Raskaus 15.07.2013 Päivitetty 04.08.2021

Istukka – Raskausajan ihmeellinen elin on odotukselle välttämätön

Istukka on raskauden onnistumisen kannalta välttämätön elin. Sen tehtävä on huolehtia sikiön hapen ja ravinnonsaannista ja tuottaa hormoneja. Jos istukan toiminta häiriintyy, vaarantuu myös sikiön hyvinvointi.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Istukka on elin, johon napanuora kiinnittyy raskausaikana vauvan kehittyessä äitinsä kohdussa, ja jonka tehtävä on kuljettaa ravintoaineita ja happea äidiltä lapselle ja kuona-aineita lapselta äidille.

Se alkaa kehittyä heti, kun hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdun limakalvolle. Siihen kehittyy haaramaisia ulokkeita, jotka tunkeutuvat kohdun limakalvokudokseen. Äidin ja sikiön verenkierrot eivät silti sekoitu keskenään, vaan niitä erottaa ohut kalvo.

Tämä istukkakalvo läpäisee vasta-aineita, joten sikiö saa äidiltä suojaa taudinaiheuttajia vastaan. Valitettavasti se läpäisee myös osan viruksista ja bakteereista sekä tupakan myrkyt, alkoholin, monet lääkkeet ja huumeet.

Istukan toiminta on täydellistä 15.-16. raskausviikolla, minkä jälkeen se vielä kasvaa ja uudistuu. Vasta 32. viikon jälkeen se saavuttaa lopullisen muotonsa.

Loppuraskaudessa se alkaa hitaasti rappeutua. Syntymän hetkellä noin puolikiloinen, halkaisijaltaan 20-25-senttinen istukka on tehnyt tehtävänsä. Lapsen syntymän jälkeen on alkaa jälkeisvaihe, jossa istukka syntyy tai se irrotetaan kohdusta.

Istukan tärkeät tehtävät

Istukka huolehtii sikiön hapen ja ravinnonsaannista ja tuottaa hormoneja. Sillä on tärkeitä tehtäviä, joita ilman raskaus ei voi onnistua:

  • Sen kautta sikiön verestä poistuvat hiilidioksidi ja aineenvaihdunnan kuona-aineet.
  • Istukkakalvon läpi sikiön veri hapettuu ja saa ravinteita.
  • Ylimääräinen lapsivesi suodattuu pois istukan ja sikiökalvojen kautta.
  • Se on tärkeä raskausajan hormonitoimintaan liittyvä umpieritysrauhanen. Istukka tuottaa hCG-hormonia, joka ylläpitää alkuraskaudessa keltarauhasen toimintaa sekä raskautta.
  • Noin 6.-7. viikolla istukka alkaa tuottaa estrogeenia, progesteronia ja muita hormoneja sekä kasvutekijöitä, joilla kaikilla on keskeinen osuus raskauden ylläpidossa, sikiön kehityksessä ja aikanaan synnytyksen alkamisessa.
  • Lisäksi istukan tuottamat hormonit lisäävät odottavan äidin lantion nivelten liikkuvuutta, auttavat kohdunsuun laajenemisessa synnytyksen aikana ja valmistavat rintoja maidontuotantoon.

Etinen istukka

Istukka voi sijaita joko kohdun etu- tai takaseinässä. Sijainti ei vaikuta raskauden sujumiseen, ellei se ole alhaalla kohdunsuun päällä. Tällöin puhutaan eteisistukasta tai etisestä istukasta.

Eteisistukka saattaa kohdun kasvaessa nousta pois kohdunsuulta. Jos istukka sijaitsee kokonaan tai osittain kohdunsuun päällä vielä raskauden lopussa, synnytys hoidetaan sektiolla hieman ennen laskettua aikaa.

Eteisistukkaan liittyy raskauden aikana kohonnut verenvuodon riski. Eteisistukan yhteydessä ennakoiviin supistuksiin tulee suhtautua vakavasti.

Lue myös:

Mikä lootussynnytys? Maailmalla suosiota saa istukkaruokinta, jossa napanuoraa ei leikata – voi olla vauvalle riski

Napanuora yhdistää vauvan äitiin – Tiesitkö nämä mielenkiintoiset faktat napanuorasta?

Keskusteluissa: Kokemuksia etisestä istukasta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X