Vauva 05.02.2021 Päivitetty 29.05.2023

Suosikkibloggaajan vauva syntyi etuajassa: ”Kaikki ei mennyt ihan oppikirjan mukaan”, Operaatio äiti -Anette kertoo

Operaatio äiti -bloggaaja Aneten neljäs lapsi syntyi yli neljä viikkoa ennen laskettua aikaa. Aneten loppuraskaus oli yhtä jännitysnäytelmää.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Niclas Mäkelä

Operaatio äiti -blogia kirjoittavan Anette Ahon, 30, perheeseen on syntynyt poikavauva. Vauva syntyi suunnitellulla sektiolla raskausviikolla 35+6.

– Oli aika vaikea sektio. Jostain syystä kaikki ei mennyt ihan oppikirjan mukaan, Anette kertoo Instagram-tarinassaan.

Sekä äiti että vauva voivat kuitenkin hyvin.

– Suloinen pieni poika syntyi aamulla, Aneten puoliso kertoo operationpapa-instatilillään.

Anette joutui jäämään keisarileikkauksen jälkeen heräämöön tavallista pidemmäksi aikaa. Vauva pääsi ensitunneksi isänsä hoiviin.

Instagram-tarinassaan Anette kertoo, ettei hänellä kuitenkaan ole sektiosta katkera tai ahdistunut olo. Kaikesta huolimatta synnytyksestä jäi hyvä mieli.

”Loppuraskaus on ollut yksi iso jännitysnäytelmä”

Aneten loppuraskaus oli kaikkea muuta kuin helppo. Hän alkoi tammikuun alussa kärsiä kipukohtauksista, jotka muistuttivat sappikohtauksia. Lopulta 34. raskausviikolla hänellä diagnosoitiin raskaushepatoosi.

Raskaushepatoosiin aloitettiin lääkitys, mutta maksa-arvojen noustessa Anette joutui osastolle melkein viikoksi. Osastolla ollessaan Anetella todettiin myös alkava pre-eklampsia, jota puhekielessä kutsutaan raskausmyrkytykseksi.

Lisäjännitystä tilanteeseen aiheutti tyypin 1 diabetes, jota Anette on sairastanut pian 24 vuotta. Diabetes aiheuttaa riskejä loppuraskauteen.

– Monissa tapauksissa raskauden lopussa sikiö alkaa kasvamaan käyrillä liian kovaa ja tästä syystä raskautta seurataan tiheästi ultrissa, Anette kertoo blogissaan.

36. raskausviikolla tehdyssä ultrassa pojan arvioitiin painavan noin neljä kiloa, ja siksi Anetelle tehtiin lapsivesipunktio. Lapsivedestä voidaan tulkita, ovatko sikiön keuhkot jo kypsät ja onko sikiölle kehittynyt ahdinkotilaa. Tutkimuksessa paljastui, että ahdinkotilasta kertova EPO-arvo oli lievästi nousussa, ja sektiopäivä lyötiin lukkoon.

Vauvan keuhkot eivät olleet vielä aivan kypsät, joten niitä alettiin kypsyttää kortisonilla, jotta vauva olisi mahdollisimman valmis syntymään sektiopäivänä.

Myös Aneten aiemmat lapset ovat syntyneet reilusti ennen laskettu aikaa. Topi, Elsa ja Alma ovat syntyneet raskausviikoilla 36+6, 35+2 ja 36+0. Kaikki synnytykset ovat olleet sektioita.

Matkaan on mahtunut yksi raskausmyrkytys ja epäonnistunut käynnistys, istukan repeäminen sekä onnistunut suunniteltu sektio.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X