Raskaus viikko viikolta 27.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

4. raskausviikko

4. raskausviikko tuo mukanaan ensimmäisiä hormonimuutoksia äidin kehossa. Alkio kiinnittyy kohdunseinään, ja keho alkaa tuottaa hCG-hormonia, joka antaa positiivisen tuloksen raskaustestissä. Myös istukka alkaa kehittyä ja alkion ensimmäiset verisolut syntyvät.

Teksti
Toimitus

Istukan kehitys alkaa

Kun 4. raskausviikko alkaa, on edellisen raskausviikon loppupuolella hedelmöittynyt munasolu on saavuttanut kohdun.

Alkio on noin viikon ikäinen ja se on juuri kiinnittynyt tai kiinnittymässä kohdunseinämään. Myös istukka ja ruskuaispussi alkavat kehittyä.

Ruskuaispussi suojaa alkiota ja huolehtii aineenvaihdunnasta äidin ja alkion välillä ennen istukan kehittymistä. Se ryhtyy pian tuottamaan lapsen ensimmäisiä verisoluja. Muutaman viikon kuluessa ruskuaispussi häviää, kun istukka on kehittynyt.

Myös istukka on alkanut kehittymään heti alkion kiinnittymisen jälkeen. Istukkaan kehittyy haaramaisia ulokkeita, jotka tunkeutuvat kohdun limakalvokudokseen.

Alkio yhdistyy kehittyvään istukkaan pienen varren voimin. Tästä varresta kehittyy napanuora, ja raskauden edetessä lapsi saa äidin veren ravintoaineet sen kautta. Jo nyt pienen alkion hermosolut alkavat kehittyä.

Raskaustesti ei välttämättä näytä plussaa, kun 4. raskausviikko alkaa

Neljäs raskausviikko tuo mukanaan ensimmäisiä hormonimuutoksia äidin kehossa. Alkio on kiinnittynyt kohdunseinään, ja keho alkaa tuottaa hCG-hormonia, joka antaa positiivisen tuloksen raskaustestissä. Hormonitaso on kuitenkin niin alhainen vielä tässä vaiheessa raskautta, ettei raskaustesti välttämättä vielä anna positiivista tulosta.

Monet apteekissa myytävät raskaustestit ovat nykyään hyvin herkkiä. Herkimmät niistä saattavat näyttää raskauden, vaikka kuukautiset eivät olisi vielä jääneet pois. Joskus taas saattaa käydä niin, että liian varhain tehty testi ei näytä raskautta, vaikka se olisikin alkanut. Kaikista varminta onkin tehdä raskaustesti vasta sitten, kun kuukautisten olisi jo pitänyt alkaa.

hCG-hormoni  voidaan määrittää myös verestä, jos on aihetta epäillä esimerkiksi kohdun ulkoista raskautta tai keskenmenoa.

Pieni verinen vuoto on normaalia alkuraskaudessa

Kun munasolu kiinnittyy kohdunseinään, saattaa muutama pieni verisuoni rikkoutua. Tämä saattaa aiheuttaa pientä verensekaista vuotoa, joka on kuitenkin täysin vaaratonta.

Kun 4. raskausviikko alkaa, hCG-hormonin määrä elimistössä on vielä niin pieni, ettei sinulla todennäköisesti vielä ole raskausoireita. Monet odottajat pohtivat silti, voiko hedelmöittymisen tuntea.

Jokaisen keho ja mieli toimivat kuitenkin omalla tavallaan. Siinä missä joku voi miettiä tunteneensa pientä oireilua, kun alkio kiinnittyi, toisen raskaus yllättää vasta useamman raskausviikon jälkeen.

Joillekin naisille tulee vahva tunne raskaudesta hyvissä ajoin ennen testin tekemistä: joskus sen ehkä vain alitajuisesti tietää, ennen kuin raskaustesti on vielä paljastanut asian todellistaa laitaa.

Lue myös:

Kaikki alkuraskaudesta – vointi, oireet ja raskauden seuranta
Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista
Voiko raskaustesti antaa väärän positiivisen tuloksen? Kemiallinen raskaus pysähtyy alkumetreille

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X