Raskaus viikko viikolta 04.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

28. raskausviikko

28. raskausviikko tuo helpotuksen monelle odottavalle äidille, sillä yhdeksän kymmenestä lapsesta selviää, jos synnytys käynnistyy tällä viikolla. Lue lisää lapsen kehityksestä.

Teksti
Toimitus

Lapsen keho pyöristyy

28. raskausviikko tuo usein henkisen helpotuksen monelle odottavalle äidille, sillä yhdeksän kymmenestä lapsesta selviää, jos synnytys käynnistyy tällä viikolla.

Lapsen rasvamäärä lisääntyy, ja keho pyöristyy. Vauvan paino lisääntyy noin 27 grammaa päivässä, eli kasvu on rajua. Lapsen ihon alle kertyvä rasvakudos vähentää ihon ryppyisyyttä ja läpikuultavuutta.

Rasvamäärän lisääntyminen lapsen kehossa johtuu kehon uudesta kyvystä erittää insuliinia, jonka avulla sokeri siirtyy verestä rasvasoluihin. Vauva on nyt noin kilon painoinen ja hänen koko pituutensa on noin 32 senttimetriä.

Lapsen sydänäänet on mahdollista kuulla stetoskoopilla nyt 28. raskausviikolla. Joskus sydänäänet kuulee jopa painamalla korvan äidin vatsalle – tätä isän voi olla hauska kokeilla!

Kun 28. raskausviikko alkaa, on lapsella on luultavasti jo varsin selkeä unirytmi. Aktiiviset ja rauhalliset jaksot osuvat suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.

Lue myös: Raskausaikana otetaan täysin uusi sanasto haltuun – ovatko nämä 45 termiä sinulle tuttuja?

28. raskausviikko: Kommunikoi vauvalle kohtuun

28. raskausviikko on aikaa, jolloin saatat hengästyä entistä nopeammin. Kohtu lähestyy kylkiluita ja alkaa painaa keuhkoja. Vaikka tuntuisi siltä, että hengityksesi on huonoa, ei hätää: keuhkojesi kapasiteetti on 28. raskausviikon aikana suurempi kuin tavallisesti. Myös kehosi verimäärä on lisääntynyt lapsen hapensaannin turvaamiseksi.

Myös sydämesi lyö hieman nopeammin kuin normaalisti, jotta se pystyy kuljettamaan lisääntynyttä verimäärää. Siksi hengität vähän nopeammin kuin aikaisemmin.

28. raskausviikko on aikaa, jolloin on jo mahdollista saada kontaktia lapseen. Jos painelet vatsaasi, lapsi saattaa potkaista tai lyödä vastaukseksi. Pikkuhiljaa opit ehkä myös tunnistamaan, onko osa, jota kosketat lapsen pää, peppu, käsi vai jalka.

Vauvan kovan kasvun ansiosta 28. raskausviikko pyöristää vatsaa entisestään. Odottajan olo saattaakin olla kömpelö suuren vatsan vuoksi. Vatsa tulee ehkä tielle kenkiä laittaessa ja pukiessa. Avun käyttö on sallittua. Puolisoa voi pyytää solmimaan kengännauhat, ja kenkälusikkaa voi hyvin käyttää kenkien jalkoihin saamiseen.

Lue myös: 

Sikiön liikeseuranta

Keskusteluissa: Syntymättömälle vauvalle kommunikointi

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X