Raskaus viikko viikolta 23.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

39. raskausviikko

Kun 39. raskausviikko alkaa, lapsi lepää paljon ja valmistautuu synnytykseen. Äidillä saattaa herätä monenlaisia tunteita raskauden lähestyessä loppuaan. Nämä hetket ovatkin ennen kaikkea odottelun aikaa.

Teksti
Toimitus

Lapsi kerää voimia ennen synnytystä

On 39. raskausviikko ja raskaus lähenee vääjäämättä loppuaan.

Lapsen vartalo on soman pyöreä, ja hän reagoi enemmän valoon ja ääniin. Useimmat lapset ovat 39. raskausviikkoon mennessä kääntyneet pää alaspäin ja heillä on leuka rintaa vasten. Tätä asentoa kutsutaan ”raivotarjonnaksi”. Raivotarjonta on tavallisin syntymäasento.

Lapsi nukkuu kohdussa paljon ja kerää voimia synnytystä, kasvua ja kehitystä varten. Kohdussa on jo ahdasta, ja lapsen kädet ja jalat ovat kiinni vartalossa.

Lapsen luusto on kehittynyt ja kovettunut, mutta kaikki luut eivät vielä ole kovia. Lapsen pääkallossa on pieniä aukkoja, jotka auttavat päätä mukautumaan synnytyskanavaan. Monen lapsen pää näyttääkin hieman kummalliselta heti synnytyksen jälkeen, mutta se palautuu oikeaan muotoonsa nopeasti.

Lapsen kasvu hidastuu hieman tässä vaiheeessa. Se on täysin tarkoituksenmukaista, sillä vauva voi viipyä kohdussa vielä parikin viikkoa.

Äidin mielialanvaihtelut normaaleja

Monelle odottavalle äidille 39. raskausviikko tuo mukanaan voimakkaan pesänrakennusvietin. Monelle perheenlisäystä odottavalle tulee raskauden loppupuolella pakonomainen tarve saada koti kuntoon ennen vauvan syntymistä.

Jotkut saavat yhtäkkiä valtavasti energiaa ja aloittavat suursiivouksen tai valmistavat pakastimeen valtavia määriä ruokaa. Toisaalta toiset taas ovat aivan rättiväsyneitä eivätkä jaksa mitään muuta kuin odottaa.

Tee niin kuin juuri sinun vartalosi sanoo! 39. raskausviikon kohdalla raskaus on jo niin pitkällä, että odottaminen saattaa herättää monenlaisia tunteita. Mielialanvaihtelut ovat normaaleja, ja saatat tuntea epävarmuutta siitä, miten tulet selviämään kaikesta.

Moni odottaja myös kääntyy ikään kuin sisäänpäin: he eivät ajattele juuri muuta kuin raskauttaan ja lastaan. Sekin on osa valmistautumista. Kaikki raskaudet ovat erilaisia, aivan niin kuin kaikki äiditkin ovat erilaisia.

Lue myös: Raskaus ja tunteet

Laskettu aika ei ole päivän tarkka

Kun 39. raskausviikko käynnistyy, moni äiti odottelee mielessään jo synnytyksen alkamista. Muista kuitenkin, ettei laskettuun aikaan kannata suhtautua liian tiukasti.

Lasketun ajan yhteydessä puhutaan aikavarauksesta plus-miinus 14 päivää. Tämä tarkoittaa sitä, että synnytys voi alkaa huomenna tai kolmen viikon päästä.

Useimmat lapset eivät synny laskettuna päivänä. Raskaus on yliaikainen vasta, kun se on kestänyt yli 42 viikkoa eli kaksi viikkoa yli lasketun ajan.

Vauva ankkuroi 39. raskausviikon aikoihin päänsä häpyluiden yläaukeamaan. Usein äiti huomaa vauvan laskeutumisen siitä, että pallean seudulle tulee jälleen tilaa. Hengittäminen helpottuu, mutta vauva painaa nyt virtsarakkoa ja juoksuttaa äitiä tiheästi vessassa.

Lue myös: 
Raskauden kesto
Loppuraskaus eli raskausviikot 29-40
Keskustele synnytyksestä ja loppuraskaudesta täällä.

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X