sormustin - Banneri

Yhteistyö on toteutettu osana Clean Green City by Smart Waste Management -hanketta, jota osarahoittaa Euroopan Unioni.

Tällaisena kerskakulutuksen aikana vanhojen tavaroiden pois heittäminen on todella helppoa ja jopa liian kutkuttavaa – kun vanhoja tavaroita heittää pois, on helpompi ostaa uusia tilalle. Vanha viisaus ”toisen roska on toisen aarre” pitää kuitenkin paikkansa. On tärkeää pistää käyttökuntoiset tavarat kiertoon ja kierrättää ne asianmukaisesti. Yhtä lailla tärkeää on käyttää tavarat loppuun. Aika ja mieltymykset muuttuvat, joten joskus on hyvä pohtia vanhoille tavaroille uusia käyttötarkoituksia – entäpä jos ei vain dumppaisi tavaroita pois, vaan päättäisi itse hyödyntää ne? Voisiko siis joku kuppi tai liiankin retro mekko saada uuden elämän uudessa muodossa? Tuunaaminen, askartelu ja muodistaminen ovat oivia keinoja antaa tavaroille lisää käyttöikää. Kaikki materia päätyy ennen pitkää loppusijoituspaikkaansa kierrätyksessä, joten olisi hyvä, jos jokainen tavara saisi muutaman ekstrapysäkin käytössä ennen lopullista kierrättämistä jäteasemalla.

kierrätys-askartelu mosaiikki astioista

Tutustuin Mikkelin Uutta elämää -myymälän toimintaan. Myymälän taustalla toimii Mikkelin toimintakeskus ry, jonka päätoimintoja ovat työllistämiseen ja kuntouttamiseen liittyvät valmennuspalvelut sekä kierrätykseen ja kiertotalouteen liittyvät palvelut ja tuotteet. Uutta elämää -myymälässä kierrätetään kierrätyspiste Kieppiin tulevat tavarat. Hyväkuntoiset tavarat pestään, kunnostetaan ja myydään Uutta elämää -myymälässä. Lisäksi kierrätetyistä materiaaleista valmistetaan uusia tuotteita toimintakeskuksen taitopajoissa. Tällä viikolla Uutta elämää viettää kiertotalouden teemaviikkoa. Teemaviikolla saat erilaisia vinkkejä kiertotalouteen Uutta elämää -somessa sekä myymälällä on erilaisia luentoja aiheeseen liittyen. Tutustu teemaviikon ohjelmaan tarkemmin täällä.

Käsityöihmisenä haluaisin rohkaista katsomaan kaikenlaisia materiaaleja uudella silmällä! Voisiko jokin vanha roskiin menevä tuote löytää uuden elämän sisustuksessa pikku-ehostuksella? Kiertelin Uutta elämää -myymälässä ja mukaan tarttui materiaalia erilaisiin askarteluihin ja käsitöihin. Tässä muutama vinkki, miten käyttökelvottomasta tavarasta voi saada taas käyttökelpoista!

Karmeat tuliaismaljakot takaisin paraatipaikalle

Uh, mikä ihana matka Gran Canarialle tai Egyptiin onkaan ollut, kun sieltä on kotiintuomisina pitänyt tuoda iiihana maljakko! No varmaan tosi ihana, kun on pitänyt tällaiset maljakot ostaa! Jaksaako kuitenkaan näistä maljakoista innostua vuositolkulla, puhumattakaan seuraavista sukupolvista – tuskin. Nappasin mukaani pari reissumuistomaljakkoa, jotka olivat alennetuista hinnoistaan päätellen olleet jo tovin myynnissä (0,50€/kpl). Kolmas maljakko löytyi meiltä, siihen oli tullut iso lohkeama, joka oli liimattu. Maljakon väri eikä tyyli ei oikein natsannut.

matkamuisto maljakko

Sekoitin akryylimaalia ja ruokasoodaa ja maalasin maljakot niillä! Tässä olen maalannut maljakot kahdesti, ehkä kolmannenkin kerroksen voisi maalata. Maljakoista tuli aika paljon hillitymmät ja aika kivat. Nyt ne toimii yksittäin tai yhdessä. Lisää soodamaalista voit lukea tässä blogikirjoituksessani, jossa tuunasin vanhan lampunkuvun tarjoilulautaseksi soodamaalilla.

maljakon tuunaaminen soodamaalilla

Kipot ja kupit säilyttimeksi mosaiikin keinoin

Jos on jo ”nextin levelin” tuunaaja, voi tarttua mosaiikkihommiin. Erilaisia kippoja ja kuppeja tulee kuulemma kierrätykseen aika paljon ja se on ihan ymmärrettävää. Enää ei ne pienet kahvikupit ole oikein käyttökelpoisia, kun kahvia juodaan mieluummin puolen litran kolpakoista, ja yksittäisistä mukeista halutaan ehyiden astiastojen tieltä eroon. Keräilin orpoja lautasia ja erikokoisia mukeja mukaan ja kotona aloin pistellä niitä palasiksi mosaiikkityö mielessäni.

vanhoja astioita

Käytin pilkkomisessa apunani mosaiikkileikkuria. Ohuisiin astioihin leikkuri riitti oikein hyvin, mutta paksu Teema-muki ei meinannut millään mennä rikki leikkurilla. Astioiden pilkkominen oli aika työlästä ja palat myös sinkoilivat herkästi, siksi pilkoin astiat ison taikinakulhon sisällä. Myös suojalasit on hyvä muistaa tässä hommassa. Kiinnitin puolikkaat lautaset ja mukit kuumaliimalla vanhan taulun pohjan nurjalle puolelle ja sen jälkeen aloin liimata astian paloja ympärille. Liimaaminen oli yllättävän työlästä, kun piti ujuttautua astioiden väliin, lisäksi pilkotut astian palat olivat aika teräväreunaisia, joten niiden kanssa sai olla varovainen. Myöskään saumaamisen kanssa sai olla tarkkana, koska laastin levittäminen kaarevien palojen väliin vaati tarkkuutta ja malttia. Eli helposti ja nopeasti tämä työ ei valmistunut, mutta ehdottomasti lopputuloksen nähtyäni oli kaikki vaivannäkö sen arvoista. Tästä säilyttimestä tuli upea! Tässä voisi säilyttää kuivakukkia tai vaikka ilmakasvia, miksi ei myös meikkitarvikkeita. Tällä hetkellä tässä on koruja, sormukset ja nappikorvikset pysyvät lautasilla ja isommat korut kupeissa.

astia-mosaiikki kierrätys

Kierrätys on tekstiilien kohdalla helppoa

Kierrätys on tällaiselle ompelijaihmiselle helpointa tekstiilien kohdalla. Kierrätyskeskuksissa tsekkaan aina myös isot vaatekappaleet materiaalimielessä. Uutta elämää -myymälästä matkaan lähti pitkä mekko (hinta 2€). Malli oli aika kasari, mutta  kangas oli hyvässä kunnossa ja mekko ommeltu hyvin. Näin heti, että tästä kangasmäärästä saisi hyvin vaikka mitä, mutta ihan pätkäisemällä mekosta saisi kauniin paidan. Katkaisin helman pois ja ompelin paidan helmaan päärmeen. Purin päärmeet pois hihansuista, ompelin kapeamman päärmeen ja sujautin päärmeen sisään kuminauhan. Paidastahan tuli aivan ihana! Taidolla ommellut rypytykset olkapäistä istuivat täydellisesti tällaiseen lyhyempään paitaan. Nyt sitten vain miettimään, mitä tuosta helmasta saisi aikaan. Toki kierrätyskeskuksista voi löytää ihan sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita, joten aina ei tarvitse tuunata ja muodistaa!

mekko tuunattavaksi mekosta tuunattu paita

Taulunkehykset korutelineeksi

Useampi vuosi sitten ostin samaisesta myymälästä kasarihenkisiä tauluja. Heitin lasit ja taustapahvit pois, maalasin kehykset ja kuumaliimasin niihin kanaverkkoa. Nämä kanaverkkotaulut ovat toimineet hyvin korvakorutelineenä sekä muistilappujen säilytyspaikkana. Lue lisää näiden taulujen valmistuksesta täältä.

koruteline tuunattu

 

Maalaa, peitä, päällystä

Joskus täytyy vähän siristää silmiä, jotta näkee, mitä vanhasta tuotteesta haluaa säilyttää ja mitä ei. Pari vuotta sitten lapseni oli heittämässä pinkkiä kukkapeiliä pois. No ei se roskikseen päätynyt, vaan kierrätys koitui peilin onnekkaaksi kohtaloksi. Maalasin peilin ympäryksen ja liimasin kukkakehyksen päälle köyttä. Syntyi söpö peili, joka on meillä alakerran portaikossa. Peilin ennen-kuvan löydät tästä vanhasta blogitekstistäni.

köydellä tuunattu peili

 

Maljakot lasipurkeista

Aina kierrätysaskartelun ei tarvitse nousta materiaalista ja ”mitä tällä tekisin”-ajatuksesta käsin. Parasta on, kun ensin on tarve ja sitten tulee ratkaisu kierrätys-muodossa. Vuosi sitten meiltä puuttui sopivia maljakoita, joten uuden ostamisen sijaan tuunasin betonin avulla lasipurkeista maljakoita. Nämä ovat toimineet meillä oikein hyvin ja ovat ulkoasultaan ihanan rouheita. Lue maljakoiden tekemisestä täältä.

betoni tuunaus maljakko

 

Materiaalien kierrätys voi siis olla ihanaa luovuuden kasvualustaa! Millaisia kierrätysaskarteluja sinä olet tehnyt vanhoista tavaroista?

 

Anni

facebook | instagram

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X