Raskaus viikko viikolta 23.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

8. raskausviikko

Kahdeksannen raskausviikon aikana lapsi on pienen pavun kokoinen. Lapsen sydän on saanut oikean muotonsa, ja se lyö noin 150 lyöntiä minuutissa.

Teksti
Toimitus

Lapsen kasvonpiirteet alkavat muovautua

Vauva on nyt pienen pavun kokoinen. Lapsen sydän on saanut oikean muotonsa. Se lyö noin 150 lyöntiä minuutissa, mikä tarkoittaa kaksi kertaa nopeampaa tahtia kuin aikuisen sydämellä. Sydän lyö tiheästi, jotta se kasvaisi ja kehittyisi, ja jotta ravinto- ja kuona-aineiden kuljetus sujuisi.

Kun 8. raskausviikko alkaa, myös lapsen kasvonpiirteet alkavat tulla selvemmäksi. Silmät ovat vielä kaukana toisistaan, ja ne näyttävät olevan pään sivuilla. Myös silmäluomien muodostuminen on alkanut ja lapsen nenänpää on paikallaan.

Lapsen jalat ja kädet näyttävät meloilta. Niistä voi silti jo erottaa kohdat, josta sormet ja varpaat tulevat kehittymään. Lapsi on edelleen käpertyneenä ja muistuttaa muodoltaan katkarapua.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Äiti voi tuntea kramppeja

Ennen raskautta kohtusi oli nyrkin kokoinen. 8. raskausviikon aikana se kasvaa roimaa vauhtia, ja sen voi tuntea. Saatat tuntea kohdun kasvun lihaskramppeina, kipuna alavatsassa ja kyljissä. Nämä kasvukivut muistuttavat kuukautiskipuja. Tämä on täysin normaalia, ja niin kauan kun kipuun ei liity verenvuotoa, ei ole syytä huoleen. Jos verenvuotoa esiintyy, täytyy ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Jos yleensä harrastat liikuntaa, voit hyvin jatkaa sitä koko raskauden aikana. Muista kuitenkin kuunnella kehoasi, ja harrasta vain sellaista liikuntaa, joka tuntuu hyvältä.

8. raskausviikko: Ensimmäinen neuvolakäynti lähenee

Kahdeksas raskausviikko on hyvä aika soittaa neuvolaan ja varata ensimmäinen käynti sinne. Myös lapsen isä on tervetullut neuvolakäynneille.

Ensimmäinen neuvolakäynti ajoittuu usein raskausviikkojen 8.–10. välille. Ensikäynnillä neuvolassa kartoitetaan muun muassa aiemmat raskaudet ja synnytykset sekä suvun sairaudet.

Lisäksi keskustellaan muun muassa elintavoista ja mahdollisesti myös työstä, jos sillä on vaikutusta raskaana olevan terveydentilaan. Terveydenhoitaja mittaa verenpaineen ja odottajan pituuden. Äiti passitetaan myös vaa’alle. Ensimmäisellä käynnillä tulevat vanhemmat täyttävät myös Audit-lomakkeen, jolla selvitetään heidän alkoholin käyttöään.

8. raskausviikko aiheuttaa monelle edelleen voimakkaita alkuraskauden oireita. Saatat edelleen kärsiä raskauspahoinvoinnista ja voimakkaasta väsymyksestä. Tunteesi voivat myös vaihdella. Yritä puhua avoimesti kumppanisi kanssa kaikista tunteista ja peloista, muuten hän saattaa tuntea olonsa ulkopuoliseksi.

Lue myös: Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua

Keskusteluissa: 8. raskausviikko ja kadonneet raskausoireet

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X