Banneri

Vauvakin kaipaa kehonhuoltoa – näin hierot vastasyntynyttä

Lihasjännitykset voivat aiheuttaa vauvalle vaikeaa oloa ja vatsavaivoja. Jumeja vapauttavaa hierontaa voi antaa vauvalle kotioloissakin.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Vauvahieronta
Kosketus on tärkeää pienille lapsille ja hieronta voi olla mukava hetki yhdessä.

Vastasyntynyt vauva kaipaa kehonhuoltoa siinä missä huonoissa työasennoissa sinnittelevä aikuinenkin, muistuttaa kätilö Silja Seppänen.

– Vauva on kohdussa aivan myttykyyryssä, mutta normaalissa alatiesynnytyksessä vauvan staattiset asennot yleensä oikenevat. Jumit aukeavat, kun vauva kulkee lantion luista synnytyskanavaa pitkin ja hän kääntelee omaa lantiotaan, hartioitaan sekä päätään puolelta toiselle. Ensimmäinen parkaisu täyttää keuhkot ja vapauttaa pallean jännitteistä. Esimerkiksi sektio- ja imukuppisynnytyksissä vauvan keho ei tee näitä luontaisia oikomisia, jolloin jännitteitä saattaa olla enemmän, Seppänen tietää.

Vauvan kehoon kohdussa syntyneet jännitteet saattavat aiheuttaa monenmoisia oireita.

Aikuinen tietää, millaista on, kun niska on jumissa. Pää ei käänny, on hankala olla ja se ärsyttää. Se on samanlaista vauvalla.

Jumi voi vaikuttaa haitallisesti esimerkiksi imetykseen. Vauva voi alkaa hylkiä rintaa, jolloin äiti usein luulee, että vika on rinnassa.

– Niskan alueen kireydet voivat vaikuttaa myös vagushermoon ja sitä kautta vatsan alueen elimiin ja pallealihakseen. Se taas voi aiheuttaa vatsavaivoja ja refluksia. Monesti näiden uskotaan olevan vauvalle normaalia, mutta eivät ne ole.

Vauvan jumeja voi hoidattaa osteopaatilla, kiropraktikolla tai vyöhyketerapissa, mutta kehonhuoltoa ja hierontaa voi antaa vauvalle itsekin.

– Jokainen vanhempi pystyy hieromaan vauvan jännittyneitä lihaksia kotonakin. Kukaan ei hiero omaa vauvaansa niin lujaa, että satuttaisi häntä, Seppänen rohkaisee.

Vauvahieronta

Aloita hieronta varmistamalla, että tila on lämmin ja lapsella ei ole nälkä.

Esimerkiksi vauvan jalkapohjien hierominen hoitaa koko kehoa, sillä koko ihmisen kehoa peittävä lihaskalvojärjestelmä päättyy jalkapohjiin. Seppänen muistuttaa, että lihasjännitysten laukaisemisen lisäksi vauvahierontaan liittyy myös syvempi merkitys.

– Kosketus tuottaa rakkauden ja yhteenkuuluvuuden hormonia eli oksitosiinia. Vauvahieronta tuo hyvän olon paitsi vauvalle, myös vauvaa hierovalle aikuiselle. Myös hän saa käsien kautta ihokontaktin, ja sitä myötä myös hänessä vapautuu hyvän olon hormonia.

Miten vauvaa sitten kuuluu hieroa? Tärkeintä on varmistaa, että tila on tarpeeksi lämmin ja vauvalla on hyvä olla eikä hänellä esimerkiksi ole nälkä. Hierontaan tulee käyttää luonnollista, ei synteettistä öljyä. Hyvä vaihtoehto on Joutsenmerkitty ja hajusteeton Libero Vauvaöljy, joka sisältää pohjoismaista rapsiöljyä ja on Asthma Allergy Nordicin suosittelema.

Vauvahieronta

Liberon kosteuttava vauvaöljy sopii kaikille pienille lapsille, joilla on kuiva ja herkkä iho. Öljyä voi käyttää esimerkiksi vauvahieronnan aikana.

– Tärkeää on hieroa tietoisesti, ei sinne tänne huiskien. Hierojan tulee olla läsnä ja keskittyä siihen, miltä vauva tuntuu käsien alla ja miten hän reagoi kosketukseen. Tarkoitus ei ole suorittaa toimenpidettä vaan koskettaa rakkaudella.

Näin annetaan hyvä vauvahieronta – katso video:

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

Lue myös: Pikkulapsen iho voi oireilla monilla tavoilla – nämä ihottumat ovat yleisiä lapsilla

Lue myös: Näin otat parempia kuvia lapsesta – lue ammattikuvaajan vinkit

Lue myös: Milla synnytti toisen lapsensa kotona: ”Rentouduin liiankin hyvin”

Lue myösHoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Liity jäseneksi nyt!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X