ihan mamina - Banneri

Olen huomannut erittäin huolestuttavan ilmiön somessa ja facebook ryhmissä, nimittäin ihmisten sokea usko kaikkeen siellä kirjoitetaan. Olen viimeiset kaksi vuotta pyörinyt somen vauvakuplassa ja tietotulva on aivan ääretön. Olen saanut uskomattoman hyvää tietoa ja vinkkejä mitä ilman en olisi selvinnyt (tai ainakin olisin joutunut oppimaan kantapään kautta), mutta samalla ahdistaa ihmisten lähdekriittisyyden puute. Kannattaako uskoa kaikkea mitä blogeissa, facebook-ryhmissä tai instassa julkaistaan?

Tämä blogi on ollut olemassa kohta kahden vuoden ajan ja tänne on tullut kirjoitettua jos jonkin moista tietoa, kokemuksia ja omia ajatuksia. Kirjoitan tätä kuitenkin ainoastaan omalla kokemuspohjalla, enkä ultimaattisena totuutena. En halua, että kukaan ajattelee minun tapani tehdä asioita olevan ainoa oikea tapa. En ole terveydenhoitaja, lääkäri, lakimies enkä tutkija. Olen äiti.

Raskausajan keskusteluryhmissä yleisin kysytty aihe alkaa sanoilla ”voiko tätä syödä raskaana..?” Suosittelisin ihan jokaista tallentamaan puhelimeensa Ruokaviraston listan, missä on selkeä ohjeistus vältettävistä elintarvikkeista raskausaikana. Samasta listasta löydät myös vauvoja koskevat rajoitukset. Siinä ei ole mitään pahaa, jos kysyy asiaa muilta äideiltä, mutta kommentit voivat olla luokkaa ”kyllä minä ainakin söin” ja ”ei ennen vanhaan ollut tuollaisia rajotteita”. Luotatko ennemmin yhden äidin kokemukseen, vai alan ammattilaisen tekemään tutkimukseen?

Kysy ja kyseenalaista

Tietoa on saatavilla netistä myös turvallisista lähteistä, erityisesti jos on kyseessä jokin terveyteen tai lääkkeisiin liittyvä kysymys. Muiden äitien kokemuksia kannattaa ehdottomasti kysellä, kun hankitaan lapselle ensimmäisiä kenkiä tai parasta toppahaalaria, mutta lääkkeiden suhteen tulisi kääntyä aina ammattilaisen puheille. Nopea ja helppo tietolähde on teratologisen tietopalvelun chat.

Somen antama vertaistuki ja muiden kokemukset ovat olleet aivan korvaamattomia minulle. En tiedä millainen äiti olisin ilman kaikkea sitä, todennäköisesti aika yksinäinen ja hukassa. Ilman facebook ryhmiä en tietäisi mitään parhaista turvaistuimista, suositusten mukaisista kengistä tai sormiruokailusta. Olisin myös aika hukassa vauvan erilaisten vaiheiden ja synnytyksen salojen kanssa. Voisimpa kiittää jokaista somen äitiä, joka on ollut mun apuna ja tukena!

Haluan kuitenkin herätellä ihmisiä siihen, että kysykää aina miksi ja mistä tämä tieto on peräisin. Huhupuheita on paljon ja jos joku on kuullut kaverin siskon neuvolalääkäriltä jonkin asian, se voi olla perätön väite. Myöskään Iltasanomien artikkelit eivät ole sitä parasta tietolähdettä, eikä aina se äidiltä tai isoäidiltä peräisin oleva vinkki ole päivittynyt tähän päivään. Hyvän vinkin, neuvon tai tiedon tunnistat sen lähteestä!

 

Lue myös:

Olen ylihysteerinen fanaatikko äiti

Mitä aion tehdä toisin tässä raskaudessa

Valmissoseet on huonoa vanhemmuutta ja mikrotettu ruoka ravintoköyhää

1-vuotias taapero sokerilla vai ilman?

Kommentit (2)

” Luotatko ennemmin yhden äidin kokemukseen, vai alan ammattilaisen tekemään tutkimukseen?”

Tämä. Eniten mua ärsyttää varmaan se kun sanotaan että ”ennen ei ollut ruokarajoituksia/turvaistuimia/pyöräilykypäriä/turvavöitä ja silti jäätiin henkiin”. No, sinä ehkä jäit mutta fakta on se että 50-60-luvuila (jolloin syntyneiltä noita kommentteja tuntuu eniten tulevan…) lapsikuolleisuus oli paljon korkeampi kuin nykyään. Tutkitun tiedon pohjalta tehdyt ohjeet ja rajoitukset ovat turvaksi, eivät mitään niuhotusta tai vittuilua.

Yhdestä rb-ryhmästä erosin siinä vaiheessa kun oli keskustelua raskausajan tupakoinnista, ja siellä jengi ihan pokkana selitti, että on tupakoinnin haitat ovat vanhentunutta tietoa ja odottavan äidin on ihan ok polttaa. (Mitään linkkiä tutkimuksiin ei kumma kyllä löytynyt.) Jos unohdetaan kaikki terveysvauriot jotka voivat syntyä sikiöaikana ja seurata läpi lapsuuden aikuisuuteen saakka, ja mietitään ihan jo sitä, että tupakointi estää sikiön hapen saannin hetken aikaa. Yhdessä sarjassa (en enää muista sen nimeä, tuli joitain vuosia sitten telkkarista, mutta siinä seurattiin brittiläisten äitien odotusaikaa, joilla oli elämäntavat rempallaan, esim juuri tupakoiminen tai syömishäiriö), ja siinä osuvasti luvattiin, miten tupakointi vastaa lapsen kuristamista ja sitä kautta hapensaannin estämistä. Ei kai kukaan tervejärkinen vanhempi halua kuristaa lastaan?

Usein vedotaan odottavan äidin stressiin ja siihen miten se olisi vahingollisempaa sikiölle kuin se että polttaa silloin tällöin yhden tupakan, mutta se on kyllä surkea tekosyy itsekkyydelle.

Noissa kommenteissa on ehkä taustana se, että halutaan lievittää omaa kolkuttavaa omatuntoa siitä ettei pysty lopettamaan tupakoimista 😔 Ei kyllä pitäisi julkisesti laukoa tuollaista ”tietoa” että tupakointi ei olisi niin haitallista, kun lähtökohtana on se, että jokaisen äidin pitäisi lopettaa tupakointi raskauduttuaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X