Lapsi 09.07.2020 Päivitetty 23.01.2024

Leikkejä lapsille 0-, 1- ja 2-vuotiaana – nämä puuhat kehittävät perheen pienintä

Kaikki vanhemmat kaipaavat välillä uusia leikki-ideoita vauvalle tai taaperolle. Keräsimme leikkejä 0-2-vuotiaille lapsille.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vanhempi suo pienelle monipuoliset taidot opettaessaan leikkejä lapsille. Niin motoriset, kielelliset kuin sosiaaliset taidotkin kehittyvät, kun vanhempi leikkii lapsensa kanssa.

Kun vanhempi leikkii lapsen kanssa, hän myös osoittaa näkevänsä lapsen ja olevansa kiinnostunut lapsen maailmasta ja tavasta toimia.

Lapsuuden parhaat leikit eivät unohdu koskaan. Kun Seura-lehti kysyi lukijoiltaan 50-luvun leikkimuistoja, se sai satoja vastauksia rakkaimmista peleistä ja lorutteluista. Parhaat leikit ovatkin niitä, jotka kestävät läpi vuosikymmenien, sukupolvelta seuraavalle.

Nappaa jutuista parhaat leikit 0-2-vuotialle lapsille:

Ensimmäiset leikit lapsen vauvaiässä ovat kehitykselle tärkeää, tuttua toistoa. Joka päivälle ei tarvitse olla uutta lelua, kirjaa, leikkiä tai aktiviteettia taaperonakaan. 1-vuotiaan eniten pitämät leikit ovat hyvin kehollisia, esimerkiksi kukkuu- ja kutitteluhassutuksia.

Kun kahden ikävuoden kartuttua kielellinen kehitys alkaa olla tarpeeksi vauhdikasta, mielikuvitukselliset roolileikit kiehtovat pienen mieltä. Tuttuus ja toisto ovat kuitenkin edelleen vahvoja teemoja. Pikkulapsi rakastaa leikkiä samaa ajatuskulkua päivästä, viikosta ja usein kuukaudesta toiseen.

2-vuotiaiden lasten leikeissä voi olla jo haastavampaa rakennetta – monelle vanhemmalle on tuttua, että esimerkiksi yhteisissä pehmoleluleikeissä on lapsen sanelema käsikirjoitus, josta ei sovi ilman kiukkua livetä.

Lue myös: Olen se äiti, joka konttaa lapsen perässä tunneleissa ja liukumäessä – mikset sinäkin leikkisi?

Usein leikki on lääke kiukutteluunkin. Puhutaan hyötyleikeistä, joilla positiivisen, kivan tekemisen kautta saa vaatteet puettua ja huoneen siivottua. Hyötyleikit ovat armollisia myös vanhemmille, jotka kokevat, ettei kaiken pakollisen rutiinisäädön päälle päivään mahdu aikaa leikkiä yhdessä.

Pohjimmiltaan leikejä on viittä eri lajia:

  • Sääntöleikit
  • Kuvittelu
  • Rakentelu
  • Käsillä tekeminen
  • Riehuminen

Kun tunnistat kulloisenkin leikin merkityksen, osaat tukea lasta oikein. Usein myös leikkejä käsitellään lapsen kehityksen näkökulmasta, mutta leikistä on aitoa iloa ja hyvinvointia vanhemmallekin.

Näin leikki parantaa koko perheen elämää:

Kun lapsi kasvaa vähän isommaksi, hän alkaa elää puheen kulta-aikaa. Sanallisuus tuo aivan uutta ulottuvuutta leikkeihin.

Leikki-ikäinen saattaa jo kaivata esimerkiksi syntymäpäivilleen leikillistä ohjelmaa. Seuraleikkejä on sadoittain ja valitsimme niistä parhaat leikit päiväkoti-ikäisten lastenkutsuille.

Tiedetään: aina ei ole vanhempana energiaa olla leikkien tirehtöörinä. Ota uni irti myös tämän koosteen rauhallisista leikeistä, joiden ajatuksena on antaa sinun torkahtaa.

Leikkejä lapsille 3-vuotiaana ja eteenpäin:

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X