Vauva 20.08.2014 Päivitetty 08.02.2024

Tuore äiti, tämän tahdot tietää vastasyntyneestä!

Montako peittoa vauva tarvitsee? Pitääkö tuttipullo desinfioida? Kaikkia kysymyksiä ei ehkä muista tai kehtaa neuvolassa kysyä. Me kysyimme puolestasi!

Teksti
Else Turunen

Mistä tietää, montako peittoa vauvalle voi laittaa?

Yleensä vauvalle riittää yksi peitto, mutta se ei kuitenkaan ole turvallisin vaihtoehto. Tyynyt ja paksu peitto voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Lisäksi paksu peitto voi nostaa vauvan ruumiinlämpöä liian paljon.

Vastasyntyneen lämpimänä pysymistä onkin helpompi säädellä vaatetuksella kuin peittojen määrällä. Jos kuitenkin haluat käyttää esimerkiksi yöllä peittoa, voi unipussi olla sille hyvä vaihtoehto.

Lue myös: Nämä arkiset tarvikkeet voivat aiheuttaa vaaran – vauvan sängyssä ei kannata pitää mitään ylimääräistä

Haittaako, jos tutteja ja -pulloja ei desinfioi päivittäin?

Suositukset ovat muuttuneet, eikä tuttipullon sterilointi vauvaa varten kaikissa tilanteissa ole välttämätöntä. Jos täysiaikaisena syntyneelle, terveelle vauvalle annetaan ainoastaan äidin omaa rintamaitoa, ei tuttipulloja nykyohjeen mukaan enää tarvitse erikseen keittää.

Uusi tuttipullo tulee kuitenkin aina steriloida. Samoin niitä kannattaa desinfioida esimerkiksi silloin, jos perheessä on vatsatautia.

Lue myös: Kauanko tuttipullojen sterilointi on tarpeen ja miten se tehdään?

Saako hattua ottaa sisällä pois vauvalta ollenkaan?

Vauva ei yleensä tarvitse hattua sisällä normaalissa huonelämpötilassa. Jos sisällä on hyvin vetoisaa, esimerkiksi tuuletuksen aikana, hattua voi käyttää.

Milloin vauvalle saa juottaa vettä?

Täysimetetty vauva ei tarvitse vettä. Veden antaminen vie tilaa ruualta eli äidinmaidolta, mikä taas voi vähentää turhaan äidin maidontuotantoa.

Myöskään korviketta syövä alle neljän kuukauden ikäinen vauva ei tarvitse vettä. Hän saa kaiken tarvitsemansa nesteen korvikkeesta. Kun vauva alkaa maistella kiinteitä, hänelle voi antaa vettä ruokajuomana.

En osaa kantaa vauvaa, mikä avuksi?

Ota vauva rohkeasti syliin, vauva ei mene rikki. Pidä vauvaa hellästi lähelläsi ja tue aivan pienen vauvan päätä takaraivosta niin, ettei se pääse retkahtamaan. Vauvan kehitystä tukevista kantoasennoista voit reippaasti kysyä neuvolasta.

D-vitamiini on unohtunut. Aiheutuuko vauvalle isoja ongelmia?

Jos vauva on kasvanut hyvin ja vointi on nyt muutoinkin hyvä, asiaa on turha murehtia. On kuitenkin tärkeää antaa jatkossa D-vitamiinia oikea iänmukainen annos päivittäin. Jos jonain päivänä annos unohtuu, voi seuraavana päivänä antaa kaksinkertaisen annoksen, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kuinka kauan äidin on hyvä palautua synnytyksestä ennen seksielämän aloittamista?

Yleensä ohje on, että seksielämän voi aloittaa, kun jälkivuoto on loppunut. Jos synnytyksessä on tullut repeämiä tai välilihaa on jouduttu leikkaamaan, yhdyntä voi tuntua kipeältä ennen kuin paikat ovat kunnolla parantuneet. Välilihan leikkaushaavan paraneminen kestää 2–4 viikkoa. Nainen tietää itse parhaiten, milloin on sopiva aika yhdynnöille.

Jälkitarkastuksen yhteydessä kannattaa keskustella lääkärin kanssa sopivimmasta ehkäisymuodosta. Liukastevoidetta kannattaa käyttää, sillä emättimen limakalvot voivat olla kuivat hormonaalisten muutosten takia. Liukastevoidetta saa apteekeista ja hyvinvarustelluista marketeista.

Lue myös: Millaista on suomalaisten seksi synnytyksen jälkeen? ”Päätin harrastaa seksiä viikon kuluttua synnytyksestä, hyvä kokemus”

Jääkö emätin synnytyksen jälkeen löysäksi?

Synnytyksessä emätin venyy, mutta palautuu yleensä ajan kanssa ennalleen. Palautumisessa auttaa lantionpohjan lihasten jumppa.

Väljentyneestä emättimestä voi yhdynnän aikana kuulua ääniä, kun ilmaa pääsee emättimeen. Se on luonnollista ja asiasta kannattaa puhua kumppanin kanssa. Myös yhdyntäasentojen vaihtaminen voi auttaa.

Lue myös: Alapää synnytyksen jälkeen – Näin edistät sen paranemista

Voiko neuvolaan mennä, jos vauvalla on jokin rokko?

Jos vanhempi epäilee, että lapsella on jokin infektiotauti, kannattaa olla puhelimitse yhteydessä neuvolaan ja keskustella terveydenhoitajan kanssa, voiko lapsen kanssa mennä vastaanotolle.

Kuinka usein vauvan pitäisi kakata?

Vastasyntynyt kakkaa yleensä joka päivä, muutoin kakkaamisväli on yksilöllinen. Yleensä vauvat kakkaavat 1–3 päivän välein, mutta täysimetetyllä vauvalla viikonkin väli on vielä normaalia.

Täytyykö neuvolaan kertoa, jos on lähdössä ulkomaille pikkuvauvan kanssa?

Ei ole välttämätöntä kertoa. Jos haluaa käyttää hyväkseen terveydenhoitajan asiantuntijuutta matkalle varautumisessa, hänen kanssaan kannattaa jutella.

Pitääkö rinnanpää puhdistaa imetyksen jälkeen?

Ei tarvitse. Liiallinen pesu ja erityisesti saippua voivat kuivattaa ja rikkoa rinnanpäiden herkkää ihoa. Normaali suihku kerran tai pari päivässä riittää pesuksi. Liivinsuojia kannattaa vaihtaa usein ja ilmakylpyjä ottaa silloin tällöin. Imetyksen jälkeen voi puristaa maitotipan rinnanpäähän suojaksi.

Jos rinnanpää rikkoutuu, siihen voi sivellä apteekista saatavaa voidetta.

Lue myös: Imetyksen ensiviikot – näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu

Toimiiko säännöllinen imetys ehkäisykeinona?

Imetys lisää äidin elimistön prolaktiinituotantoa ja pitää LH-hormonipitoisuuden matalana, joten kuukautiset voivat pysyä pois monta kuukautta, jopa vuoden. Teoriassa säännöllinen imettäminen siis suojaa raskaudelta, jos nämä kolme ehtoa täyttyvät: vauva saa ravinnokseen pelkkää äidinmaitoa, synnytyksestä on alle kolme kuukautta eivätkä kuukautiset ole alkaneet.

Kuitenkin 4–6 tunnin imetystauko voi käynnistää ovulaatiot, joten edes kahden prosentin riskiä ei kannata ottaa, jos ei halua uutta vauvaa.

Lue myös: Voiko hormoniton ehkäisy olla tehokas? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti yhtä tiettyä tapaa

Lue myös: Vastasyntynyt tuli taloon – Näin huolehdit vauvasta ensimmäiset viikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X