana päivittäisiä hoitorutiineja, vinkkaa nimimerkki 4 lapsen äiti.

– Valitsin lapsille mahdollisimman helposti puettavia vaatteita, aluksi kietaisumalleja, jotta ei tarvinnut pujottaa päätä vaatteen sisään. Katsoin aina, ettei selkäpuolella ollut vaatteissa neppareita tai nappeja, jotka olisivat voineet painaa, kertoo Sinttu.

– Tavallisen vauvan bodyn saa helpoiten pään yli, kun bodyn laittaa ensin niskaan ja sieltä vetää pään yli. Kumma kyllä näin pieni ero pukemisessa on todella suuri, vauva ei harmistu kuten tavallisesti pään yli bodya laittaessa, neuvoo Anna.

Vauvan rytmi ja unet

Vauva-ajasta nauttii eniten, kun se on omannäköistä. Siinä missä osa tahtoo mieluiten tehdä asioita omaan ja vauvan tahtiin eikä vilkuilla kelloa, osa kaipaa arkeen perusrakennetta ja yrittää noudattaa rutiineja mahdollisuuksien mukaan.

Vauvan rytmiin ja nukuttamiseen löytyy vinkkejä niin paljon kuin on vauvojakin. Tärkeintä on pitää ajankäyttöä koskevat odotukset realistisina ja muistaa, että lapsi tarvitsee vanhemmilta ennen kaikkea inhimillisyyttä.

– Vauvalle hyvin tärkeäksi asiaksi osoittautui selkeä päivärytmi. Ruokailujen rytmistä kiinni pitäminen ja aikataulutetut päiväunet säästivät meidät monilta huudoilta. Kun päivärytmi on kunnossa ja siitä pidetään kiinni, lapsen hoitaminen helpotti hyvin paljon, pohtii Repe.

– Rutiinit palkitsevat, kun lapsi kasvaa isommaksi. Vauvaa on helppo opettaa turvalliseen arkeen. Asiat eivät tapahdu spontaanisti vaan tylsästi samaan aikaan, sanoo nimimerkki Iskä.

Vauva-arkeen ei kannata ladata turhia paineita. Vauva kaipaa vanhemmiltaan ennen kaikkea inhimillisyyttä.

– Opeta nukkumaan monessa eri paikassa. Omaan sänkyyn, rattaissa, kaukalossa, sylissäkin, kehottaa Anonyymi.

– Keinutuolissa keinuttelu vauva sylissä rauhoitti vauvaa. Vauvan vatsan hierominen pyörivin liikkein auttoi vatsavaivoihin, vinkkaa Sinttu.

– Älä äiti stressaa! Paras vinkkini on ottaa iisisti. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, eikä turhia paineita kannata itselleen ottaa. Elämä muuttuu kovasti vauvan tultua taloon, joten itseään ja kumppaniaan kohtaan kannattaa suhtautua lempeästi – muutokseen tottuminen vie aikaa. Vauvat kehittyvät hyvin korvikkeella, jos imetyksessä on hankaluutta, kannustaa nimimerkki Rento mutsi.

Lue myös: Vauvakin kaipaa kehonhuoltoa – näin hierot vastasyntynyttä

Lue myösHoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X