Raskaus viikko viikolta 18.12.2014 Päivitetty 18.09.2024

13. raskausviikko: Sikiö liikkuu jo paljon

13. raskausviikon aikana kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi.

Teksti
Toimitus

13. raskausviikko | rv 12+0–12+6 | RV 12

13. raskausviikko tarkoittaa sitä, että raskaus on kestänyt 12 viikosta ja 0 päivästä 12 viikkoon ja 6 päivään  (rv 12+0–12+6). Sikiön pituus päästä peppuun (CRL) on 52 mm ja paino 10–20 g.

Keskenmenon riski pienenee

Kun 13. raskausviikko alkaa, kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi. Usein keskenmenot tapahtuvat raskauden alussa, koska tärkeiden elinten kehitys ei jostain syystä ole edennyt normaalisti.

Lapsen kasvoihin ovat kehittyneet nenä, silmät ja suu. Nyt myös kurkku ja äänihuulet alkavat kehittyä. Lapsi liikkuu jo paljon, mutta useimmat liikkeet ovat refleksejä. Lapsi kehittää lihaksia ja niveliä tehokkaasti. Hän harjoittelee hengittämistä liikuttamalla rintakehäänsä. Tätä lapsi jatkaa syntymäänsä asti.

Lapsella on erittäin ohut ja herkkä iho. Hän ei hikoile kohdussa, mutta hikirauhaset ovat jo täysin kehittyneet.

Raskauspahoinvointi helpottaa

13. raskausviikko aloittaa raskauden toisen kolmanneksen, joka on äidille yleensä rauhallisempaa aikaa. Useimpien äitien kohdalla esimerkiksi pahoinvointi hellittää viimeistään tässä vaiheessa.

Kehossasi tapahtuu silti koko ajan paljon, ja on tavallista, että tunteet vaihtelevat. Nyt kuitenkin pahin pelko keskenmenosta hellittää, ja voit keskittyä voimaan hyvin.

Monella äidillä on vielä tässä vaiheessa raskautta ruokaan liittyviä mielitekoja. Jos ruokavaliosi on normaalisti tasapainoinen, ei haittaa, vaikka himoitset ja syöt esimerkiksi sipsejä tai popkorneja keskellä yötä.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Seksi ei ole haitaksi vauvalle

Joskus naisen seksihalut kasvavat raskausaikana. Seksin harrastamista ei tarvitse pelätä: seksi ei ole millään tavoin haitaksi lapselle eikä häntä voi sen aikana vahingoittaa.

Halun määrää on vaikea ennustaa ennen raskautta. Osalla pareista seksiin tulee lisää kiihkeyttä, toisilla meno pysyy ennallaan ja joillakin se hiipuu. Jos vauvaa on joutunut tosissaan yrittämään lähes kello kourassa, voi tuntua rentouttavalta pitää pientä taukoa seksielämästä.  Tärkeintä on, että kuuntelet omaa kehoasi, ja että keskustelet avoimesti asiasta kumppanisi kanssa.

Yhdessäolo ja juttelu ovat usein reittejä myös fyysiseen läheisyyteen.  Raskaus herättää paljon ristiriitaisia tunteita. Niitä kannattaa jakaa puolison kanssa. Myös omista fyysisistä pulmista kannattaa kertoa suoraan, jotta puoliso ei ala arvuutella, mistä kiikastaa, jos tuleva äiti haluaa vältellä petipuuhia.

Lue myös: Tiesitkö nämä 8 asiaa seksistä raskauden aikana?

Raskausviikot

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X