Vauva 20.08.2014 Päivitetty 29.05.2023

Tuore äiti, tämän tahdot tietää vastasyntyneestä!

Montako peittoa vauva tarvitsee? Pitääkö tuttipullo desinfioida? Kaikkia kysymyksiä ei ehkä muista tai kehtaa neuvolassa kysyä. Me kysyimme puolestasi!

Teksti
Else Turunen

Mistä tietää, montako peittoa vauvalle voi laittaa?

Yleensä vauvalle riittää yksi peitto. Vauvan lämpimänä pysymistä on helpompi säädellä vaatetuksella kuin peittojen määrällä.

Lue myös: Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan? – Perheterapeutti kertoo

Haittaako, jos tutteja ja -pulloja ei desinfioi päivittäin?

Ei haittaa. Vastasyntyneen tuttien ja tuttipullojen desinfiointi on suotavaa. Samoin on suotavaa desinfioida niitä, jos perheessä on esimerkiksi vatsatautia.

Lue myös: Vauvan puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

Saako hattua ottaa sisällä pois vauvalta ollenkaan?

Vauva ei yleensä tarvitse hattua sisällä normaalissa huonelämpötilassa. Jos sisällä on hyvin vetoisaa, esimerkiksi tuuletuksen aikana, hattua voi käyttää.

Lue myös: 7 ikimuistoista tapaa ilmoittaa vauvan syntymästä – katso hauskat kuvat

Milloin vauvalle saa juottaa vettä?

Vauvalle voi antaa vettä missä iässä tahansa. Yleensä täysimetetty vauva ei vain tarvitse sitä. Lisäruokien antamisen jälkeen voi antaa vähän vettä suun huuhtomiseksi.

Lue myös: Video: näin vaihdat vauvalle vaipan

En osaa kantaa vauvaa, mikä avuksi?

Ota vauva rohkeasti syliin, vauva ei mene rikki. Pidä vauvaa hellästi lähelläsi ja tue aivan pienen vauvan päätä takaraivosta niin, ettei se pääse retkahtamaan. Vauvan kehitystä tukevista kantoasennoista voit reippaasti kysyä neuvolasta.

Lue myös: Näin kapaloit vauvan

D-vitamiini on unohtunut. Aiheutuuko vauvalle isoja ongelmia?

Jos vauva on kasvanut hyvin ja vointi on nyt muutoinkin hyvä, asiaa on turha murehtia. On kuitenkin tärkeää antaa jatkossa D-vitamiinia oikea iänmukainen annos päivittäin. Jos jonain päivänä annos unohtuu, voi seuraavana päivänä antaa kaksinkertaisen annoksen, mutta se ei ole välttämätöntä.

Lue myös: Näin selviät ensimmäiset viikot uuden vauvan kanssa

Kuinka kauan äidin on hyvä palautua synnytyksestä ennen seksielämän aloittamista?

Yleensä ohje on, että seksielämän voi aloittaa, kun jälkivuoto on loppunut. Jos synnytyksessä on tullut repeämiä tai välilihaa on jouduttu leikkaamaan, yhdyntä voi tuntua kipeältä ennen kuin paikat ovat kunnolla parantuneet. Välilihan leikkaushaavan paraneminen kestää 2–4 viikkoa. Nainen tietää itse parhaiten, milloin on sopiva aika yhdynnöille.

Jälkitarkastuksen yhteydessä kannattaa keskustella lääkärin kanssa sopivimmasta ehkäisymuodosta. Liukastevoidetta kannattaa käyttää, sillä emättimen limakalvot voivat olla kuivat hormonaalisten muutosten takia. Liukastevoidetta saa apteekeista ja hyvinvarustelluista marketeista.

Lue myös: Ristiäiset, vauvan ensimmäinen juhla

Jääkö emätin synnytyksen jälkeen löysäksi?

Synnytyksessä emätin venyy, mutta palautuu yleensä ajan kanssa ennalleen. Palautumisessa auttaa lantionpohjan lihasten jumppa.

Väljentyneestä emättimestä voi yhdynnän aikana kuulua ääniä, kun ilmaa pääsee emättimeen. Se on luonnollista ja asiasta kannattaa puhua kumppanin kanssa. Myös yhdyntäasentojen vaihtaminen voi auttaa.

Lue myös: Vastasyntynyt – näin huolehdit tulokkaasta

Voiko neuvolaan mennä, jos vauvalla on jokin rokko?

Jos vanhempi epäilee, että lapsella on jokin infektiotauti, kannattaa olla puhelimitse yhteydessä neuvolaan ja keskustella terveydenhoitajan kanssa, voiko lapsen kanssa mennä vastaanotolle.

Lue myös: Video: oikea imetysasento

Kuinka usein vauvan pitäisi kakata?

Vastasyntynyt kakkaa yleensä joka päivä, muutoin kakkaamisväli on yksilöllinen. Yleensä vauvat kakkaavat 1–3 päivän välein, mutta täysimetetyllä vauvalla viikonkin väli on vielä normaalia.

Lue myös: 9 hyödyllistä apuvälinettä imetykseen

Täytyykö neuvolaan kertoa, jos on lähdössä ulkomaille pikkuvauvan kanssa?

Ei ole välttämätöntä kertoa. Jos haluaa käyttää hyväkseen terveydenhoitajan asiantuntijuutta matkalle varautumisessa, hänen kanssaan kannattaa jutella.

Lue myös: Syyllistytkö purkkuruoan syöttämisestä vauvalle? – tämän takia se on turhaa

Iso vauvani on syönyt kiinteitä vain sormin. Miten saisin hänet innostumaan lusikasta?

Sormia voi hyvin käyttää. Lusikkaa kannattaa tarjota ruokailutilanteissa ja näyttää mallia sen käytössä, kun syötte yhdessä. Lusikan voi täyttää valmiiksi ja antaa lapsen viedä se itse suuhunsa.

Taaperoikää lähestyvän vauvan on joissain tapauksissa helpompaa poimia ruokaa lautaselta lasten haarukalla, joten senkin käyttöä voi opetella, ja se voi innostaa lusikankin käyttöön. Muovilusikka on metallista lempeämpi ikenille.

Lue myös: Vauva ei suostu syömään kiinteitä – asiantuntija neuvoo

Pitääkö rinnanpää puhdistaa imetyksen jälkeen?

Ei tarvitse. Liiallinen pesu ja erityisesti saippua voivat kuivattaa ja rikkoa rinnanpäiden herkkää ihoa. Normaali suihku kerran tai pari päivässä riittää pesuksi. Liivinsuojia kannattaa vaihtaa usein ja ilmakylpyjä ottaa silloin tällöin. Imetyksen jälkeen voi puristaa maitotipan rinnanpäähän suojaksi.

Jos rinnanpää rikkoutuu, siihen voi sivellä apteekista saatavaa voidetta.

Lue myös: Imetyksen ensiviikot: näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu

Toimiiko säännöllinen imetys ehkäisykeinona?

Imetys lisää äidin elimistön prolaktiinituotantoa ja pitää LH-hormonipitoisuuden matalana, joten kuukautiset voivat pysyä pois monta kuukautta, jopa vuoden. Teoriassa säännöllinen imettäminen siis suojaa raskaudelta, jos nämä kolme ehtoa täyttyvät: vauva saa ravinnokseen pelkkää äidinmaitoa, synnytyksestä on alle kolme kuukautta eivätkä kuukautiset ole alkaneet.

Kuitenkin 4–6 tunnin imetystauko voi käynnistää ovulaatiot, joten edes kahden prosentin riskiä ei kannata ottaa, jos ei halua uutta vauvaa. 

Lue myös: Äiti, älä syyllisty, vaikka imetys ei onnistuisi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X