Vauva 14.08.2024

7 suloista merkkiä, joilla vauva viestittää rakastavansa sinua

Vauvavuonna vanhemmilla riittää ihasteltavaa. Myös vauvalta saa vastakaikua rakkauteen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vauva ei pysty sanoin kertomaan, mitä hän tuntee hoivaajaansa kohtaan. Silti jo vastasyntyneellä on paljon keinoja kiintymyksen osoittamiseen.

Babycenter listasi, mitkä vauvan eleet ja tavat viestivät rakkautta vanhempaa kohtaan. Alkuperäisen, englannin kielellä julkaistun artikkelin voi lukea täältä.

1. Silmiin katsominen

Vauvat tykkäävät katsoa ihmisten kasvoja, mutta erityisen mielellään he tuijottavat hoivaajiaan. Katseen kohdistaminen vanhempaan on sisäänrakennettu selviytymisvaisto, sillä vauvan katse houkuttaa vanhempaa hoitamaan ja huomioimaan jälkikasvuaan. Samalla katsekontakti on rakkauden ja luottamuksen osoitus.

2. Hymyily

Vauva alkaa hymyillä viimeistään kolmen kuukauden iässä. Vastasyntyneen hymyt voivat olla refleksinomaisia, mutta hiljalleen vanhempi saa huomata, että lapsi vastaa hymyyn tietoisesti. Noin neljän kuukauden ikään mennessä lapsi on oppinut kohdistamaan katsettaan ja alkaa hymyillä saadakseen huomiota. Ja sitä hän tietysti haluaa rakkaimmiltaan kaikista eniten!

Lue myös: Tämä vauvan ele sulattaa vanhemman sydämen, mutta käytöksen syy on muu kuin luulisi

3. Hajun tunnistaminen

Vastasyntyneet tunnistavat hoivaajansa hajun. Jos vauvalle tarjoaisi tuoksuvaa kukkakimppua ja äidin käyttämää maitotahraista paitaa, vauva valitsisi takuulla jälkimmäisen. Vanhemman tuttu haju saa vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi.

4. Ääntely

Vauva suuntaa ensimmäiset äännähdyksensä ja jokeltelunsa hoivaajalleen. Nelikuiset alkavat vastailla vanhemmalle tarkoituksenmukaisesti – joskaan eivät aina ymmärrettävästi – ja pystyvät kääntämään päätään keskustelukumppanin äänen suuntaan.

5. Kiinnostuminen

Jo pieni vauva kiinnostuu samoista asioista kuin vanhempi, seuraa perässä ja ottaa mallia. Etenkin vauvavuoden lopulla vauva tahtoo mukaan askareisiin aina pyykkien lajittelusta ruuanlaittoon. Se on vauvan tapa kertoa, että hän ihailee vanhempaansa ja haluaa olla tämän lähellä.

6. Suojautuminen

Noin puolen vuoden iästä lähtien vauva saattaa vierastaa muita ihmisiä, ja silloin kenties vain läheisimmän hoivaajan syli kelpaa. Uuden ihmisen lähestyessä tai yllättävän tilanteen kohdatessa vauva voi haudata kasvonsa vanhemman rintaa vasten, mikä kertoo vauvan vankkumattomasta luottamuksesta.

7. Halu pysyä lähellä

Kaiken ikäiset vauvat viihtyvät vanhempiensa seurassa. Vauvan halu pysyä lähellä turvallista hoivaajaa korostuu eroahdistusiässä, eli noin 6–9 kuukauden ikäisenä. Vierastaminen ja eroahdistus kuuluvat lapsen normaaliin kehitykseen: ne ovat merkkejä siitä, että vauva tunnistaa ympäristöstään itselleen läheisimmät ja rakkaimmat ihmiset.

Lähde: Babycenter

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X