Raskaus viikko viikolta 21.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

10. raskausviikko

10. raskausviikko on pituuskasvun aikaa. Samalla lapsen lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi. Sisäelimet, kuten keuhkot, munuaiset, sukupuolielimet ja mahan ja suoliston elimet ovat kehittyneet.

Teksti
Toimitus

Lapsen elimistö kehittyy vauhdilla

10. raskausviikon aikana lapsi kasvaa pituutta, ja lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi. Sisäelimet, kuten keuhkot, munuaiset, sukupuolielimet ja mahan ja suoliston elimet ovat kehittyneet. Nyt ne alkavat myös toimia. Lapsen sydän on melkein valmiiksi kehittynyt ja lyö keskimäärin 177 kertaa minuutissa, eli nopeammin kuin aikaisemmin.

Tällä viikolla lapsen aivoissa voidaan havaita mitattavissa olevia aivokäyriä. Lapsi alkaa liikkua, mutta liikkeet ovat vielä tahdosta riippumattomia, eikä äiti tunne niitä. 10. raskausviikon aikana lopullinen munuaispari kehittyy.

Nyt on myös mahdollista erottaa lapsen olkapäät, kyynärpäät, käsivarret ja kämmenet sekä nähdä pienet sormien ja varpaiden alkeet. Lapsi voi jo nyt erittää pieniä määriä virtsaa lapsiveteen.

10. raskausviikko on aikaa, jolloin myös lapsen hampaat ja korvat alkavat kehittyä. Suun sisällä muodostuvat maitohampaiden hammasaiheet. Lapsen sisäkorvat ovat kehittyneet, mutta vielä lapsi ei pysty kuulemaan.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Hormonit aiheuttavat äidissä monenlaisia muutoksia

Raskauden aikainen väsymys

Olet saattanut kärsiä raskauspahoinvoinnista aiemmat raskausviikot. 10. raskausviikon aikana pahoinvointi alkaa monilla kuitenkin jo helpottaa. Voit tuntea rankkaa väsymystä, mikä on täysin normaalia. Kehosi työskentelee kovasti raskauden eteen. Siksi on tärkeää, että lepäät, kun kehosi vaatii sitä.

Unipulmat kuuluvat osaltaan odotukseen. Vaikka väsyttäisikin, voi odottajan olla vaikeaa nukkua makeasti alkuraskauden aikaan. 10. raskausviikko ja sen lähiviikot ovat aikaa, jolloin moni odottaja kärsii unettomuudesta: raskaus saattaa tuntua elämän suurimmalta mullistukselta, joka mietityttää. Myös arat rinnat saattavat häiritä nukkumista, jos on tottunut nukkumaan vatsallaan.

Hormonit jylläävät 10. raskausviikolla

Raskaushormoneilla on hyviäkin ominaisuuksia. Hormonit tasoittavat ryppyjä, ja lisääntyneen verimäärän myötä ihosi näyttää paremman väriseltä ja täyteläisemmältä kuin aikaisemmin. Monet naiset kokevat, että hiuksetkin saavat lisää elinvoimaa ja kiiltoa.

Toisaalta voit ruveta tuntemaan turvotusta, ja housujen vyötärönauha voi tuntua kireältä. Vatsasi toimii nyt vähän hitaammin, ja saatat kärsiä ummetuksesta tai ilmavaivoista.

Ensimmäinen ultraäänitutkimus lähestyy

Nyt on alka valmistautua ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen, joka tehdään raskausviikolla 10–13.

Tutkimuksessa varmistetaan lapsen elossa olo, tarkistetaan sikiöiden lukumäärä ja arvioidaan, miten pitkällä raskaus on. Jos vanhemmat haluavat lapsen kromosomipoikkeavuuksien seulontaa, ultraäänitutkimuksen yhteydessä mitataan lapsen niskaturvotuksen paksuus.

Raskausviikot

Keskustele: Raskausoireet 10. raskausviikolla

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X