26. raskausviikko: Lapsi reagoi äidin tunteisiin
Lapsi näyttää jo sopusuhtaiselta, pieneltä vauvalta. Hän harjoittelee kuperkeikkoja ja konttausliikkeitä, istuu, polkee ja potkii. 26. raskausviikko tuo usein varmuutta myös odottavaan äitiin: lapsella olisi melko hyvät mahdollisuudet selviytyä, jos hän syntyisi nyt.
Lapsella on jo hyvät mahdollisuudet selviytyä
26. raskausviikko tuo yleensä varmuutta äitiin. On ihmeellistä, mutta myös helpottavaa tietää, että lapsella olisi melko hyvät mahdollisuudet selviytyä, jos hän syntyisi nyt.
Lapsen aivot kasvavat, ja nyt niihin ilmestyy aivoille ominaisia uurteita ja painanteita. Myös lapsen hiukset kasvavat. Hän näyttää jo sopusuhtaiselta pieneltä vauvalta.
Lapsella on jo erillisiä nukkumisjaksoja ja valveillaolon jaksoja. Ehkä olet jo tunnistanut nämä jaksot.
Lapsella on vielä tilaa liikkua, ja hän käyttääkin olemassa olevaa tilaa hyväkseen. Lapsi harjoittelee kuperkeikkoja ja konttausliikkeitä, heittäytyy taakse päin, istuu, polkee ja potkii. 26. raskausviikon aikana tunnet jo tällaisia liikkeitä päivittäin, ja yleensä ne ovatkin merkki siitä, että kaikki on hyvin.
Lapsi reagoi jo valoon, ja hän voi jopa pitää käsiään silmiensä edessä valon osuessa niihin.
Lapsi reagoi äidin tunteisiin
26. raskausviikko on aikaa, jolloin lapsi pystyy jo tuntemaan asiat, jotka sinäkin tunnet. Kehosi tuottaa stressihormoneja ja jos olet masentunut, stressaantunut tai väsynyt, lapsi reagoi näihin. Pelontunne saa kehosi tuottamaan adrenaliinia, ja lapsi reagoi myös veresi adrenaliinipitoisuuteen.
Lapsi reagoi luonnollisesti myös onnen ja tyytyväisyyden tunteisiisi. Tällöin kehosi tuottaa mielihyvähormoneja eli endorfiineja, jotka virtaavat napanuoran kautta suoraan lapseesi.
Älä stressaa stressistä
Stressihormonin suuri pitoisuus äidin veressä vaikuttanee jonkin verran sikiön kokoon ja synnytyksen ennenaikaiseen käynnistymiseen. On kuitenkin vaikea muuten todeta, milloin odottava äiti kärsii liiallisesta stressistä. Lähes kaikki odottajat ovat kuitenkin jonkin verran stressaantuneita, sillä edessä on iso elämänmuutos ja paljon pohdittavaa. Lisäksi fyysiset oireet koettelevat monia.
Onneksi raskaus on hyvässä suojassa, eivätkä pienoiset harmit vaikuta siihen. Vuosituhanten saatossa evoluutiossa on kehittynyt omanlainen mekanismi suojaamaan sikiötä odottavan äidin stressiltä.
Ehkä haitallisinta stressissä on se, että vauvan saapumiseen valmistautumiselle ei juurikaan jää tilaa. Koita olla lempeä itsellesi ja karsia turhia vaatimuksia. Arkea kannattaa mahdollisuuksien mukaan helpottaa, jotta stressi ei olisi kovin voimakasta ja sinulle löytyisi tilaa rentoutua ja ajatella tulevaa vauvaa.
Jaa oma kokemuksesi