ihan mamina - Banneri

Eletään raskausviikkoa 30 ja meidän helmikuisen syntymä lähestyy lähestymistään. Hankintoja olen tehnyt pikkuhiljaa läpi raskauden, mutta koska kyseessä on toinen lapsi en ole ”hätiköinyt” innoissani ostosten kanssa niin kuin esikoista odottaessa.

Äitiyspakkausta en ottanut tällä kertaa, vaikka aluksi olinkin sitä mieltä että pakkaus meille tulisi. Päädyin kuitenkin valitsemaan avustuksen rahana, sillä minulla on kaikki pakkauksen lemppari jutut tallessa esikoiselta. Rahan käytin tilaamalla vauvalle alennusmyynneistä vaatteita, jotka tulevat varmasti käyttöön. Esikoisemme oli kesävauva, joten iso kysymys tässä onkin ollut mitä hankkia talvivauvalle.

Lämpöpussit

Ensimmäisiä hankintoja mikä minulle tuli mieleen talvivauvalle on lämpöpussit! Vaunuihin hankin Nordlys untuvapussin, sillä huomasin esikoisen kanssa fleecen olevan hieman huono materiaali. Ainakin esikoinen oli vauvana (ja on edelleen) kova hikoilemaan. Untuvapussi on lämmin, muhkea ja hengittävä! Olen jo testannut pussia nukuttamalla 1,5-vuotiasta taaperoa siinä ja voin sanoa, että toimii kun unelma.

Mulla on esikoiselta tallessa turvakaukaloon Baby`s Only merkin aivan ihana lämpöpussi ja samaan sarjaan kuuluva kaukalon suojus ja kuomu. Pohdin kuitenkin, että ostaisinko myös turvakaukaloon untuvapussin pienemmässä koossa, jos tuleva bebe sattuu myös olemaan hikoilija. Turvakaukalossa ei tulisi koskaan pitää paksuja toppavaatteita pienellä vauvalla, sillä turvavyötä ei saa kulkemaan tarpeeksi läheltä kaulaa ja vyöt eivät kiristy kunnolla. Tästä syystä olen suosinut lämpöpusseja.

Merinovillahaalari

Voin sanoa, että rakastan merinovillaa yhden lapsen kokemuksella! Taas kerran materiaali, mikä hengittää eikä tarvitse riisua hiestä märkää lasta joka kerta ulkoilun päätteeksi. Parhaiten merinovillahaalari sopii esimerkiksi lämpöpussin sisään tai haalarin alle kovilla pakkasilla. Esikoisella oli äitiyspakkauksen mukana tuleva merinovillahaalari käytössä ensimmäisenä talvena 6kk iässä ja yllätykseksi haalari mahtui päälle edelleen 1,5-vuoden iässä. Helmikuiselle ajattelin ostaa villahaalarin 50-56cm koossa, sillä tuo äitiyspakkauksen versio on minusta aivan liian iso vastasyntyneelle.

Kantoreppu vai kantoliina?

Esikoisen kohdalla minulla oli kantoliina käytössä, mutta turhauduin usein sen sitomiseen eikä mun hermot kestäneet uuden opettelua. Tällä kertaa päätin, että sijoitan rahani kunnon kantoreppuun ja säästyn sitomisen vaivalta ja nopeutan käsien vapauttamista taaperoa varten. Kyselin instagramissa kokemuksia kantorepuista ja parhaat arvostelut saivat Tula free to grow, Tula Explore ja Manduca.

Vaatteet

Vaatteiden määrällinen tarve on hyvin paljon äidistä ja vauvasta kiinni. Esikoinen ei juurikaan puklaillut ja pesimme pyykkiä usein niin pärjäsimme hyvin vähemmällä vaatemäärällä. Ajattelin siis, että en hanki myöskään helmikuiselle suurta vaatevarastoa, vaan shoppailen sitten tarvittaessa lisää. Esikoinen kasvoi myös pienimmistä (50cm) vaatteista hurjan nopeasti ohi, eikä kaikki edes ehtineet päälle kuin kerran.

Vaatevarasto näyttää tältä (osa vielä hankkimatta)

 • Bodyt 50cm 5 kappaletta ja 56cm 8 kappaletta
 • Housut 50cm 5 kappaletta ja 56cm 11 kappaletta
 • Yökkärit 50cm 6 kappaletta ja 56cm 6 kappaletta
 • Pienet sukat 8 paria
 • Villasukat 3 paria
 • Sisällä pidettävät ohuet myssyt 3 kappaletta
 • Ulkona pidettävät pipot 2 kappaletta
 • Lapaset / tumput 2 kappaletta (+ ohuet raapimista ehkäisevät tumput sisäkäyttöön)
 • Baby merinovillasta kudotut villatakit 2 kappaletta
 • Villahousut
 • Unipussi
 • Harsoja

Peittoja ja vilttejä

Rakastan vauvan peittoja, vilttejä ja kapaloita! Esikoinen oli kesävauva, enkä pukenut häntä ensimmäisinä viikkoina melkein lainkaan vaan olimme joko ihokontaktissa tai käärin hänet kapaloon. Meillä on kotona kylmät lattiat talvisin, joten vauva täytyy asettaa aina paksun viltin päälle tai levitettyyn äitiyspakkauksen makuupussiin lattialle. Olen myös hyödyntänyt vilttejä imetyssuojana julkisella paikalla, hämärtämässä turvakaukaloa liialta valolta ja tuomassa vauvalle turvaa ja tuttua tuoksua.

Rintapumppu

Mulle on ollut tärkeää saada ”omaa aikaa” myös imetysaikana, joten maidon pumppaaminen pakkaseen on merkittävä tekijä siinä. Miehelle on ollut tärkeää päästä osallistumaan vauvan ruokailuihin ja esikoista aloimme totuttamaan tuttipulloon alle kuukauden iässä siitä huolimatta, että täysimetin häntä. Vauva sai siis pelkästään äidinmaitoa pullosta ja onnekseni imetys ei siitä häiriintynyt.

Esikoisen kohdalla hankin ensimmäisenä alipainepumpun, mikä olikin hyvä ostos ensimmäisinä kuukausina kun meinasin hukkua maitoon. Alipainepumppu tyhjensi kätevästi toista rintaa samalla kun imetin toisesta. Näin maito ei valunut hukkaan. Lopulta alipainepumpun teho alkoi kuitenkin hiipua ja hankin käsikäyttöisen rintapumpun.

Käsikäyttöisellä sain tyhjennettyä toista rintaa vauvan ollessa toisella syömässä, mutta muuten pumpulle heruminen oli tiukassa. Pahimpia turvotuksia sain tyhjennettyä pumpulla jos olin erossa vauvasta, mutta tällä kertaa panostan oikeasti hyvään sähkökäyttöiseen rintapumppuun. Oli kamalaa yrittää rinta kerrallaan pumpata hien valuessa otsalta tarvittavaa maitomäärää vauvalle jonka piti jäädä isin kanssa kotiin, varsinkaan kun hänen allergioiden vuoksi korvike ei tullut kysymykseenkään. Sähkökäyttöisellä pumpulla voin tyhjentää molempia rintoja ja katsella tv:tä samalla rentoutuen.

Muuta huomionarvoista hankittavaa

 • Turvakaukalo ja rattaat
 • Imetystyyny
 • Paikka missä vauva nukkuu (pinnasänky, kehto, äitiyspakkauksen laatikko, perhepeti…)

Seuraavassa postauksessa käsittelen kaikkea muuta mitä on hyvä olla vauvan varalle. Postauksessa puhun esimerkiksi nenäimurista, tuteista, tuttipulloista, hygieniatarvikkeista ja muista pienemmistä ostoksista. Puhutaan myös siitä mitä olisi hyvä olla tuoreelle äidille kotona odottamassa, jotta arki lähtisi rullaamaan mahdollisimman hyvin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Synnytyssairaaloiden shoppailu, normaalia vai elämysmatkailua?

Raskauden viimeinen kolmannes, sinua on odotettu!

4D Ultrassa hymyilevä vauva teki raskaudesta paljon ihanamman

Kommentit (4)

Ihana lukea näitä postauksia kun itellä esikoinen syntyy ensi toukokuussa ja tuntuu että on ihan hukassa näiden hankintojen kans vaikka netissä paljon juttua onki. 😅

Merinovilla on siitä kiva materiaali, että se kasvaa lapsen mukana. Olen varhaiskasvatuksen ope, ja mun ryhmässä kahdella 2-2,5-vuotiaalla on se vieläkin käytössä ja ihan sopivana. 🙂

Totta! Siinä yksi hyvä syy suosia merinovillaa 😊

Ihana kuulla että on hyötyä! Tästä tosiaan tulossa vielä kaksi osaa, mistä ilmoittelen instassa tarkemmin @niina.mantere 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X