Raskaus viikko viikolta 12.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

20. raskausviikko

20. raskausviikko on monien muutosten aikaa. Lapsen iho alkaa paksuuntua ja sen alle alkaa kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen.

Teksti
Toimitus

Lapsi kehittyy kovaa vauhtia

20. raskausviikko on täällä ja lapsen iho alkaa paksuuntua. Ihon alle alkaa kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen.

Lapsen aivoissa tapahtuu 20. raskausviikon aikana valtavasti kehitystä. Lapsen lihastoimintaan tarvitaan satoja miljoonia hermosoluja, ja hermoratojen kehittyessä lapsi pystyy tiedostamaan ja yhdistelemään liikkeitään ja kehonsa toimintoja aiempaa paremmin. Tällaisia liikkeitä ja toimintoja ovat esimerkiksi peukalon imeminen ja lapsiveden nieleminen.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Munasolut ja kivekset kehittyvät

Tieistkö, että naisen kaikki munasolut kehittyvät jo ennen syntymää. Munasoluja on miljoonia ja ne kehittyvät kovaa vauhtia, kun 20. raskausviikko alkaa. Munasolujen määrä vähenee syntymän aikana. Pojilla puolestaan kehittyvät nyt kivekset, jotka kuitenkin laskeutuvat kivespussiin vasta lähempänä lapsen syntymää.

Kaikki lapset kehittyvät 20. raskausviikolle saakka lähes samojen kaavojen mukaisesti. Tämän jälkeen alkaa jokaisen oman kasvukäyrän mukainen kasvu ja kehitys. Tämä kehitys perustuu vanhempien pituuteen ja painoon, sekä muihin geneettisiin tekijöihin.

Lue myös: Mitä ovat lapsen kasvukäyrät ja miksi niitä seurataan?

Äiti voi kärsiä raudanpuutteesta

20. raskausviikolla vatsasi on luultavasti jo melko kookas. Lapsi kulkee mukanasi koko ajan, ja hän oppii rekisteröimään kaikki liikkeesi. Lapsi nukahtaa usein silloin, kun olet liikkeellä, ja kun pysähdyt tai lepäät, hän herää.

Monet vauvat rauhoittuvat vielä syntymänkin jälkeen sylissä kun äiti kantaa lasta samoin liikkein kuin raskauden aikana. Monesti lapset myös nukkuvat paremmin liikkeessä, kuten vaunuissa tai sylissä.

Voit edelleen harrastaa fyysistä liikuntaa 20. raskausviikon aikana, mutta ilman liian suuria rasituksia. Sinua voi vaivata raudanpuute, joka tekee olosta helposti väsyneen. Tässä vaiheessa raskautta useimmat äidit tarvitsevat lisärautaa.

Lue myös: Odottaja, saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?

Odottaja työelämässä

On aloja, joissa raskaus vaikuttaa työssä käymiseen enemmän kuin toisissa. Tällaisia ovat muun muassa hoitoala ja muut fyysiseltä vaativuudeltaan raskaat työt.

Kaikki eivät halua kertoa vielä alkuraskaudessa työpaikalla odotuksestaan, mutta pahoinvointi voi vaivata jopa 20. raskausviikolle asti. Ei kuitenkaan kannata epäröidä hakea sairaslomaa, sillä lapsen ja sinun etusi kannattaa laittaa ehdottomasti kaiken muun edelle.

Ei ole mitään tiettyä ajankohtaa, milloin raskaudesta tulisi kertoa työnantajalle, mutta vanhempainvapaalle jäämisestä tulee ilmoittaa viimeistään kaksi kuukautta etukäteen. Kuitenkin turvallisuussyitä joissakin ammateissa raskaudesta tulee kertoa hyvissä ajoin.

Jos työnantaja ei pysty poistamaan raskaana olevalle haitallisia tekijöitä työympäristöstä, saa odottaja erityisäitiysvapaata, jolloin saa erityisäitiysrahaa. Tällainen voi olla edessä, jos työssäsi olet tekemisissä esimerkiksi tietyntyyppisen säteilyn tai vahvojen kemiallisten aineiden parissa.

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X