Raskaus viikko viikolta 10.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

22. raskausviikko

Sikiö liikkuu aktiivisesti ja vahvistaa lihaksiaan. Lapsen aistit kehittyvät vauhdilla ja hän tutkii jo ympäristöään. Monelle odottajalle 22. raskausviikko, eli raskauden puoliväli, on raskauden parasta aikaa.

Teksti
Toimitus

Lapsi tutkiskelee jo ympäristöään

Lapsi on hyvin aktiivinen ja vahvistaa lihaksiaan liikkumalla paljon. 22. raskausviikolla hän on vielä melko sirokokoinen ja siksi hänellä on paljon tilaa liikkua. Tunnet jo melko varmasti valtaosan lapsen liikkeistä. Hän on luultavasti aktiivisimmillaan usein juuri silloin, kun haluaisit itse käydä nukkumaan.

22. raskausviikko on aikaa, jolloin lapsen aistit kehittyvät vauhdilla. Esimerkiksi lapsen hermopäätteet ja aivot ovat niin kehittyneitä, että lapsi voi käsitellä kosketusaistimusta. Ultraäänitutkimuksissa on havaittu, että lapset koskettelevat muun muassa sikiöpussin kalvoa sekä omia kasvojaan ja tarttuvat napanuoraan pitäen siitä kiinni. Lapsi tutkiskelee jo nyt ympäristöään.

Lapsi on edelleen laiha ja hento, eikä hänen rasvakerroksensa ole vielä kovin paksu.

Lapsi harjoittelee edelleen hengittämistä: hän vetää lapsivettä keuhkoihinsa ja hengittää sen ulos.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia sikiön painoarviota on vaikea tehdä

22. raskausviikko on monelle raskauden ihaninta aikaa

Raskauden puoliväli, eli 22. raskausviikko, on monelle naiselle raskauden parasta aikaa. Alkuajan pahoinvointi on luultavasti voitettu, eikä raskausvatsa ole vielä niin iso, ettet pystyisi liikkumaan kuten ennen.

Hikoilu ja lämmin olo saattavat kuitenkin vaivata odottavaa äitiä jo tässä raskauden vaiheessa. Myös turvotus on yleinen odottajan vaiva. Jos kärsit turvonneista jaloista ja nilkoista, yritä istua tai maata jalat koholla niin usein kuin pystyt. Vältä myös kiristäviä vaatteita.

Kun 22. raskausviikko alkaa, vatsa on suurimmalla osalla jo selvästi erottuva. Voikin olla, että huomaat monien olevan kiinnostuneita pyöristyneestä raskausvatsastasi. Monella on jopa mielipiteitä siitä, onko sinulla tyttö- vai poikamaha. Jollakin maagisella tavalla odottajan vatsa vetää katseita ja kosketuksia puoleensa.

Koskettelun tai vatsan kommentoinnin ei kuitenkaan tarvitse olla ok. Varsinkin ventovieraiden taholta tällainen huomio on usein ei-toivottua. Muista, että vatsasi on sinun: ihmisille ei tarvitse antaa lupaa tunkeilla.

Lue myös: Lukijat kertovat: Näin raskausmahaani kommentoitiin

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X