Raskaus viikko viikolta 30.11.2014 Päivitetty 15.02.2023

32. raskausviikko

Kun 32. raskausviikko alkaa, rasvakerros lapsen ihon alla paksuuntuu edelleen. Lapsen kasvot ja posket pyöristyvät, ja lapsen paino nousee tasaisesti. Lue lisää kehityksestä.

Teksti
Toimitus

32. raskausviikko: Lapsen paino nousee tasaisesti

Rasvakerros lapsen ihon alla paksuuntuu edelleen. Lapsen kasvot ja posket pyöristyvät, ja lapsen paino nousee tasaisesti. Seuraavan kahdeksan viikon aikana lapsen paino nousee jopa kaksi kiloa. 32. raskausviikon kohdalla poikavauvan kivekset ovat valmiina laskeutumaan.

Lapsi harjoittelee tarmokkaasti nielemistä, ja juo noin litran lapsivettä vuorokaudessa. Lapsi pissaa noin puoli litraa joka päivä. Tämä saattaa kuulostaa kummalliselta ja jopa epähygieeniseltä, mutta lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti.

32. raskausviikko on myös aikaa, jolloin lapsi harjoittelee edelleen hengittämistä liikuttamalla rintakehäänsä sisään ja ulos. Lapsella on edelleen usein hikka, ja tunnet sen luultavasti hyvin pieninä rytmikkäinä liikkeinä. Hikka on myös tarpeellinen asia, se auttaa lapsen keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Lapsen hikan jälkeen seuraavat usein hengitysharjoitukset.

Tässä vaiheessa lapsen jalkaterät ovat noin 6,5 senttimetriä pitkät. Vauvan kokonaispituus 32. raskausviikolla on noin 37 senttimetriä.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia sikiön painoa on vaikea arvioida

Äidillä esiintyy usein kipua ja jäykkyyttä

Lantion tai lantionliitosten löystyminen saattaa aiheuttaa ikäviä oireita. Jotta synnytyskanava pääsee laajentumaan, lihakset ja nivelsiteet löystyvät 32. raskausviikon aikana. Tämä voi tuntua kipuna selässä, lonkissa ja nivusissa.

Jotkut äidit kärsivät näistä kivuista jo raskauden alusta, joillakin on oireita läpi raskauden. Toisilla on vain jonkin verran kipua ja jäykkyyttä nivusissa ja selässä. Jos sinulla on kipuja, yritä levätä niin usein kuin pystyt, vältä pitkään seisomista ja pitkiä kävelylenkkejä.

32. raskausviikko on aikaa, jolloin moni odottaja saattaa tuntea jo ennakoivia supistuksia. Kohtu harjoittelee synnytystä varten. Joskus voit jopa nähdä miten vatsalihaksesi jännittyvät. Ero ennakoivissa ja oikeissa supistuksissa on se, että ennakoivat ovat lähes kivuttomia ja epäsäännöllisiä. Ne voivat myös kadota, jos vaihdat asentoa tai liikut.

Oikeat supistukset tunnistat siitä, että ne eivät häviä minnekään, vaan ne tulevat tasaisin välein ja muuttuvat voimakkaammiksi ja kivuliaammiksi.

Viimeinen raskauskolmannes lähenee jo puoliväliään – riippuen tietenkin siitä, koska vauva päättää syntyä.

Keskustele: 
Raskaus ja lonkkakivut
Harjoitussupistukset, ennakoivat supistukset ja kipeät synnytyssupistukset 

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X