Vanhemman terveys 10.03.2024

Yhdyntäkipu ei ole normaalia – Usein vaivan syynä on yleinen virhe, jonka ihmiset tekevät sängyssä

Yksi syy on ylitse muiden silloin, kun naisella on yhdyntäkipuja. Jatkuvien kipujen syy on kuitenkin hyvä selvittää.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Yhdyntäkipu voi olla piinallinen vaiva, joka pahimmillaan vie seksin harrastamisesta ilon. Mistä voi johtua, että emätinyhdyntä sattuu ja koska asiasta on syytä huolestua?

Väestöliiton nuorten ja nuorten aikuisten seksuaalineuvonnan asiantuntija Viivi Sihvonen kertoo, että emätinyhdyntäkipu voi liittyä monenlaisiin asioihin: taustalla voi olla esimerkiksi seksisuhteeseen liittyviä tekijöitä, kuten seksiin liittyvän vuorovaikutuksen haasteita. 

Yksi yleinen syy yhdyntäkipuihin on yksinkertaisesti se, ettei nainen tai vulvallinen ole tarpeeksi kiihottunut, mutta yhdyntä tapahtuu siitä huolimatta.

– Jos seksiä tehdään toiminta edellä eikä suunnata seksin tekemisen tapoja kohti nautintoa, voi tuntua kipua. Esimerkiksi liian raju eteneminen, yhteyden puute kumppaniin tai rajojen ylittäminen tekee emätinyhdynnästä herkästi epämukavaa tai kivuliasta, Sihvonen aloittaa.

Erittäin tärkeää olisi pitää huolta myös siitä, että seksiä harrastaa aidosti omasta halustaan.

– Emätinyhdyntää saatetaan harrastaa joskus toisen mieliksi. Silloin oma keho ei ole hommassa mukana, ja kivuttoman yhdynnän mahdollistamia seksuaalireaktioita ei välttämättä tapahdu sukuelimissä, Sihvonen toteaa.

Yhdyntäkipu voi juontaa juurensa jalkojen tai korvien välistä

Koska vulvan alue ja emättimen suu ovat täynnä hermopäätteitä, voi kosketus tuntua nautinnolliselta tai kivuliaalta riippuen paljon olosuhteista. Sihvonen huomauttaa, että sukuelinten turpoamisella ja kostumisella on paljon merkitystä siinä, miten yhdyntä onnistuu.

– Anatomiaa kuten klitorista ei välttämättä tunneta, ja emätinyhdynnässä ei aina välttämättä huomioida muita hyväilytapoja, jotka voivat olla keskeisiä nautinnon ja kivuttomuuden kannalta. Mielen mukana oloa ei myöskään pidä vähätellä.

Lue myös: Mikä on klitoris ja missä se on? Mielenkiintoiset faktat

Jos yhdyntäkipu vaivaa usein, Sihvonen ohjeistaa selvittämään sen syitä – etenkin, jos kyse ei ole ohimenevästä seikasta tai selkeästi selitettävissä olevasta syystä, kuten liian nopeasta emätinyhdyntään ryhtymisestä tai seksin harrastamisesta silloin, kun sitä ei oikeasti haluaisi.

Seksisuhteen turvallisuudenkin pohtiminen voi olla tärkeää. Voiko suhteessa olla jotakin sellaista, mihin olisi syytä kiinnittää huomiota?

– Pystytkö keskustelemaan kivusta? Entä millä tavalla seksikumppanisi huomioi kivun kokemuksesi? On tärkeää, että kumppani on kiinnostunut siitä, mistä yhdyntäkipu johtuu ja tukee asiassa. Kipuja tunteva ei saisi kokea tulevansa painostetuksi, Sihvonen korostaa.

Kivun taustalla voi olla myös jokin sairaus

Joskus yhdyntäkipu voi johtua myös siitä, että limakalvot ovat kuivat. Esimerkiksi imetys, hormonaalinen ehkäisy tai vaihdevuodet voivat vaikuttaa emättimen limakalvoihin niin, että ne tuntuvat aiempaa hauraammilta ja kuivemmilta.

– Liian vähäinen kosteus voi aiheuttaa hankauksen tunnetta ja kipua. Jotkut voivat kokea yhdyntäkipuja herkemmin jossakin tietyssä kuukautiskierron vaiheessa, Sihvonen sanoo.

On myös olemassa erilaisia sairauksia, jotka voivat selittää emätinyhdynnän aiheuttamia kipuja. Tällaisia ovat esimerkiksi endometrioosi tai vulvodynia.

Endometrioosissa kohtuun kuuluvaa limakalvoa voi kasvaa muun muassa vatsakalvon pinnalla ja munasarjoissa, mikä aiheuttaa tyypillisesti voimakasta kipua kuukautisten, ulostamisen tai yhdynnän aikana.

Lue myös: Muuten vain kipeät kuukautiset vai endometrioosia? Tästä tunnistat eron

Vulvodynialla puolestaan tarkoitetaan yli kolme kuukautta jatkunutta kipua, kuten kirvelyä tai polttelua, ulkosynnyttimissä. Kipu on yleensä paikallista, mutta se voi myös olla jatkuvaa ja säteillä lantionpohjasta reisiin tai alaselkään asti. Vulvodyniasta kärsivällä saattaa olla myös emätinkouristuksia, jotka tunnetaan myös nimellä vaginismi.

Lisäksi yhdyntäkipua voivat aiheuttaa esimerkiksi kysta munasarjoissa, suolistovaivat, tulehdukset (tavallisimpana hiivatulehdus), immenkalvon kireys tai seksitaudit. Sihvonen kertoo, että vakavammissa ja harvinaisissa tilanteissa yhdyntäkipu voi olla myös syövän oire.

Mistä helpotusta yhdyntäkipuun?

Satunnaiset ja ohimenevät emätinyhdyntäkivut ovat melko tavallisia. Jos yhdyntäkipu on jatkuvaa, on hyvä selvittää sen syitä esimerkiksi gynekologin vastaanotolla. Aina lievä epämukavuuden tai kivun tunne ei kuitenkaan poista nautintoa emätinyhdynnässä ja saattaa mennä ohikin.

– Kipua ei kuitenkaan tarvitse tai kannata sietää sen takia, että haluaa olla toiselle mieliksi tai ajattelee, että seksin pitää olla juuri emätinyhdyntää. Kivuliasta emätinyhdyntää ei kannata jatkaa, varsinkaan, jos nautinto uupuu, Sihvonen neuvoo.

Hän jatkaa kertoen, että lantionpohjanfysioterapiasta voi olla merkittävä apu kivun hoidossa.

– Kipu voi liittyä esimerkiksi lantionpohjan kireyteen. Silloin sen rentouttamista voi harjoitella. Esimerkiksi hengitys- ja tietoisuustaitoharjoitukset, jooga tai pilates voivat olla osa harjoitusta.

Myös vulvan liiallinen pesu, hajustettujen pesuaineiden käyttö sekä muoviset, hengittämättömät ja hankaavat alusvaatteet voivat ärsyttää alapäätä. Kotikonstejakin satunnaiseen tai lievään kipuun on.

– Omahoitona voi vaihtaa pesuaineet vähintään hajusteettomiin ja alusvaatteet väljiin ja hengittäviin, eli luonnonkuituisiin.

Myös vulvan liiallista pesua kannattaa välttää – kerta päivässä haalealla vedellä riittää.

– Vettä ei ruiskuteta koskaan emättimeen, vaan se puhdistaa itse itsensä valkovuodon avulla. Voi myös olla hyvä nukkua ilman alushousuja, jotta vulva saa hengittää. Jos emätin tuntuu kuivalta, voi alapäähän levittää esimerkiksi hajusteetonta perusvoidetta tai kylmäpuristettua kookosöljyä pesun jälkeen, Sihvonen luettelee.

Myös peniksessä voi tuntua yhdyntäkipuja

Yhdyntäkipu peniksessä on harvinaisempi ja vähemmän puhuttu vaiva. Sitä saattavat kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi tulehdukselliset syyt, seksitaudit tai kireä esinahka.

– Yhdyntäasennolla voi olla väliä sukuelimiin katsomatta. Myös peniksen muoto, iho-oireet ja sairaudet voivat vaikuttaa kipuihin.

Peniksen kipu yhdynnässä voi liittyä itse yhdyntään, ejakulaatioon tai ilmaantua vasta niiden jälkeen.

– Joskus myös lateksinen kondomi voi olla kivun syynä sukuelimiin katsomatta, sillä lateksi voi aiheuttaa allergiaa, Sihvonen muistuttaa.

Erilaiset syyt selittävät yhdyntäkipuja, ja joskus syyt voivat olla vakavia. Siksi peniksen kivuissa on hyvä hakeutua puolestaan urologin tai yleislääkärin vastaanotolle.

Lue myös: Mistä seksikivut johtuvat synnytyksen jälkeen? Lääkäri kertoo vinkin kipujen ehkäisyyn

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X