Raskaus viikko viikolta 20.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

11. raskausviikko

Kun 11. raskausviikko käynnistyy, kaikkein tärkein kehitys on valmis, ja lapsi alkaa kasvaa nopeasti. Alkiokausi on päättynyt, ja tästä eteenpäin puhutaan sikiöstä.

Teksti
Toimitus

Alkiosta sikiöksi

Kun 11. raskausviikko alkaa, alkiokausi on päättynyt ja tästä eteenpäin puhutaan sikiöstä. Se tarkoittaa, että kaikkein tärkein kehitys on nyt valmis ja lapsi alkaa kasvaa nopeasti.

Seuraavan kolmen viikon aikana lapsen pituus päästä peppuun kaksinkertaistuu. Lapsen paino kolmikymmenkertaistuu raskauden puoliväliin, eli 20. raskausviikkoon mennessä. Lapsen tehtävä onkin nyt kasvaa ja kypsyä syntymäänsä asti.

Varpaat ja sormet näkyvät selkeästi, ja käsivarret ja jalat ovat paikoillaan. 11. raskausviikon aikana nenänpää tulee näkyviin, kitalaki muodostuu ja ylähuulen kehitys päättyy. Lapsi osaa jo avata suunsa.

11. raskausviikko vie kehitystä eteenpäin myös monella muulla tavalla. Lapsi saa ensimmäisen kunnollisen ihokerroksen, ja lapsen rustot muuttuvat vähitellen luuksi. Lapsen munasarjat tai kivekset ovat muodostuneet ja ulkoiset sukupuolielimet voidaan jo nähdä.

Ei laihdutusta raskaana

Vaikka lapsesi kehittyy nyt roimasti, sinussa itsessäsi muutokset ovat vielä tähän asti olleet vähän hitaampia. Nyt alkaa kuitenkin taas tapahtua.

Kun 11. raskausviikko alkaa, poltat kaloreita hyvin nopeasti, jopa 25 prosenttia nopeammin kuin ennen. Tämän takia sinun ei pitäisi raskauden aikana laihduttaa. Kehon rasvoihin varastoituneet myrkyt vapautuvat, kun laihdutat, ja se ei ole hyvä asia lapsellesi. Elämäntapoja voi toki muuttaa, ja on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ja kuinka paljon liikkuu. Kävelylenkit tai pyöräily ovat sopivia myös niille, jotka eivät liiku säännöllisesti.

Kohtusi on kasvanut lapsen myötä, ja on nyt noin greippihedelmän kokoinen. Monen naisen rinnat kasvavat, ja voi olla aika hankkia uudet rintaliivit. Rinnat voivat myös olla hyvin arat.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Aika lähteä reissuun?

Matkustaminen raskaana mietityttää monia, mutta 11. raskausviikko on aikaa, kun voit varata matkan hyvillä mielin.

Raskaana ei kannata lähteä riskialueille, joissa on liikkeellä vaarallisia, tarttuvia tauteja, kuten malariaa. Myös turistiripulin vaara kannattaa raskaana ottaa tosissaan. Kuitenkin raskaanakin matkailu avartaa, ja monissa maissa odottaviin äiteihin suhtaudutaan lempeästi. Kannattaa myös käyttää hyväksi nämä hetket, kun puolison kanssa voi vielä lähteä vaivattomasti yhteiseen reissuun suunnittelematta sen enempää lastenhoitokuvioita.

Lue täältä Ihan mamina -bloggaajan matkasta Thaimaahan raskausaikana.

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X