ihan mamina - Banneri

Neljäs raskauskolmannes tai lapsivuodeaika tarkoittaa ajanjaksoa vauvan syntymästä kolmen kuukauden ikään saakka. Neljäs raskauskolmannes on yhdysvaltalaisen lastenlääkäri Harvey Karpin keksimä termi ja se kuvaa hyvin sitä, että vaikka vauva on jo syntynyt hän tarvitsee vielä kohdun kaltaista ympäristöä, eikä ole vielä täysin valmis muutokseen. Vauva ikään kuin syntyy kolme kuukautta liian aikaisin tähän maailmaan.

Pipa on nyt reilut 7 viikkoa vanha ja kieltämättä tämä aika on tuntunut siltä kun olisin edelleen raskaana. Vauva hengailee suurimman osan päivästä kantorepussa, mikä muistuttaa hyvin paljon raskausvatsaa. Yöt hän nukkuu tissi kainalossa tuhisten. Vauva tuntuu edelleen olevan osa minua ja vaikka voisin välillä lähteä yksin vaikkapa kauppaan niin en oikeen osaa irrottautua hänestä. Eikä se haittaa.

Termi neljäs raskauskolmannes on auttanut minua ymmärtämään vauvan tarpeita paremmin ja antamaan hänelle sen mitä hän tarvitsee. En ole ottanut stressiä siitä, ettei vauva nukahda itsekseen tai viihdy leikkimatolla. Hän oppii kyllä kasvaessaan. Vauvalla on nyt suurin muutos oppia elämään kohdun ulkopuolella kaikkien äänien, ärsykkeiden ja uuden edessä.

Stressittömämpää vauva-arkea

Kantoreppu on heittämällä paras hankinta meidän vauva-arkeen. Vauva nukkuu kantorepussa onnellisena ja minä pystyn hoitamaan esikoista, ulkoilemaan, käymään vessassa ja tekemään ruoan. Onhan tämä minun uusi ”raskausmaha” hieman tiellä joskus, mutta ajattelen tämän olevan niin lyhyt ajanjakso että se menee ohi silmänräpäyksessä. Mikä parasta, tämän ”raskausmahan” voi välillä ojentaa isille kannettavaksi.

Huomasin myös tällä viikolla, että Pipalla oli toinenkin syy nukkua vain pystyasennossa rintaani vasten. Hän sai allergisia oireita minun syömästä kaurasta ja kananmunasta ja kärsi refluksista, missä vatsahapot nousevat inhottavasti ruokatorveen. Selällään makaaminen oli siis hänelle kivuliasta. Allergiaoireiden helpottuessa hän alkoi taas nukkumaan myös sängyssä päiväunia.

Lue: Vauva 1kk, tarvikkeet mitkä ovat osoittautuneet hyödyllisiksi

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön IHAN MAMINA (@niina.mantere) jakama julkaisu

Olisinpa ymmärtänyt lapsivuodeajan merkityksen esikoisen synnyttyä. Olisin päässyt itse niin paljon helpommalla, kun en olisi kiirehtinyt opettamaan vauvalle kaiken maailman unirytmejä ja säätänyt vuorokausirytmiä minuutin tarkkuudella. Aiheutin itselleni vain stressiä. Vaadin vauvalta aivan liikaa. Toisen lapsen kohdalla olen elänyt huomattavasti stressittömämmin mukautumalla vauvan tarpeisiin.

Välillä pitkät imetysmaratonit ja kantorepun kanssa pomppiminen ympäri asuntoa tuntuu joskus raskaalle ja 9 kuukautta kestäneen raskauden jälkeen sitä haluaisi hieman happea ja omaa tilaa. Jos perheessä on kaksi vanhempaa kannattaa miettiä voisiko joskus se toinen vanhempi pukea kantorepun ylleen ja sylitellä vauvaa enemmän.

Vauvan tarpeisiin mukautuminen ei tarkoita sitä, että eläisin täysin vauvan ehdoilla. Päivä päivältä vauva oppii meidän perheen rytmiä ja sulautuu osaksi sitä. Ensimmäisinä viikkoina vauva valvoi joka ilta melkein puolille öin asti ja silloin tyydyin seurustelemaan vauvan kanssa olohuoneen sohvalla tai otin hänet kantoreppuun ja siivosimme keittiötä. Pikkuhiljaa vauva on muuttanut rytmiään lähemmäs isoveljen rytmiä ja nyt hän menee nukkumaan jo klo 21-22. Kohta voidaan jo saada molemmat lapset nukkumaan klo 20, jee!

Vauvalle on luontaista pysytellä äidin iholla jatkuvasti. Vauva toimii vaistojensa varassa ja vaistot sanovat, että turvallisin paikka on syli. Hän ei ymmärrä syntyneensä moderniin maailmaan, missä olisi turvallista nukkua myös pinnasängyssä. Hän oppii sen kyllä kasvaessaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Taaperon yöheräily, reaktio vauvan syntymään?

Miksi imetysdieetti on neuvolassa kirosana?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X