Raskaus viikko viikolta 26.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

36. raskausviikko

On 36. raskausviikko ja vain kuukausi jäljellä h-hetkeen. Lapsen tulisi nyt levätä vatsassa pää alaspäin. Lue lisää kehityksestä!

Teksti
Toimitus

36. raskausviikko: Lapsen tulisi levätä pää alaspäin

Kun 36. raskausviikko koittaa, lapsen ihonalainen rasvakerros on täysin kehittynyt. Iho on tasainen ja hieno. Lapsen kasvot ovat pyöristyneet entisestään. Lapsi kasvaa nyt nopeasti, jopa yli 200 grammaa viikossa.

Napanuoran pituus on noin puoli metriä 36. raskausviikon kohdalla. Lapsi pitää usein kiinni napanuorasta ja ikään kuin leikkii sillä.

Nyt lapsi osaa jo tehdä kaiken, minkä vastasyntynytkin osaa.

Lapsi liikkuu yhä alemmas lantioon. Hänen pitäisi levätä pää alaspäin. Jos lapsi lepää takapuoli alaspäin, hänen kääntämistään ympäri yritetään nyt.

Lue myös: Sikiön liikkeet

Äidillä voi olla monenlaisia vaivoja

On 36. raskausviikko ja vain kuukausi jäljellä h-hetkeen. Yleensä lääkäri tai kätilö tunnustelee vatsaasi raskausviikolla 33–34, tutkiakseen, missä asennossa lapsi on. Lapsi vaihtaa asentoa monta kertaa raskauden aikana, mutta yleensä hän asettuu pää alaspäin -asentoon raskausviikolla 34–36, ja pysyy siinä.

Jos lapsi on jo laskeutunut, sinulla on luultavasti vähän helpompi hengittää. Moni kuitenkin kärsii erilaisista vaivoista tässä raskauden loppuvaiheessa, johon 36. raskausviikko lasketaan. Yöunet jäävät lyhyeksi, ja olet ehkä ärtynyt ja herkkätunteinen. Tunnet itsesi isoksi ja kömpelöksi. Jalkoja ja selkää särkee. Olo on turvonnut, hikoilet paljon.

Kaikki tämä on normaalia, mutta se ei jaksa paljon lohduttaa. Yritä silti myös nauttia ja kerätä voimia tulevaa varten.

Lähestyvä synnytys voi tuoda ennakoivia supistuksia

36. raskausviikko on siitä jännittävää aikaa, että synnytys voi olla jo hyvin lähellä mutta toisaalta sen käynnistymiseen voi vielä mennä pitkäänkin.

Tässä vaiheessa alat varmasti ajatella, mistä tiedät milloin synnytys on alkanut. 36. raskausviikko on aikaa, jolloin olet ehkä jo tuntenut ennakoivia supistuksia, niin kutsuttuja harjoitussupistuksia. Oikeat supistukset ovat voimakkaampia, ne ovat säännöllisempiä, ja ne voimistuvat koko ajan ja ovat kivuliaampia.

Yksi merkki lähestyvästä synnytyksestä voi myös olla limatulpan irtoaminen. Limatulppa on ympäröinyt kohdunkaulaa koko raskauden ajan. Tosin monet eivät huomaa koko limatulppaa, ja vaikka se irtoaisikin, saattaa kulua vielä viikkoja synnytykseen.

Keskustele: Miltä supistukset tuntuvat? 

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X