Vanhemman terveys 27.01.2024 Päivitetty 12.04.2024

G-piste hukassa? Ei hätää – erillistä pistettä kuten hermokimppua ei kuulukaan löytyä

Tiedätkö, mikä G-piste oikeastaan on? Selvitimme, mistä on kyse ja miten oikean kohdan voi löytää niin mieheltä kuin naiselta.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

G-piste, tai nykyään ennemminkin G-alue, on paljon puhuttu erogeeninen alue. Kyseinen alue siis tuottaa nautintoa erityisen herkästi sitä hyväillessä.

Naistyypillisessä kehossa emättimen etuseinämän alue aiheuttaa erityisen voimakasta kiihotusta yhdynnässä. Se, onko naisella emättimessään kuitenkaan oikeasti varsinaista G-pisteeksi nimettyä tiettyä kohtaa, on kiistelty asia.

G-piste terminä elää vahvasti

G-piste on alun perin saanut nimensä saksalaisen gynekologi ja tutkija Ernst Gräfenbergin mukaan. Termiä on käytetty 1980-luvun alkupuolelta, vaikka Gräfenberg julkaisi jo vuonna 1950 tutkimuksen, jossa kuvaili erogeenista aluetta emättimen etuseinämässä.

G-pisteen kerrotaan sijaitsevan noin neljän sentin syvyydessä emättimen etuseinämän keskellä. Varsinaista yksiselitteistä pistettä kuten hermokimppua lääketieteessä ei kuitenkaan ole etsinnöistä huolimatta onnistuttu löytämään. G-pistettä ei ole onnistuttu myöskään kuvantamaan, eikä sitä ole löydetty koepalatutkimuksissa tai ruumiinavauksissa.

Koska lääketieteellinen tutkimus ei ole pystynyt aukotta selittämään tätä nautinnon lähdettä tiettynä anatomisena rakenteena, on nykyään käsite erogeenisesti herkästä G-alueesta G-pistettä kuvaavampi.

G-pistettä voi hyväillä emättimen, välilihan tai peräaukon kautta

G-pisteen alueita voi olla erilaisia, aivan kuten vaginoitakin. Naistyypillisissä kehoissa G-alue ulottuu kuitenkin enintään noin kuusi senttiä emättimen etuseinämän yläpuolelle.

Lue myös: Mikä emätin oikeastaan on? Tätä kaikkea et siitä tiennyt

G-piste löytyy myös miestyypillisestä kehosta. Miehillä samankaltainen alue nimittäin tunnetaan tutummin nimellä eturauhanen. Miehen G-piste löytyy peräaukon etupuolelta noin 2,5–5 sentin syvyydeltä, ja sitä voi stimuloida joko välilihan alueen tai peräaukon kautta. Eturauhanen voi kiihottuessa paisua ja tuntua jopa muutaman sentin kokoiselta kiinteältä alueelta.

G-pistettä voi yrittää hyväillä sormin, erilaisilla välineillä tai vaginaalisessa yhdynnässä peniksellä.

G-piste voi aiheuttaa tavallista voimakkaamman orgasmin

Sekä emättimessä että peräaukossa olevan G-alueen ärsytys voi kiihottaa seksuaalisesti hyvinkin paljon. Esimerkiksi hieromalla eturauhasta peräsuolen kautta voidaan laukaista niin sanottu G-pisteorgasmi, joka ei edellytä peniksen koskemista välttämättä lainkaan. Se voi myös olla tavallista orgasmia voimakkaampi kokemus.

Vaginaorgasmien puolestaan uskotaan nykytiedon valossa olevan klitorisorgasmeja. Klitoriksen tiedetään olevan niin suurikokoinen elin, ettei vaginaa käytännössä voi stimuloida ilman klitoriksenkin stimulointia. Koska G-pistestimulaatio aiheutuu jokaisella erilaisista ärsykkeistä, voi niin sanottu G-pisteorgasmi koostua todellisuudessa useiden eri alueiden hermostollisista yhteyksistä.

Vaginaalista G-pistettä voidaan kuitenkin kiihottaa hyväilemällä emättimen etuseinämää noin etusormen mitan syvyydeltä. Vaginaalinen G-alueen stimulaatio voi tuntua kihelmöintinä virtsaputken hermotuksissa. G-alueen hieronta voi myös saada naistyypillisissä kehoissa aikaan ejakulaation eli sen, että ulkoisista sukuelimistä purkautuu nestettä.

Lue myös: Naisen orgasmi on monen asian summa, jota voi harjoitella – Nämä asiat vaikuttavat sen saamiseen

On tavallista, ettei G-aluetta välttämättä löydä

Onko G-piste hukassa? Ei hätää – erityisen kiihotusherkkää aluetta ei välttämättä löydy, eikä tarvitsekaan. G-alue ei tunnu välttämättä millään tavalla erilaiselta kuin muukaan kudos niin kutsutun G-pisteen ympärillä.

G-pistettä voi yrittää hyväillä sormin, erilaisilla välineillä tai vaginaalisessa yhdynnässä peniksellä. Kannattaa huomioida, että G-alueen hyväily voi aiheuttaa sekä nais- että miestyypillisissä kehoissa pissahädän tunteen.

Jos hyväilee eturauhasta, eli ”miehen G-pistettä”, peräaukon kautta, on kannattavaa käyttää vesipohjaista liukuvoidetta.

Lähteet: Sexpo, Terveyskirjasto, Tieteen Kuvalehti, Yle, Yle

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X