Raskaus viikko viikolta 24.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

38. raskausviikko

Kun 38. raskausviikko käynnistyy, lapsi on täysiaikainen. Se tarkoittaa, ettei vauvaa enää pidetä ennenaikaisena, jos synnytys käynnistyy 38. raskausviikon aikana tai sen jälkeen.

Teksti
Toimitus
3 kommenttia

Täysiaikainen vauva: menossa on 38. raskausviikko ja kehityksessä tapahtuu enää hienosäätöä

Kun 38. raskausviikko alkaa, on lapsi täysiaikainen eikä häntä enää pidetä ennenaikaisena, jos synnytys käynnistyy tämän raskausviikon aikana. Lapsi on periaatteessa täysin valmis, enää tapahtuu vain pientä hienosäätöä.

Lapsen aivot ja hermosto toimivat yhä paremmin. Niiden kehitys jatkuu koko lapsuuden ajan, teini-ikään saakka.

Lapsi pulskistuu edelleen. Ihoa peittävä kinakerros on häviämässä, vaikka osa siitä jää vauvan iholle. Öljymäinen kinakerros nimittäin helpottaa lapsen matkaa synnytyskanavan läpi.

Vauvasi kuulee jo kohdun ulkopuoliset tapahtumat ja reagoi niihin esimerkiksi säpsähdellen ja nyrkkejä puristellen. Äänesi on käynyt hänelle hyvin tutuksi raskausaikana.

Lue myös: Odotusaika ja tunteet

Suonenveto ja närästys ovat yleisiä vaivoja

38. raskausviikko on aikaa, jolloin synnytys voi käynnistyä milloin vain. Äidin kannattaakin siis nauttia nyt raskauden viimeisistä hetkistä, vaikka olo saattaakin olla hieman malttamaton.

Lapsi on luultavasti laskeutunut, ja pää on kiinnittynyt paikoilleen kun 38. raskausviikko alkaa. Lapsen laskeuduttua hengittäminen on yleensä äidille helpompaa, mutta toisaalta tunnet enemmän painoa alavatsassasi. Saatat myös tuntea satunnaista pistelyä, kun lapsen pää painautuu lantionpohjaasi.

Yöt ovat nyt mitä ovat. Ehkä joudut käymään pissalla monta kertaa yössä. Ehkä sinulla on suonenvetoja tai närästystä. Hyvää nukkumisasentoa ei tahdo millään löytyä. Jopa istuminen ja seisominen voivat tuntua hankalalta. Yritä kuitenkin jaksaa, enää ei ole paljon jäljellä.

38. raskausviikko on aikaa, joilloin olet luultavasti äitiyslomalla. Käytä hyväksesi viime hetket ennen synnytystä: tapaa ystäviä, tee kävelyretkiä ja lepää. Monet kokevat juuri nämä viimeiset viikot erittäin tärkeiksi. Voit täyttää mielesi muulla kuin työasioilla, ja saat rauhoittua. Sinulla on oikeus tehdä juuri sitä, mitä haluat ja jaksat.

Monet toivoisivat jo odotusajan päättyvän. Synnytyksestä ei voi kuitenkaan päättää, vaan on lapsesta kiinni, milloin hän on valmis syntymään.

Lue myös:
Loppuraskaus eli raskausviikot 29-40

Keskustele:
Valvottuja öitä rv 38
Raskausviikko 38: tuntemukset
Kuinka pitkä on äitiysloma?

Raskausviikot

Lue myös

Kommentit (3)

Pian on ohi tämä odotus. Ihanaa, kun pian saa nähdä vauvan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X